ΜΠΑΣΚΕΤ

Πανιώνιος-Ηρακλής: Ενα ντέρμπι γεμάτο Ιστορία

Πανιώνιος-Ηρακλής: Ενα ντέρμπι γεμάτο Ιστορία

Το Sport24.gr γυρίζει πίσω στο χρόνο και θυμάται τα μεγάλα παιχνίδια, τις σημαντικές επιδόσεις και την... αραχνιασμένη παράδοση μεταξύ του Πανιωνίου και του Ηρακλή.

Έβλεπαν ο ένας τον άλλον επί 25 συναπτά χρόνια. Ανελλιπώς. Από τη σεζόν 1981-82(όταν διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά οι δρόμοι τους)μέχρι σήμερα ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής έχουν αναμετρηθεί συνολικά 66 φορές σε επίπεδο Α' Εθνικής, Α1 καιBasket League.Επτά χρονιές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σταPlayoffs.Να λοιπόν που σήμερα ο “Ιστορικός” και ο “Γηραιός” του ελληνικού μπάσκετ θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και σε επίπεδο Α2.

Στις 17:00 ο Πανιώνιος θα υποδεχτεί τον Ηρακλή στο (κατάμεστο, όπως αναμένεται) κλειστό της Νέας Σμύρνης και το συγκεκριμένο παιχνίδι μοιάζει να επισκιάζει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα της Α2. Βλέπετε, πέρα από τη μακρόχρονη ιστορία που τους συνδέει, υπάρχει και μία άλλη λεπτομέρεια που προσθέτει το απαραίτητο αλατοπίπερο στη σημερινή κόντρα των δύο ομάδων: Έπειτα από πέντε αγωνιστικές ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής είναι οι μόνες αήττητες ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα της Α2.

Επί την ευκαιρία του πολυαναμενόμενου ντέρμπι κορυφής της Α2 το Sport24.gr “γύρισε” πολλά χρόνια πίσω. Θυμήθηκε ορισμένες από τις πιο σημαντικές μονομαχίες των δύο ομάδων και κατέγραψε τις ιστορικές επιδόσεις, τους μεγάλους πρωταγωνιστές των 66 αγώνων που έχουν δώσει ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής σε επίπεδο πρωταθλήματος, καθώς επίσης και την... αραχνιασμένη παράδοση που υπάρχει ακόμα στο κλειστό της οδού Αρτάκης.

Πανιώνιος-Ηρακλής: Ενα ντέρμπι γεμάτο Ιστορία

ΠΑΡΑΔΟΣΗ 35 ΕΤΩΝ

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τη σεζόν 1981-82. Ο Πανιώνιος μόλις είχε ανέβει τότε στην Α' Εθνική και ο ισχυρός, τότε, Ηρακλής (3ος τερμάτισε σε εκείνο το πρωτάθλημα) τον νίκησε δύο φορές, τόσο στη Θεσσαλονίκη (72-64), όσο στη Νέα Σμύρνη (95-85). Κάπου εδώ θα πρέπει να σημειώσετε το τελευταίο παιχνίδι. Πολύ απλά διότι ήταν το πρώτο και το τελευταίο που κέρδισε ο Ηρακλής κόντρα στον Πανιώνιο επί αθηναϊκού εδάφους...

Έκτοτε ο “γηραιός” επισκέφτηκε 32 φορές την Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο σε επίπεδο πρωταθλήματος και δεν έφυγε ούτε μία με το ροζ φύλλο αγώνα! Μάλιστα, οι 32 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες των “κυανέρυθρων” (οι 25 στην κανονική περίοδο και οι 7 στα Playoffs) επιτεύχθηκαν με διαφορά 13,7 πόντων κατά μέσο όρο και μόνο 10 φορές ο Ηρακλής ηττήθηκε με λιγότερους από 10.

ΧΑΤΣΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΝΓΚΡΑΜ

Αν και αναμετρούνταν κάθε χρόνο, όντας μάλιστα σταθερά στις πρώτες 6-7 ομάδες της Α1, οι αγώνες του Πανιωνίου με τον Ηρακλή δεν είχαν ποτέ την αίσθηση του “ντέρμπι”. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 66 αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων κρίθηκαν με μεγάλες διαφορές (με τον Πανιώνιο να μετράει συνολικά 47 νίκες και τον Ηρακλή 19). Ίσως, δε, να ευθύνεται το γεγονός ότι δεν είχαν σχεδόν ποτέ έναν μεγάλο κοινό στόχο.

Όπως και να 'χει, τα παιχνίδια μεταξύ του Πανιωνίου με τον Ηρακλή μπορεί να μην ήταν “ντέρμπι” με την παραδοσιακή έννοια του όρου, εντούτοις έχουν τη δική τους Ιστορία. Τη σεζόν 1991-92 έγινε ένα από τα καλύτερα, όταν ο Πανιώνιος επικράτησε με 83-78 στη Νέα Σμύρνη (τη μικρότερη διαφορά με την οποία έχει νικήσει εντός έδρας τον Ηρακλή σε κανονική περίοδο), με τον Τζον Χάτσον να έχει 34 πόντους, 17 ριμπάουντ από τη μία και τον Ντέιβιντ Ινγκραμ να βάζει 29 πόντους από την άλλη.

Πανιώνιος-Ηρακλής: Ενα ντέρμπι γεμάτο Ιστορία

ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΩΝ 51 ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

Στα Playoffs του 1995 είχε διεξαχθεί ένα από τα πιο σκληρά παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων, αφού ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος χρεώθηκαν συνολικά με 51 φάουλ, με τους “κυανέρυθρους” να επικρατούν στο τέλος με 64-59, παρά τους 27 πόντους του Γουόλτερ Μπέρι. Μερικούς μήνες αργότερα (σεζόν 1995-96) οι “κυανέρυθροι” είχαν κάνει μία από τις πλέον επιβλητικές εμφανίσεις τους σε αγώνα με τον Ηρακλή.

Είχαν διαλύσει τον “Γηραιό” 87-59 με πρωταγωνιστές τον Πάσπαλιε (20π.), τον Ντίνκινς (21π.) και τον... Κικίλια, ο οποίος είχε βάλει 16 πόντους χωρίς άστοχο σουτ (5/5δ., 2/2τρ.) εκείνο το απόγευμα! Η εμφάνιση του Ηρακλή ήταν τόσο κακή εκείνη τη μέρα (χωρίς τον τραυματία Ζντοβτς), που ο Λευτέρης Σούμποτιτς είπε στη συνέντευξη Τύπου: “Ορισμένοι δεν αξίζουν να φορούν τη φανέλα του Ηρακλή”.

ΤΟ ΣΟΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΟΥ ΣΙΜΣ

Την επόμενη χρονιά (1996-97) ο Πανιώνιος νίκησε δύο φορές τον Ηρακλή, σε δύο παιχνίδια που χρίζουν αναφοράς για δύο λόγους: Αφενός για τα one man shows του Φράνκι Κινγκ (είχε βάλει 32 πόντους στη Γλυφάδα και 27 στο Ιβανώφειο) και αφετέρου για την παρουσία στον πάγκο του Ηρακλή του Βαγγέλη Αλεξανδρή, που 20 χρόνια αργότερα θα κοουτσάρει και στο αποψινό ματς τους “κυανόλευκους”.

Τη δεύτερη μέρα του 1999 έγινε άλλο ένα παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων που αξίζει να υπογραμμιστεί. Πάλι για δύο λόγους. 1) Εκείνη τη μέρα ο Ηρακλής είχε διαλύσει τον Πανιώνιο 72-48 στο Ιβανώφειο και στη Νέα Σμύρνη ασχολούνταν με τα... κιλά του Αλβιν Σιμς, ο οποίος όχι μόνο είχε φτάσει με τετραήμερη καθυστέρηση στην Αθήνα από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, αλλά είχε εμφανιστεί και αρκετά βαρύτερος! 2) Εκείνη τη μέρα είχε αγωνιστεί (για ένα λεπτό) ένας παίκτης που θα δώσει το “παρών” και στο σημερινό παιχνίδι: ο 22χρονος, τότε, Νίκος Μίχαλος!

Πανιώνιος-Ηρακλής: Ενα ντέρμπι γεμάτο Ιστορία

ΤΟ ΞΕΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ "ΤΕΟ" ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ "ΣΟΦΟ"

Στα μπαράζ του 2000 (για το Κύπελλο Κόρατς) ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής έδωσαν δύο αγώνες που ελάχιστοι θα θυμούνται, αφού οι “κυανόλευκοι” κατέβηκαν τότε χωρίς τους Μπάιρον Ντίνκινς και Μπακ Τζόνσον. Σε εκείνα τα ματς πάντως έκανε το πρώτο του ξεπέταγμα ο Θοδωρής Παπαλουκάς, βάζοντας συνολικά 34 πόντους. Ενα χρόνο αργότερα ο “Τεό” είχε 15 πόντους και 11 ασίστ στη νίκη του Πανιωνίου με 96-79 στη Νέα Σμύρνη, σε ένα ματς πάντως όπου ο απόλυτος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Διαμαντόπουλο, ο οποίος είχε βάλει 36 πόντους με 15/21 σουτ.

Ενα χρόνο αργότερα ήταν η σειρά ενός παίκτη του Ηρακλή να κάνει τη δική του πρεμιέρα. Το ημερολόγιο “έδειχνε” 17 Φεβρουαρίου 2001 όταν ο Ηρακλής νικούσε εύκολα στο Ιβανώφειο τον Πανιώνιο 95-83 με πρωταγωνιστές τους Χατζηβρέττα (26π.), Νάκιτς (25π.). Ήταν η εποχή που ο “Γηραιός” βασιζόταν σε μία αμιγώς ελληνική -και δη νεανική- ομάδα, με τον Διαμαντίδη να βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα του. Ήταν επίσης η μέρα που έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, βάζοντας μάλιστα 4 πόντους σε 6 λεπτά. Ο “Σόφο” ήταν ακόμα μόλις 15 ετών, 6 μηνών και 26 ημερών...

Ο ΚΑΥΓΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο χρόνια αργότερα ο Σχορτσιανίτης είχε βγει πια για τα καλά από το... τσόφλι του. Στο πλαίσιο της σεζόν 2002-03 ο Ηρακλής νίκησε τον Πανιώνιο 78-76 και ο (17χρονος) “Σόφο” είχε 20 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, σε ένα ματς που στιγματίστηκε πάντως και από τον άγριο καυγά που είχαν ο Γιώργος Διαμαντόπουλος με τον Δημήτρη Διαμαντίδη... Η ζωή συνεχίστηκε βέβαια και οι δύο ομάδες έδωσαν τα καθιερωμένα ετήσια ραντεβού τους άλλες τρεις σεζόν στη Basket League.

Τη σεζόν 2003-04 έγινε ένα από τα πιο “κλειστά” παιχνίδια, όταν ο Πανιώνιος επικράτησε με 86-81 και ο Ηρακλής “φώναζε” για τη διαιτησία. Το Νοέμβριο του 2004 ο Πανιώνιος νίκησε πολύ πιο εύκολα (89-72), με τον (νυν προπονητή του) Νίκο Οικονόμου να πετυχαίνει 24 πόντους, ενώ την επόμενη χρονιά “εκτελεστής” του Ηρακλή ήταν ένας πρώην παίκτης του. Ο λόγος για τον Σάββα Ηλιάδη, ο οποίος επέστρεψε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο Ιβανώφειο και πέτυχε 34 πόντους ο αθεόφοβος!

Πανιώνιος-Ηρακλής: Ενα ντέρμπι γεμάτο Ιστορία

ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Έπειτα από 25 συναπτά χρόνια (από τη σεζόν 1981-82 έως την 2005-06) και 64 αγώνες σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής δεν τέθηκαν αντιμέτωποι τη σεζόν 2006-07 λόγω του υποβιβασμού του “Γηραιού”. Αυτό δεν συνέβη ούτε την επόμενη τριετία. Οι δύο ιστορικές ομάδες διασταυρώθηκαν ξανά τη σεζόν 2010-11, όταν ο Πανιώνιος επικράτησε και τις δύο φορές, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την παράδοση που έχει δημιουργήσει στις αναμετρήσεις με τον Ηρακλή.

Εννέα σερί νίκες μετράει συνολικά ο “Ιστορικός” επί του “Γηραιού”, τον οποίον θα συναντήσει ξανά σήμερα, πεντέμισι χρόνια μετά την τελευταία τους αναμέτρηση στο Ιβανώφειο, στις 23 Απριλίου 2011. Σε ένα ματς γεμάτο Ιστορία. Και παρόν. Και -όπως όλα δείχνουν- μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ