ΜΠΑΣΚΕΤ

Οδηγός επιβίωσης τριών παρατάσεων!

Οδηγός επιβίωσης τριών παρατάσεων!

Ο Ντίνος Αχής (Ψυχικό) και ο Δημήτρης Τσαλδάρης (Δόξα Λευκάδας) εξηγούν στο Sport24.gr τι χρειάζεται για να επιβιώσεις σε ένα... θρίλερ τριών παρατάσεων και περιγράφουν τα συναισθήματα μετά το τέλος των έξτρα πενταλέπτων.

Σύμφωνοι, η ήττα του Φάρου Κερατσινίου από τον Πανερυθραϊκό έπειτα από το 19-0 σε όλες τις διοργανώσεις (σ.σ. 13-0 στο πρωτάθλημα, 6-0 στο Κύπελλο Ελλάδας) έγινε talk of the town στην Α2 Ανδρών ωστόσο το ματς της χρονιάς διεξήχθη χθες (30/1) στο Ψυχικό, εκεί όπου οι γηπεδούχοι επικράτησαν της Δόξας Λευκάδας με 116-115 ύστερα από τρεις παρατάσεις !

Η ομάδα του κόουτς Ρεμεντέλα ολοκλήρωσε ιδανικά τις υποχρεώσεις της στον α' γύρο του πρωταθλήματος κόντρα στην αξιόμαχη Δόξα που επέστρεψε από το -14 στις αρχές της τέταρτης περιόδου (65-51, 30') και διεκδίκησε ως το τέλος τη νίκη, παρά το γεγονός ότι οι Καρύδας καιι Μανούσος έλειψαν στις παρατάσεις, λόγω φάουλ.

Δυο εκ των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης, ο Ντίνος Αχής (Ψυχικό) και ο Δημήτρης Τσαλδάρης (Δόξα Λευκάδας) μίλησαν στο Sport24.gr για τον χθεσινό "μαραθώνιο" στα βόρεια προάστια.

"Δεν σκέφτεσαι ούτε μέση, ούτε πόδια, ούτε τίποτα..."

Κατ' αρχάς, ο 29χρονος γκαρντ του Ψυχικού εξήγησε πώς έζησε τα τελευταία δευτερόλεπτα, με τους γηπεδούχους πίσω στο σκορ και τον Αγγελακόπουλο να στέλνει το ματς στην πρώτη παράταση. "Ήμασταν πίσω στο σκορ με δυο πόντους και είχαμε την επίθεση, όταν ο Αγγελακόπουλος μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ και σκόραρε στο... μηδέν! Παρεμπιπτόντως, ήμασταν πολύ πιεσμένοι, από τη στιγμή που βαθμολογικά είμαστε αρκετά πίσω και γνωρίζουμε ότι δεν αξίζουμε να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση. Παίζαμε με το «πρέπει», είχαμε πολύ άγχος καθώς τα πράγματα θα ήταν δύσκολα αν κάναμε ακόμα μια ήττα στο τέλος. Εκείνη τη στιγμή δεν καταλαβαίνεις και πολλά... Απλώς συνηδειτοποιείς ότι έχεις ακόμα μια ευκαιρία για να κερδίσεις".

Τι είναι αυτό που σε φθείρει περισσότερο σε αυτές τις περιπτώσεις; Η σωματική ή η ψυχολογική κούραση; " Όταν φτάνεις να παίζεις ένα ματς στην τρίτη παράταση ενώ προηγήθηκαν τόσες ανατροπές, όταν ο αντίπαλός σου έχει γυρίσει τη διαφορά και μετά έχει την ευκαιρία να πάρει το παιχνίδι, όταν βιώνεις τόσες εναλλαγές στο σκορ, τότε μόνο καταλαβαίνεις τη ψυχολογική φθορά! Επίσης πολλά παιδιά είχαν πρόβλημα με φάουλ.... Ήμασταν και λίγο τυχεροί όμως τέλος καλό, όλα καλά".

Ο Ντίνος Αχής ταλαιπωρείται το τελευταίο διάστημα από πρόβλημα στη μέση όμως ολοκλήρωσε την αναμέτρηση κόντρα στη Δόξα με 21 πόντους (8/8 βολ., 2/5 δίπ., 3/5 τρίπ.) σε 27'09", έχοντας καθοριστική συμβολή στη νίκη τουν Ψυχικού. "Τον τελευταίο μήνα έχω πρόβλημα με μια κήλη στη μέση κι έτσι δεν κάνω πολλές προπονήσεις... Να σου πω την αλήθεια, δεν ήξερα και δεν περίμενα ότι θα έπαιζα τόσο πολύ χθες! Ούτε ότι θα σκοράρω τόσους πόντους! Δεν το συνηθίζω (γέλια)! Σε αυτές τις περιπτώσεις μπαίνεις στο ματς και παίζεις, δεν σκέφτεσαι ούτε μέση, ούτε πόδια, ούτε τίποτα".

Τι σημαίνει αυτή η νίκη ενόψει της συνέχειας για το Ψυχικό; "Μιλάμε για διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια, όταν το Ψυχικό πάλευε για την άνοδο. Τότε είχαμε την πίεση του να κερδίσεις για να ανέβεις. Τώρα υπάρχει η πίεση του να κερδίσεις για να αποφύγεις τα play-outs. Πίστεψέ με, είναι πολύ πιο πιεστικό αυτό. Αν χάναμε το χθεσινό ματς, θα μέναμε πολύ πίσω στην κατάταξη. Πλέον καλούμαστε να διαχειριστούμε σωστά αυτό το αποτέλεσμα και να συνεχίσουμε. Σε αυτό το πρωτάθλημα, μια νίκη είναι ικανή να σε φέρει στα playoffs και μια ήττα να σε στείλει να παλεύεις για την παραμονή".

"Βγαίνουν όσα προσπαθείς να κρύψεις"

Ο Δημήτρης Τσαλδάρης τελείωσε το ματς κόντρα στο Ψυχικό με 37 πόντους (12/15 βολ., 5/11 δίποντα, 5/11 τρίποντα) σε 51'10" συμμετοχής! Αλήθεια, θυμάται ανάλογη εμφάνιση στο παρελθόν; "Δεν θυμάμαι να έχω παίξει σε αγώνα που πήγε στην τρίτη παράταση. Το... ρεκόρ ήταν οι δυο παρατάσεις, σε ματς ΠΑΟΚ - Άρη στην Πυλαία το 2006! Επίσης, δεν έχω πετύχει περισσότερους από 37 πόντους στην Α1. Πρέπει να γυρίσω πολλά χρόνια πίσω για να θυμηθώ κάτι ανάλογο".

Η Δόξα έκανε μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει στο ματς όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το comeback στην έδρα του Ψυχικού. Τι συναίσθημα αφήνει η ήττα έπειτα από τρία έξτρα πεντάλεπτα; "Σαφώς και υπάρχει μεγάλη στεναχώρια εκείνη τη στιγμή. Ξέρεις... Βγαίνουν τα συναισθήματα που κρατάς μέσα σου κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα οποία προσπαθείς να κρύψεις. Σκέφτεσαι αυτομάτως ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία... Σε ό,τι αφορά την ομάδα μου, όντως χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να πλησιάσουμε στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Μετά το τέλος του ματς περνούν από μπροστά σου πράγματα που προσπαθείς να μην σκέφτεσαι ενώ ο αγώνας είναι σε εξέλιξη. Σου βγαίνει η κούραση, σωματική και πνευματική".

Πώς, όμως, βίωσε τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα στην κανονική διάρκεια; "Ήμασταν δυο πόντους μπροστά στο σκορ και το Ψυχικό είχε την τελευταία επίθεση. Ασχόχησαν όμως ο Αγγελακόπουλος πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, σκόραρε και πήγαμε στην παράταση. Δεν προλαβαίνεις να συνηδειτοποιήσεις τι έχει συμβεί παρά μόνο όταν τελειώσει το ματς και βλέπεις frame by frame, που λένε, όλες τις στιγμές".

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια των υποχρεώσεων της Δόξας Λευκάδας, ο έμπειρος γκαρντ εξήγησε πως " ο ρεαλιστικός μας στόχος είναι η πρόκριση στα playoffs. Θεωρώ ότι είναι εφικτό να το πετύχουμε, είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας από τη στιγμή που έχουμε έναν ολόκληρο γύρο μπροστά μας. Από 'κει και πέρα, σαφώς και θέλουμε το κάτι παραπάνω! Το παιχνίδι στο Ψυχικό ήταν μια χαμένη ευκαιρία, όπως και κάποιες άλλες ήττες στις λεπτομέρειες όμως θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε".

Έπειτα από πολυετή καριέρα στην Α1 και το εξωτερικό, ο Δημήτρης Τσαλδάρης ενισχύει φέτος τη Δόξα Λευκάδας "στο καλύτερο πρωτάθλημα της Α2 που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. " Παίζεται πολύ ωραίο και αμφίρροπο μπάσκετ ενώ δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια".

Τι έχει να πει για την μέχρι στιγμής παρουσία του στο νησί; "Αυτό που θέλω να αναφέρω αναφορικά με την ομάδα μου είναι ότι απαρτίζεται διοικητικά από ένα γκρουπ σοβαρών ανθρώπων, που θέλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την πόλη και να φτάσουν τη Δόξα όσο πιο ψηλά μπορούν! Σε προσωπικό επίπεδο, έχουμε αρκετά νέα παιδιά στην ομάδα και προσπαθώ να τα βοηθήσω. Να τους δείξω, τρόπον τινά, τον... δρόμο σαν μεγαλύτερος. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι με τέτοια παιδιά που έχουν όρεξη και φιλοδοξίες να πετύχουν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ