ΕΣΑΚΕ

Η εκρηκτική συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ με διαλόγους

Η εκρηκτική συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ με διαλόγους
INTIME SPORTS

Τι πρότεινε η ΕΡΤ στον ΕΣΑΚΕ; Γιατί επαναστάτησαν οι "μικρομεσαίοι"; Τι λένε οι "μεγάλοι"; Το Sport24.gr αποκαλύπτει όλη την "εκρηκτική" συνεδρίαση του Δ.Σ της λίγκας που κατά πλειοψηφία αποφάσισε αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι νεοτέρας

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η επανάσταση των "μικρομεσαίων" η απόφαση για μη έναρξη του πρωταθλήματος. Με ψήφους 7 υπέρ 4 κατά και 1 λευκό, η Α1 δεν ξεκινάει καθώς η πλειοψηφία του ΕΣΑΚΕ απαιτεί τηλεοπτικό συμβόλαιο υπογεγραμμένο!

Το θυελλώδες ΔΣ που έγινε την Τρίτη είχε πολλούς διαλόγους και τοποθετήσεις που αποδεικνύουν γιατί το ελληνικό μπάσκετ βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Γι

Η ουσία, βεβαίως, της αναβολής είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι 7 ομάδες απαιτούν από την ΕΡΤ να ...βάλει χρήματα (για να βγει η χρονιά όπως είπαν) και ταυτόχρονα πιέζουν τους δυο "μεγάλους" να δεχθούν κεντρική διαχείριση, άσχετα αν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, έχουν αποδεχθεί μείωση στα χρήματα που θα εισπράξουν από την τηλεόραση κατά 20% και 10% αντίστοιχα.

Την κουβέντα άνοιξε ο Βασίλης Οικονομίδης, που χειρίζεται το θέμα των τηλεοπτικών.

Η πρόταση της ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της λίγκας αποκάλυψε ότι την περασμένη Παρασκευή το Conn-x τον πληροφόρησε ότι δεν «τα βρήκε με την ΕΡΤ (σε πρόταση 4 εκατομμυρίων ευρώ, με το κανάλι του ΟΤΕ να δίνει 1.5 εκ και η δημόσια τηλεόραση 2.5 εκ). Ο κ.Οικονομίδης είπε ότι την Τρίτη υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη, ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία με τη Nova ζήτησε ένα συγκεκριμένο ποσό για τις 11 ομάδες, καθώς η συζήτηση με τους δυο αιωνίους θα γίνει ξεχωριστά. «Περιμένει να του πω ένα ποσό. Εμείς στις αρχικές συζητήσεις είχαμε ζητήσει, με βάση τα περσινά συμφωνηθέντα, 5.5 εκατομμύρια. Θεωρώ ότι μπορούμε να ζητήσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό με μείωση 10%, αν όχι τα ίδια χρήματα»

Ο κ.Οικονομίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια τέτοια συμφωνία, καθώς όπως είπε υπάρχει και το «μαξιλαράκι» του ΟΠΑΠ (έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει χρήματα σε κανάλι που θα πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα). " Πρέπει να ζητήσουμε συγκεκριμένο ποσό για να περάσει από το ΔΣ της ΕΡΤ» κατέληξε ο κ.Οικονομίδης, που σημείωσε ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν δεχθεί να εισπράξουν λιγότερα χρήματα (οι «ερυθρόλευκοι» κατά 20% και οι «πράσινοι» κατά 10%) από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. «Ζητούμενο είναι οι ομάδες που κυμαίνονταν στις 200.000 ευρώ, να κρατηθούν σε αυτό το επίπεδο κι οι υπόλοιπες να πάρουν τα ίδια χρήματα ή μια να έχουν μια μείωση του 10%"

Συμμαχία Άρη-ΠΑΟΚ

Κάπου εκεί άρχισε η κόντρα. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς εκ μέρους του ΠΑΟΚ, πήρε πρώτος τον λόγο: "Στην αγορά κινούνται χρήματα, αλλά για το ποδόσφαιρο. Χρήματα υπάρχουν και κάτι δεν κάνουμε καλά" είπε για να προσθέσει: "Η μικρή μου εμπειρία λέει πως δεν είμαστε ενωμένοι. Έχουμε απαξιώσει το μπάσκετ. Οι μισές ομάδες δεν γνωρίζουν αν θα τελειώσουν το πρωτάθλημα. Φταίμε εμείς. Η κεντρική διαχείριση με ευθύνη του ΕΣΑΚΕ για τα χρήματα είναι η λύση. Εφόσον δεν υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο και υπογεγραμμένο συμβόλαιο από τον ΟΠΑΠ, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Προτείνω αναβολή".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Δαμιανίδης, που μίλησε για λογαριασμό του Άρη: "Έχουμε κάνει όλοι μας τεράστια λάθη. Κάπου όμως υπάρχει κι ένα φρένο. Δεν το πατήσαμε εμείς, το πάτησε η οικονομική κρίση. Δεν εκμεταλλευτήκαμε όλο αυτό το διάστημα από τη λήξη του πρωταθλήματος μέχρι σήμερα. Δε γίνεται να ξεκινήσει το πρωτάθλημα ενώ δεν υπάρχουν ο ΟΠΑΠ και η τηλεόραση. Πώς γίνεται να ζητάμε από την ΕΡΤ 5.5 εκατομμύρια ευρώ και να έρχεται τώρα να μας ρωτάει τι ποσό ζητάμε; Θέατρο του παραλόγου παίζουμε; Δεν μπορούμε επίσης να υπογράφουμε έξοδα, ενώ δεν ξέρουμε τα έσοδα. Δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ενώ δυο κανάλια έχουν συνεννοηθεί ότι "δεν έχουν λεφτά". Το μπάσκετ πρέπει να πάει ενωμένο. Έγινε μεγάλη φθορά στο προϊόν".

Λιανός: "Νιώθουμε φτωχομπινέδες"

Ο πρόεδρος του Πανιωνίου Ηλίας Λιανός, που πήρε το λόγο έκανε επίθεση κατά της ΕΡΤ και των αιωνίων: "Χωρίς τους αιωνίους είμαστε ή κουτσοί ή κουλοί. Θέλω να προσθέσω στην πρόταση του Μπάνε, ότι δεν ξεκινάμε το πρωτάθλημα αν η συμφωνία δεν έχει κεντρική βάση, με αναλογικό μοίρασμα. Έτσι θα έχουμε πρωτάθλημα. Αν θέλουν να είναι απέξω, ας πάνε να παίξουν μόνοι τους. Δέχομαι ότι χαλάνε πολλά λεφτά για το μπάσκετ αλλά το να πάρουν 200-300.000 ευρώ λιγότερα δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Έχω παράπονο. Ποτέ τους δεν τοποθετήθηκαν. Οι δυο οικογένειες έ΄χουν προσφέρει πολλά, έχουν κάνει μεγάλο καλό. Από την άλλη όμως πυροβολούν το μπάσκετ. Όλοι οι άλλοι νιώθουμε σα φτωχομπινέδες και κουράστηκα"

Ο Μάνος Παπαδόπουλος, που πήρε τον λόγο άναψε ακόμη περισσότερο τα αίματα λέγοντας: "Στη πρώτη συνάντηση με την ΕΡΤ πήγαν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο ΕΣΑΚΕ. Οι δυο μεγάλες ομάδες έχουν κάνει πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζετε για να πάνε όλοι στην ΕΡΤ. Αν βάλουμε αναλογικά τα νούμερα, θα είναι ανατριχιαστικά για μας. Έχουμε χάσει πάρα πολλά απ' αυτή τη σύμβαση. Να μη δημιουργούμε εντυπώσεις. Δεν σου έβαλε κανείς το μαχαίρι στο λαιμό, να είσαι ιδιοκτήτης".

Λιανός: "Στην Αμερική οι μεγάλοι βοηθούν τους μικρούς, γι αυτό συνεχίζεται η ιστορία. Πώς με βοηθάς; Πήγαμε μαζί; Στον ΟΠΑΠ πήγε ο Παύλος με τους Αγγελόπουλους".

Παπαδόπουλος: "Αν πούμε όχι 6εκ, αλλά 16 εκ θα τα πάρουμε; Να ξέρουμε τι λέμε! Μήπως νομίζετε ότι αν πάμε όλοι μαζί θα μας δώσουν περισσότερα, ή όλα αυτά γίνονται για να εισπράξουμε 50.000 ευρώ παραπάνω;"

Χαλβατζάκης: "Να τονίσω ότι σε διαδοχικές συνελεύσεις οι ιδιοκτήτες των δυο μεγάλων ΚΑΕ είχαν δεσμευτεί ότι θα πάμε όλοι μαζί για διαπραγματεύσεις. Πήγαμε, όμως, στον ΟΠΑΠ και δεν γνωρίζαμε πως είχε καλέσει τους αιώνιους..."

Παπαδόπουλος: "Μιλάμε για χορηγία της φανέλας".

Χαλβατζάκης: " Το ίδιο αισθανθήκαμε ότι συνέβη και με την τηλεόραση. Ενώ μιλάμε για δυο τεράστιες ομάδες και μπορούν να στηρίξουν όλη την υπόθεση, πήγαν μόνοι τους. Έκλεισαν οι συμφωνίες και μετά σε μας είπαν "πάρτε αυτά, κι αν θέλετε".

Παπαδόπουλος: "Μα και σε μας το ίδιο είπαν"!

Ευχαριστώ για το ...ωραίο τετράωρο

Η πιο ωραία, πάντως, ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΕΟΚ κ.Γολέμη. Η ομοσπονδία δεν θέλει να ακούει για αναβολή καθώς το πρωτάθλημα πρέπει να τελειώσει νωρίς-νωρίς για να ξεκινήσει η προετοιμασία της Εθνικής εν όψει προολυμπιακού. Ο κ.Γολέμης, λοιπόν, είπε: " Σας παρακαλώ μην αναβάλετε τους αγώνες. Δεν θα υπάρχει κέρδος. Παράκληση της ΕΟΚ είναι να μην αναβληθεί το πρωτάθλημα". Και η ...κατάληξη ακόμη πιο εντυπωσιακή: "Εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Ευχαριστώ για το ωραίο τετράωρο που πέρασα μαζί σας"

Οι μισθοί των διαιτητών

Η συνεδρίαση είχε ανοίξει με ...διαιτησία. Πρώτα οι μισθοί των ρέφερι τους οποίους θέλει να "κουρέψει" ο ΕΣΑΚΕ. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ, Ηλίας Καφές και εκ μέρους της ΚΕΔ ο Στέλιος Συμεωνίδης. Ο κ.Καφφές πρότεινε μείωση των εξόδων, με περιορισμό των ξενοδοχείων ή μεταφορά με ένα αυτοκίνητο. Ο κ.Συμεωνίδης διαφώνησε με τη λύση του ενός αυτοκινήτου, αλλά δέχθηκε περικοπή ξενοδοχείων, με τον πρόεδρο της ΟΔΚΕ να θυμίζει ότι λόγω της απουσίας του Πανελληνίου στο νέο πρωτάθλημα θα υπάρχουν μείον 78 διαιτησίες.

Επί της ουσίας ο Στέλιος Συμεωνίδης ζήτησε συνεργασία απ’ όλους, υποσχέθηκε ότι θα γίνει καλύτερη διαχείριση των ρέφερι και σχολίασε: «Δεν θέλουμε να βάζουμε το φιτίλι, ακούμε τι θέλετε, είμαστε συνεργάτες σας για να διεξαχθεί το πρωτάθλημα».

Ο Τανατζής και το φιτίλι των αιωνίων

Η φράση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Χρήστου Σταυρόπουλου με τον Μάνο Παπαδόπουλο να μπαίνει σφήνα. Ο διάλογος:

Σταυρόπουλος: «Δηλαδή τι διαχείριση; Πέρσι ορίσατε τον Ψαριανό στους τελικούς και διαιτητές που δεν έχουν σφυρίξει ποτέ τα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, με αποτέλεσμα ό,τι είδαμε όλοι. Είπατε ότι δεν θέλετε να βάζετε φιτίλια. Η επιλογή Τανατζή που έχει κρίνει πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια, σημαίνει κάτι; Γιατί για εμάς είναι φιτίλι»

Συμεωνίδης: «Τι έγινε δηλαδή;»

Σταυρόπουλος «Δεν ξέρετε την άποψη του Ολυμπιακού για τον Τανατζή; Γιατί έγινε ορισμός και όχι κλήρωση;»

Συμεωνίδης: «Μπορώ να πω ότι έγινε για λόγους οικονομίας (!) ώστε να μη μεταφέρουμε ένα διαιτητή ας πούμε από την Κρήτη. Έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους. Θέλω να σας παρακαλέσω να μη στέκεστε στο παρελθόν, γιατί όλοι θα βρείτε έναν που «αδίκησε» την ομάδας σας, ή «έκρινε» παιχνίδια»

Παπαδόπουλος: «Τότε να μας πει μια λίστα ο Ολυμπιακός, να ξέρουμε»

Σταυρόπουλος: «Μα όταν ακούω για φιτίλια τι θέλετε να πω; Να ακούς τι λέω! Έχουμε ξαναπεί πως θέλουμε νέους διαιτητές, αλλά να έχουν δοκιμαστεί και όχι να πηγαίνουν κατευθείαν στους τελικούς».

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ