Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο διαφορετικός δρόμος του Προμηθέα Πατρών

Ο διαφορετικός δρόμος του Προμηθέα Πατρών

Ο κόουτς Μάκης Γιατράς και ο Νίκος Πέττας μιλούν στο Sport24.gr για την άνοδο του Προμηθέα Πατρών στην Α2 κατηγορία και το παράδειγμα της Ολυμπιάδας, που δείχνει τι πρέπει να αποφευχθεί στην πορεία της ομάδας.

Με την ομάδα να έχει προβιβαστεί στη Β' Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το περσινό καλοκαίρι ήταν αρκετά απαιτητικό για τον Προμηθέα Παρτών. Κυρίως από την άποψη πως ο Μάκης Γιατράς αναγκαζόταν να αλλάξει άρδην την εικόνα του ρόστερ. Κι έτσι έγινε! Οι μεταγραφές ήταν ουκ ολίγες, αλλά η ποιότητα των παικτών που πήγαν στην Πάτρα τέτοια που δεν υπήρχε αμφισβήτηση περί των δυνατοτήτων του συνόλου.

Τι σημαίνει αυτό; Αν και νεοφώτιστοι, συγκαταλέγονταν από την πρώτη στιγμή μεταξύ των φαβορί για την άνοδο στην Α2 κατηγορία. Υπήρχε όμως ένα μεγάλο "αλλά", που αφορούσε το κατά πόσο θα μπορέσουν να εγκλιματιστούν στα του Βορρά, με δεδομένο ότι το στυλ μπάσκετ απείχε αρκετά από αυτό του Νότου. Εν πάσει περιπτώσει, οι Πατρινοί ήταν υποχρεωμένοι να ζουν κάθε μέρα με την ταμπέλα του φαβορί να είναι κολλημένη πάνω τους.

Ο διαφορετικός δρόμος του Προμηθέα Πατρών

τους στόχους τις βάζουν οι διοικήσεις. Εμένα λοιπόν μου είχαν πει ότι στόχος είναι η ομάδα να παίξει ωραίο μπάσκετ και να μείνει άνετα στην κατηγορία", όπως εξηγεί ο προπονητής του Προμηθέα, για να συνεχίσει επισημαίνοντας πως " πήραμε πολλούς νέους παίκτες, οι οποίοι έπρεπε να γίνουν ομάδα. Μέσα μας ξέραμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί πιστεύαμε στους εαυτούς μας. Η διοίκηση έβγαζε υγεία. Στο τέλος δικαιωθήκαμε με την άνοδο στην Α2. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι κάναμε 19 σερί νίκες. Αυτό ίσως ήταν πιο σημαντικό και από την άνοδο".

Παρεμπιπτόντως, κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι "ασπρόμαυροι" πήραν το εισιτήριο για τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, μετρώντας μόλις δύο ήττες (σε σύνολο 26 αγώνων), την ώρα που μέτρησαν 19 σερί νίκες. Επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Β' Εθνικής, μετά τις 16 του Ψυχικού, δύο χρόνια νωρίτερα (2012-'13).

Το ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν ήταν βέβαια το καλύτερο δυνατό, αφού στις εφτά πρώτες αγωνιστικές μετρούσαν ήδη δύο ήττες. Αριθμός... απαγορευτικός, για ομάδα που στο τέλος της διαδρομής ήθελε να κατακτήσει την πρωτιά. Αν και " ήμασταν νέα ομάδα, οπότε χρειαζόμασταν χρόνο. Σε αυτό βάλε επίσης το γεγονός πως είχαμε δύσκολο πρόγραμμα. Κάπως έτσι ήρθε η ήττα από τους Μαχητές Δόξας Πεύκων, αλλά και αυτό από τον Φοίνικα Λάρισας", σχολιάζει ο κόουτς Μάκης Γιατράς, πριν πει ότι " στον Βορρά θεωρούσαμε πως είχαμε περισσότερες πιθανότητες για να πετύχουμε τον στόχο μας. Εκ των πραγμάτων όμως αποδείχθηκε πως μόνο έτσι δεν ήταν. Δεν ξέραμε πολλούς από τους αντιπάλους μας, η δύναμη κυριαρχούσε της ποιότητας και κάπως έτσι έφτασα στο σημείο να το... μετανιώσω που η ομάδα πήγε στον Βορρά".

Ο διαφορετικός δρόμος του Προμηθέα Πατρών

ο κόσμος δεν είχε καταλάβει τι ήμασταν. Το γεγονός πως είχαμε αυτή τη διαφορά από τους Μαχητές Δόξας Πεύκων, έβγαλε την πίεση από πάνω μας γιατί όλοι έλεγαν ότι πάμε για δεύτερη θέση. Όταν δεν χάσαμε εντός έδρας από τον Φοίνικα Λάρισας, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν πως ούτε η δεύτερη θέση ήταν εφικτός στόχος για εμάς".

Για να θυμηθεί ότι " η ήττα από τη Λάρισα στον α' γύρο μας σημάδεψε. Θα την θυμάμαι, χάσαμε με δυο βολές στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Η στιγμή που ήταν εφαλτήριο για την πορεία, η εντός έδρας νίκη επί του Άργους Ορεστικό στην Πάτρα. Είχαμε τέσσερις τραυματίες. και καταφέραμε να πάρουμε εκείνο το παιχνίδι".

Με την άνοδο στην Α2, το κοντέρ μηδενίζει για τον Προμηθέα Πατρών, αφού " πλέον όλα ξεκινούν από την αρχή. Η ομάδα θα βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι να γίνουμε σταθερή δύναμη στην κατηγορία", ενώ συνέχισε εξηγώντας πως " επειδή Προμηθέας δεν είναι μονο η ανδρική ομάδα, και οι ακαδημίες. Έχουμε μαζέψει ταλέντα από όλη την Ελλάδα. Να ενταχθούν αυτά τα παιδιά στην πρώτη ομάδα. Δεν θέλουμε να αλλάζουμε διαρκώς δέκα παίκτες, να ανέβουμε στην Α1 και να ξαναπάρουμε παίκτες. Δεν είναι αυτή η λογική της ομάδας".

Πέττας: "Δεν είμαστε πυροτέχνημα"

Όταν τον λόγο πήρε ο Νίκος Πέττας, η πρώτη ατάκα αφορούσε την διαφορετική άποψη σχετικά με τους πραγματικούς στόχους, οι οποίοι ήταν " ξεκάθαρα η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προσέθετε έξτρα βάρος στις πλάτες μας, αλλά από τη διοίκηση δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Μας είχε αποφορτίσει από αυτό κι αυτό ήταν το κλειδί. Δεν μας πίεζαν όσον αφορά την άνοδο".

Ο διαφορετικός δρόμος του Προμηθέα Πατρών

η κουβέντα που κάναμε άλλαξε τα πάντα. Η τελευταία της χορνιάς. Μιλήσμε όλοι μαζί, είπαμε ότι αδικούμε τους εαυτούς μας, αυτή η συζήτηση μας έκανε το κλικ", πριν αλλάξει θέμα και μιλήσει -κατόπιν σχετικής ερώτησης- για το κατά πόσο ο Προμηθέας Πατρών μπορεί να γίνει... Ολυμπιάδα: " Επειδή έχω παίξει και στην Ολυμπιάδα, θα πω ότι ο Προμηθέας έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε μεγάλη δύναμη, αλλά έχει πολύ πιο στέρεες βάσεις. Δεν είναι πυροτέχνημα. Θα έχει μεγάλη διάρκεια όλο αυτό".

Κλείνοντας στοιχειοθέτησε την άποψή του λέγοντας πως " καλώς η κακώς στον χώρο μαθαίνονται όλα, η Πάτρα έχει μάθει την καλή δουλειά που γίνεται. Η ομάδα βάζει γερές βάσεις για το μέλλον, δεν θέλει να είναι πυροτέχνημα. Αυτό ο κόσμος το εκτιμάει και μαζεύουμε διαρκώς κόσμο. Ο κόσμος της Πάτρας είναι μπασκετικός. Έχει αγκαλιάσει πολύ τον Προμηθέα".

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος Θέση
Γιώργος Λάππας 29 1μ88 1
Δημήρης Σερέτης 29 1μ94 1
Τριαντάφυλλος Τζακόπουλος 30 1μ87 1
Γιάννης Ντιμπ 29 1μ86 2
Γιάννης Χαμηλός 31 1μ87 2
Νίκος Πέττας 33 1μ95 3
Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος 20 1μ89 2
Βασίλης Γιαννικόπουλος 27 1μ95 3
Βλάντο Πέτροβιτς 38 1μ99 4
Γιώργος Πετρόπουλος 35 1μ96 3-4
Διονύσης Λιόλιος 15 1μ74 4
Κωνσταντίνος Μαλτέζος 20 2μ00 4
Κωνσταντίνος Τασόπουλος 24 1μ95 4
Παναγιώτης Νικολάου 21 1μ94 3-4
Σωκράτης Μαναβόπουλος 34 2μ00 4-5
Δημήτρης Κατιάκος 28 2μ06 4-5
Θανάσης Σουφλιάς 35 2μ08 5
TAGS Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ