ΕΣΑΚΕ

"Δεν θα ξεκινήσει Α1 χωρίς ελέγχους ντόπινγκ!"

"Δεν θα ξεκινήσει Α1 χωρίς ελέγχους ντόπινγκ!"

Ο Γιάννης Μπουρούσης δεν πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά η αφορμή για να ξεβρομίσει το κύκλωμα διακίνησης απαγορευμένων ουσιών, που δρα ανεξέλεγκτα τα 30 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. "Δεν θα ξεκινήσει Α1 χωρίς ελέγχους ντόπινγκ!", υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βασίλης Οικονομίδης μιλώντας στο Sport24.gr…

Η ευκαιρία που έχει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου είναι μοναδική. Βούληση χρειάζεται για να παταχθεί μια και καλή το σύστημα, που λειτουργεί σε παράλληλους δρόμους με αυτούς του παράνομου στοιχηματισμού και των στημένων αγώνων.

 

Να κληθούν όλοι όσοι εμπλέκονται και να καταθέσουν: Ποιοι προμηθεύουν τις απαγορευμένες ουσίες, ποιοι τις διακινούν, ποιοι είναι αναμεμειγμένοι και ποιοι πλουτίζουν "φαρμακώνοντας" τους αθλητές όλων των αθλημάτων;

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζεται και στοιχειώδης πρόληψη. Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια στην Α1 μπάσκετ δεν λειτουργεί σύστημα ελέγχου. Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) έχει πάψει προ πολλού να διενεργεί ελέγχους, με αποτέλεσμα ο κάθε ευάλωτος αθλητής να γίνεται αποδέκτης ουσιών, αφού γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να συλληφθεί.

 

Μέχρι και την περίοδο 2008-09, οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ πραγματοποιούσαν ελέγχους σε δύο από τους επτά αγώνες κάθε αγωνιστικής λαμβάνοντας δείγματα από συνολικά οκτώ παίκτες (δύο από κάθε ομάδα). Τα τελευταία χρόνια, αυτό σταμάτησε, πρώτον γιατί ακρίβυνε η δειγματοληψία και δεύτερον γιατί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν εγκρίνει την υπογραφή συμβάσεων προς τους εργαζομένους του ΕΣΚΑΝ.

 

Το αποτέλεσμα; Η Α1 να μετατραπεί σε… ξέφραγο αμπέλι, όσο και αν αυτό ενοχλεί τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Επιπροσθέτως, το ΕΣΚΑΝ "ξέθαψε" ένα χρέος εκ μέρους του ΕΣΑΚΕ ύψους 35.000 ευρώ, το οποίο, όμως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΑΚΕ Βασίλη Οικονομίδη "διακανονίστηκε με την πρώτη ευκαιρία, δόθηκαν οι πρώτες δόσεις, αλλά ούτε τότε ξεκίνησαν οι έλεγχοι ντόπινγκ".

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, "το ΕΣΚΑΝ αύξησε ξαφνικά τα έξοδα από 60.000 ευρώ σε περίπου 160.000 ευρώ ετησίως", με τη διαφορά ότι το μπάσκετ δεν έχει τα ίδια έσοδα με τη Superleague από τον ΟΠΑΠ, ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός δεν δικαιολογεί την παντελή έλλειψη ελέγχων ντόπινγκ, παρά μόνο για την έκδοση δελτίων των ξένων παικτών ή αν πρόκειται για αιφνιδιαστικούς ελέγχους της WADA (World Anti-Doping Agency). 

 

"Η αναφορά στο όνομα ενός τόσο σπουδαίου αθλητή αποτελεί σοκ για όλους μας. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι δεν πρέπει να αρχίσει η επόμενη Α1 χωρίς να υπάρχουν έλεγχοι ντόπινγκ. Και επιπροσθέτως να γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό, αλλά είναι προφανές ότι δεν ευθύνεται μόνο ο ΕΣΑΚΕ για την απουσία ελέγχων εκ μέρους του ΕΣΚΑΝ", κατέληξε ο Βασίλης Οικονομίδης, που ήταν αρκετά θορυβημένος από τη δυσάρεστη εξέλιξη.

 
SHARE

BEST OF NETWORK

'Kαθαρίζουν' τα Μάλια. Πετάνε έξω τους φασαριόζους Άγγλους από τα ξενοδοχεία

Το 95% των ξενοδόχων στα Μάλια της Κρήτης πήρε μια γενναία απόφαση για να αλλάξει την εικόνα και την φήμη της περιοχής. Τι αλλάζει από το 2018

Όταν η Cersei φωτογραφήθηκε γυμνή

Για όλους υπάρχει η πρώτη φορά. Για τη φοβερή Lena Headey υπήρξε πριν από 21 χρόνια.

Survivor: Ο Σπαλιάρας τους 'δίνει' για το κάπνισμα

Ο Γιάννης Σπαλιάρας διαψεύδει παραγωγή και Τανιμανίδη για το κάπνισμα. Που βρήκαν τα τσιγάρα

101 λέξεις που δεν χρησιμοποιείς πια

Από πότε έχεις να πεις 'Chili Burger';

Game of Thrones: Γιατί η Daenerys πρέπει να ρίξει τον Jon Snow στη φωτιά

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση της Daenerys και του Jon Snow, ίσως κρύβει περισσότερα πράγματα από όσα περιμένουμε. Το αίμα που θα μιλήσει, οι προφητείες και η έλευση του εκλεκτού. ΠΡΟΣΟΧΗ! SPOILERS

 
UNIQUE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24