ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκου, ο καλύτερος όλων

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / ΕΘΝΙΚΟΣ - ΨΥΧΙΚΟ
 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / ΕΘΝΙΚΟΣ - ΨΥΧΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ικανότητα του Θωμά Νίκου στη δημιουργία είναι μνημειώδης, σε τέτοιο σημείο που απέναντι στον Χολαργό δημιούργησε τα μισά καλάθια του Ψυχικού. Διαβάστε για τον 38χρονο πλεϊμέικερ που σπάει τα κοντέρ φέτος.

Το scouting report για τον Θωμά Νίκου αφορά στην ικανότητα που έχει να δημιουργεί καταστάσεις για την ομάδα του, ακόμη κι εκεί που δεν... υπάρχουν. Ο 38χρονος πλεϊμέικερ έχει κάνει σπουδαία καριέρα στα παρκέ της Α2 εδώ και πολλά χρόνια, με το μυαλό των αντίπαλων προπονητών να βρίσκεται πάντα στο πώς θα περιορίσουν τη δεδομένη ευχέρεια που έχει στη δημιουργία. Οι ασίστ είναι συνώνυμο του παιχνιδιού του, σε τέτοιο βαθμό που κάθε εβδομάδα δείχνει ικανός να σπάσει κάποιο ρεκόρ.

Απέναντι στον Χολαργό ( στην ήττα του Ψυχικού στο "Αντώνης Τρίτσης" ) δεν προέκυψε κάποια πληροφορία που δεν γνωρίζαμε για εκείνον. Το γεγονός πως μοίρασε 15 ασίστ μπορεί να χαρακτηριστεί κι ως... συνηθισμένο για εκείνον, όπως επίσης ότι από τα δικά του χέρια προήλθαν τα μισά καλάθια της ομάδας του Γιώργου Ρεμεντέλα στην αναμέτρηση. Το ότι έφτασε στο σημείο να έχει +4 ασίστ απ ότι όλος ο Χολαργός είναι μια ακόμη επιβεβαίωση πως... το έχει.

Αυτό είναι η μικρή εικόνα. Η μεγάλη αναφέρει πως μιλάμε για τον παίκτη που ετοιμάζεται να "γράψει ιστορία" στην Α2 -σε περίπτωση που συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Μετά το πέρας της 21ης αγωνιστικής στην Α2, ο Θωμάς Νίκου έσπασε το φράγμα των διακοσίων ασίστ (έχει 203), για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τον μέσο όρο του. Με εννέα αγωνιστικές να μένουν για την ολοκλήρωση της regular season, μετράει 9.7 ασίστ κατά μέσο όρο.

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΨΥΧΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΨΥΧΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο νυν παίκτης του Ιωνικού Νικαίας είναι κι ο μοναδικός από το 2000 κι έπειτα που έχει "γράψει" περισσότερες από οκτώ τελικές πάσες ανά αγώνα στην Α2, με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση να ανήκει στον Θωμά Νίκου (με 7.5 κατά μέσο όρο πέρσι). Για να σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό στην κατηγορία, ο 38χρονος πλεϊμέικερ καλείται να φτάσει στον μαγικό αριθμό "252" στο φινάλε της regular season, προκειμένου να τελειώσει με 8.4 ασίστ.

Από την άλλη, με τον τρόπο που παίζει και τους αριθμούς που καταγράφει τις τελευταίες αγωνιστικές, οι 252 ασίστ μοιάζουν λίγες για εκείνον. Το θέμα είναι άλλο: μπορεί να γίνει ο πρώτος στην ιστορία με 300+ ασίστ σε μία σεζόν, ήτοι με διψήφιο αριθμό ανά αγώνα.

Νίκου, ο καλύτερος όλων

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ... ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗ

Παρεμπιπτόντως, έχει την κορυφαία επίδοση σε μέσο όρο στην Ευρώπη, αν λάβουμε υπόψιν τα κορυφαία πρωταθλήματα της "γηραιάς ηπείρου". Με τις 9.7 ασίστ ανά αγώνα, είναι πάνω από παίκτες όπως ο Νικ Καλάθης (8.1 στην EuroLeague και 7.8 στη Stoiximan.gr Basket League), ο Κρις Κράμερ (7.4 στο EuroCup), ο Ομάρ Κουκ (7.2 στο Basketball Champions League και 7 στη Liga Endesa), ο Λούκα Βιτάλι (6.1 στη Lega Basket), ο Κόντι Μίλερ - ΜακΙντάιρ (8 στη VTB League), ο Τζάρεντ Τζόρνταν (6.2 στην Bundesliga), ο Φίλιπ Τσόβιτς (7.4 στην Aba Liga), ο Σαρούνας Βασιλιάουσκας (6.4 στην BSL) και ο Ντι Τζέι Κούπερ (7.4 στην LNB).

Τα μεγέθη μόνο συγκρίσιμα δεν είναι, αυτό όμως δεν μειώνει στο ελάχιστο το εντυπωσιακό επίτευγμά του Θωμά Νίκου, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν η ηλικία του (38) και το νεανικό ρόστερ με το οποίο δουλεύει φέτος στο Ψυχικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ