Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Γράφουν Ιστορία Ιωνικός Νίκαιας και Καβάλα

Γράφουν Ιστορία Ιωνικός Νίκαιας και Καβάλα

Για πρώτη φορά έπειτα από 18 χρόνια δύο ομάδες της Β' Εθνικής προχωρούν -ταυτόχρονα- τόσο μακριά στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Ιωνικός Νίκαιας έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του όλους τους προβολείς στο Κύπελλο Ελλάδας, πετώντας νοκ άουτ μία ομάδα της Stoiximan.gr Basket League (Τρίκαλα) και τα δύο φαβορί για άνοδο από την Α2 (Περιστέρι και Δόξα Λευκάδας. Η Καβάλα, από την άλλη, ίσως να μην έχει προκαλέσει ανάλογη αίσθηση με τα αποτελέσματά της, ωστόσο αποτελεί τη δεύτερη ομάδα της Β' Εθνικής που έχει φτάσει αθόρυβα μέχρι τους “14” του θεσμού. Και αυτό είναι κάτι έχουμε να δούμε 18 ολόκληρα χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ!

Τη σεζόν 1999-2000 ήταν η τελευταία φορά που δύο ομάδες της Β' Εθνικής έφτασαν ταυτόχρονα τόσο μακριά στο Κύπελλο Ελλάδας . Εκείνη τη χρονιά το κατάφεραν ο Πανελλήνιος και ο ΒΑΟ, οι οποίοι αποκλείστηκαν στη φάση των “16” (από Εσπερο και Σπόρτιγκ αντίστοιχα), σε μία διοργάνωση που είχε όμως διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής τότε, καθώς μέχρι τη σεζόν 2006-07 οι ομάδες της Basket League έμπαιναν νωρίτερα στη μάχη.

Ιωνικός Λαμίας: Η τελευταία ομάδα της Β' Εθνικής στους "8"

Έκτοτε μόνο τέσσερις ομάδες της Β' Εθνικής κατόρθωσαν να προχωρήσουν τόσο πολύ στο θεσμό. Η πρώτη ήταν η Ξάνθη το 2002, όταν αποκλείστηκε στους “16” από τον Παναθηναϊκό. Τρία χρόνια αργότερα τη μιμήθηκε ο Ιωνικός Λαμίας, ο οποίος είναι μάλιστα η τελευταία ομάδα της Β' Εθνικής που έφτασε μέχρι τους “8”, εκεί όπου αποκλείστηκε τελικά από την ΑΕΚ.

Γράφουν Ιστορία Ιωνικός Νίκαιας και Καβάλα

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια για να φτάσει μία ομάδα της τρίτης τη τάξει εθνικής κατηγορίας τόσο μακριά στο Κύπελλο Ελλάδας. Το έκανε το Λαύριο, που αποκλείστηκε στη δεύτερη αγωνιστική της δεύτερης φάσης (“14”) από τον ΠΑΟΚ και ένα χρόνο αργότερα κάτι ανάλογο έκανε και το Πέραμα, που ηττήθηκε στην ίδια φάση από τον Πανιώνιο.

Οι ομάδες της Β' Εθνικής κατηγορίας “βγήκαν” από τον θεσμό του κυπέλλου τη σεζόν 2012-13 και έμειναν εκτός για μία πενταετία, μέχρι που η ΕΟΚ αποφάσισε να τις επαναφέρει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Μία επιστροφή που συνδυάστηκε με την εξαιρετική πορεία του Ιωνικού Νίκαιας και της Καβάλας.

Η πορεία των δύο ομάδων στο Κύπελλο


Ιωνικός Νίκαιας

Φάση

Καβάλα

Διαγόρας Δρυοπιδέων (91-80)

Α' Φάση - 1η αγ/κή

Μαχητές Δόξας Πεύκων (63-55)

Περιστέρι (71-64)

Α' Φάση - 2η αγ/κή

Αρκαδικός (109-56)

Δόξα Λευκάδας (95-62)

Α' Φάση - 3η αγ/κή

Παπάγος (75-60)

Τρίκαλα BC Aries (79-66)

Β' Φάση - 1η αγ/κή

Καστοριά (81-76)

Ηρακλής (27/9)

Β' Φάση - 2η αγ/κή

Κολοσσός (27/9)

TAGS Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ