ΜΠΑΣΚΕΤ

Τσάπας: "Ο Πολέμης άλλαξε την ιστορία του Φάρου Κερατσινίου"

Τσάπας: "Ο Πολέμης άλλαξε την ιστορία του Φάρου Κερατσινίου"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Τσάπας μίλησε για τον αγώνα που δίνει την τελευταία δεκαετία με τον Φάρο Κερατσινίου, αποθεώνοντας τους Ανδρέα Πολέμη και Σωτήρη Κατούφα. Διαβάστε τι είπε για τη μεγάλη του αγάπη, τον ΠΑΟΚ, αλλά και τον Νίκο Λιακόπουλο που "θα μπορούσε να παίξει στους αιώνιους" (VIDEO).

Μία σύντομη αναδρομή στη δωδεκαετή παρουσία του στο χώρο του αθλητισμού έκανε ο πρόεδρος του Φάρου Κερατσινίου, Βαγγέλης Τσάπα, ο οποίος εξήγησε πως ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την πορτοκαλί μπάλα, η εμπλοκή του με τον Φάρο Κερατσινίου και οι συνεχόμενες άνοδοι. Εξήγησε πως όλα άλλαξαν μετά την έλευση των Ανδρέα Πολέμη και Σωτήρη Κατούφα, στάθηκε στους λόγους που δεν ανέβηκε στη Stoiximan.gr Basket League η ομάδα του το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τόνισε πως ο Νίκος Λιακόπουλος θα μπορούσε να βρίσκεται στο ρόστερ των "αιωνίων".

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το πως ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τον Φάρο Κερατσινίου: "Υπάρχει κάτι που δεν το ξέρει κανείς, είχα πάρει το 2005 από την Δ' ΕΣΚΑΝΑ τον Θεμιστοκλή Κερατσινίου, ο οποίος συστεγαζόταν με τον Φάρο Κερατσινίου. Εκεί έκανα τον προπονητή, τον παίκτη, τον παράγοντα. Όλα παρέα. Ξεκινήσαμε μια πορεία και μέσα σε μία τριετία φτάσαμε στην Α' ΕΣΚΑΝΑ, με τρεις συνεχόμενες ανόδους. Απλά εκεί δεν υπήρχε κανείς άλλος, ήμουν εντελώς μόνος μου. Ήξερα πολύ καλά τους ανθρώπους του Φάρου, στους οποίους έκανα πρόταση να γίνει ένα είδος συγχώνευσης για να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Κάπως έτσι μεγάλωσε όλο αυτό το οικοδόμημα, δεν φανταζόμασταν βέβαια τέτοια πράγματα. Δεν είχα ούτε έναν άνθρωπο να με βοηθάει, πήγαινα μέχρι και τα νερά στο γήπεδο. Θέλαμε να σταθεροποιηθούμε στην Α' ΕΣΚΑΝΑ, να περνάμε καλά. Αυτό ήταν όλο το κόνσεπτ. Τη Γ' Εθνική δεν την βλέπαμε ούτε με το κυάλι".

Για τον Ανδρέα Πολέμη: "Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία ήταν ο Ανδρέας Πολέμης. Εγώ, από τη φύση μου, είμαι πιο χαλαρός. Ο Ανδρέας την ώρα που ήρθε στην ομάδα, έφερε τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό γι αυτές τις κατηγορίες. Είναι εκείνος που έφτιαξε την ομάδα εσωτερικά. Κι από εκεί και πέρα, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Η έλευσή του στην ομάδα, άλλαξε τα πάντα. Στην αρχή ήταν διστακτικός. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που έβαλε σε μια τάξη τα πράγματα. Εγώ δύσκολα θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν είχα τις εικόνες που έχει εκείνος, μια πιο επαγγελματική λογική".

Για τον Σωτήρη Κατούφα: "Αγωνιστικά υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο που αλλάζει τα δεδομένα, ο Σωτήρης Κατούφας. Στην πραγματικότητα είναι ο αθλητής που άλλαξε την ιστορία της ομάδας. Τα πρώτα χρόνια ήταν το "Α" και το "Ω" της ομάδας, δίχως να θέλω να υποτιμήσω τα άλλα παιδιά. Ήρθε από την Α2 στην Α' ΕΣΚΑΝΑ και έφερε επίσης τη λογική του επαγγελματισμού, στο κομμάτι της προπόνησης και της τυπικότητας, μαζί με το πνεύμα του νικητή. Αγωνιστικά ο MVP αυτής της πορείας, ακόμη και τώρα έχει τεράστιο ρόλο στην ομάδα. Άλλαξε τις ισορροπίες ως αθλητής".

Για την άνοδο στη Γ' Εθνική: "Τα έχω στο μυαλό μου κάπως ξεχωριστά, κάθε χρονιά αποκτά σταθερές και έχει τον δικό της πρωταγωνιστή. Ο Φάρος Κερατσινίου είναι χωρισμένος ως εξής. Στους παίκτες ως εξής, από την ΕΣΚΑΝΑ είναι η τριάδα των Κατούφα - Κουντουρά - Παπαδόπουλου, που είναι οι τρεις άγγελοι του Φάρου, είναι τα παιδιά που έχουν απόλυτα μέσα τους το DNA της ομάδας. Αυτοί ουσιαστικά δείχνουν τον δρόμο σε όποιον έρχεται. Στη Γ' Εθνική, ο Καρασταμάτης και ο Κερασοβίτης μάς έδωσαν την παραπάνω ώθηση που μας έλειπε για ναπάμε στη Β' Εθνική. Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, η χρονιά στη Γ' Εθνική ήταν η πιο εύκολη απ όλες. Ήμασταν εμείς και η Κύμη, δεν είχαμε αντίπαλο. Ήταν μια πολύ εύκολη χρονιά, σε όλα τα επίπεδα. Ξεχωρίζω αυτά τα δύο παιδιά στην πορεία της ομάδας εκείνη τη χρονιά".

Για την προσπάθεια που έγινε στη Β' Εθνική: "Εκείνη τη σεζόν, η Β' Εθνική ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ήμασταν με την Κύμη πολύ δυνατοί και σταδιακά βλέπαμε κι άλλες ομάδες, όπως ο Ιωνικός Νικαίας, ο Φιλαθλητικός, το Περιστέρι, πολύ δύσκολε ομάδες. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν δύσκολο γιατί ανέβαινε ένας και ο δεύτερος πήγαινε στα μπαράζ. Καταλήξαμε δεύτεροι, όπου στα μπαράζ χάσαμε από τους Μαχητές Δόξας Πεύκων, αλλά ανεβήκαμε λόγω διάφορων θεμάτων που προέκυψαν. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη επαφή με το οργανωμένο και επαγγελματικό μπάσκετ. Εκείνη τη χρονιά ο παίκτης που, παράλληλα με τους άλλους που είπα πριν, ήρθε και έδωσε άλλο τόνο στην ομάδα ήταν ο Χρήστος Πετροδημόπουλος. Η παρουσία του βοήθησε σε διάφορα πράγματα, υπήρχαν βέβαια κι άλλα παιδιά που προσέφεραν πάρα πολλά, όπως ο Μοσχοβίτης, ο Μαγγουνής και ο Κομποδιέτας, αλλά θεωρώ ότι η παρουσία του Χρήστου εκείνο το διάστημα έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να αρχίσουμε να αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης".

Για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, πέρσι: "Δεν θα ξαναγίνει αυτό που έγινε πέρσι. Όχι για τον Φάρο, αλλά γενικά. Μακάρι να το καταφέρει κι άλλη ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλει και τύχη, όπως είδαμε. Κι ο Φάρος είχε πολύ τύχη εκείνη την περίοδο. Μετά τον Φεβρουάριο μάς εγκατέλειψε. Αυτή την πορεία όμως δεν την αλλάζω με τίποτα, ακόμη κι αν βγαίναμε πέμπτοι στο πρωτάθλημα. Η πορεία μιας ομάδας είναι τα συναισθήματα που βιώνεις στον αγωνιστικό χώρο. Το να κερδίζεις μέσα στο γήπεδο είναι η μεγαλύτερη χαρά, το να αγοράζεις μια κατηγορία δεν είναι ωραίο γιατί γίνεται μέσα σε ένα γραφείο. Κι αυτό μας έλειψε πολύ στη Β' Εθνική, γιατί δεν το χαρήκαμε, δεν κάναμε γιορτή. Ανεβήκαμε σε ένα γραφείο, δεν ανεβήκαμε στο γήπεδο. Κι είναι πολύ σημαντικό ό,τι πετυχαίνεις, να το πετυχαίνεις μέσα στο γήπεδο".

Για την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ: "Το μεγαλύτερο όνειρό μου πο εκπληρώθηκε ήταν όταν ήρθε ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο. Είμαι ΠΑΟΚ για δέκα ζωές. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο όνειρό μου. Δεν πέρναγαν τέτοια πράγματα από το μυαλό μου. Όταν πήγαινα στην κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδος, αυτό που ήθελα ήταν να βγούμε με τον ΠΑΟΚ, κι ας χάναμε τριάντα πόντους μετά. Η ομάδα μου θα ερχόταν στο γήπεδό μας, αυτό είναι το κάτι άλλο. Εκεί ήμουν ήδη ευτυχισμένος. Τώρα, όσα ακολούθησαν, τι να πω; Εντάξει".

Για τους λόγους που αρνήθηκε τη συμμετοχή στην Α1: "Δεν είμαστε για να είμαστε στην Α1. Αυτό είναι μια κατάσταση που δεν με ενοχλεί. Η ομάδα αυτή δεν έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή τις δυνατότητες να είναι στην Α1. Γίνονται κάποιες προσπάθειες για να αλλάξει αυτό. Είναι μια ομάδα, που η οργάνωσή της δεν είναι αυτή που πρέπει για την Α1. Κι εμένα προσωπικά δεν με δελεάζει η Α1, όπως είναι τώρα. Ο καθένας κάνει τα σχέδιά του και τον προγραμματισμό του, σύμφωνα με αυτά που έχει στο δικό του κεφάλι. Εγώ λοιπόν στο δικό μου κεφάλι έχω πως πρέπει να προσπαθούμε να κερδίζουμε, όπου κι αν παίζουμε. Αυτή η Α2 με τους ταλαντούχους παίκτες, που θα έπαιζαν για πλάκα σε κάθε ομάδα της Α1. Δηλαδή, ο Λιακόπουλος θα μπορούσε να παίζει στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Το θέαμα που προσφέρουν αυτά τα παιδιά δεν το ανταλλάζω με το να φέρω έξι ξένους παίκτες, να τους ποτίζω, να τους ταΐζω και να φεύγουν μετά. Δεν το αλλάζω αυτό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ