ΜΠΑΣΚΕΤ

Κίκι Κλαρκ: "Να αφήσω το σημάδι μου όπως ο Φορντ"

Κίκι Κλαρκ: "Να αφήσω το σημάδι μου όπως ο Φορντ"
GSPERISTERI.GR

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ στην Α2, ο Κίκι Κλαρκ μίλησε στο sport24.gr για τα όσα θέλει να πετύχει με το Περιστέρι, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον Αλφόνσο Φορντ και στις ευκαιρίες που δεν πήρε στη EuroLeague επειδή το μπάσκετ ήταν διαφορετικό. Τι θυμάται από το Αιγάλεω και τον Άρη.

Το όνομα του Κίκι Κλαρκ μόνο άγνωστο δεν είναι στο ελληνικό μπασκετικό κοινό. Τον γνωρίσαμε το 2006, όταν ως ρούκι ήρθε στο Αιγάλεω, στη συνέχεια ηγήθηκε του Άρη για δύο σεζόν (2008-10) και πέρυσι πέρασε για λίγο από τον Προμηθέα Πατρών, μέχρι να τραυματιστεί. Χαρισματικός σκόρερ. Ολοκλήρωσε την κολεγιακή του καριέρα με το Saint Peter’s με 3.058 πόντους στο σύνολο και 25.9 κατά μέσο όρο! Μέτρησε 435 εύστοχα τρίποντα κι ήταν πρώτος στη λίστα με τους παίκτες που έχουν βρει στόχο στα περισσότερα μακρινά σουτ, μέχρι να τον ξεπεράσει ο Τζέι Τζέι Ρέντικ με 457 κι έπειτα ο Τράβις Μπέιντερ με 460+.

Ήταν εντυπωσιακός στο NCAA, κέρδισε δύο φορές το βραβείο του πρώτου σκόρερ, αλλά το ύψος του, δεν του άνοιξε ποτέ την πόρτα για το NBA. Αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει μία καλή καριέρα στην Ευρώπη. Εδώ και μερικές εβδομάδες ανήκει στο Περιστέρι. Το sport24.gr συνάντησε τον Κίκι Κλαρκ στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου" κι αρχικά μας εξήγησε την απόφαση του να πει το “ναι” στον ιστορικό σύλλογο των δυτικών προαστίων: " Δεδομένης της περσινής κατάστασης, που ήμουν στον Προμηθέα και είχα έναν σοβαρό τραυματισμό κι ένα αρκετά μεγάλο διάστημα εκτός, ήταν μία ευκαιρία να επιστρέψω χωρίς μεγάλο άγχος και να δείξω πως έχω ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπισα. Είμαι υγιής, έχω αποθεραπευτεί πλήρως και είμαι εδώ για να βοηθήσω το Περιστέρι να νικήσει".

Για τις πρώτες του εντυπώσεις, αλλά και για τους στόχους της ομάδας, μας είπε: " Η ομάδα αντιπροσωπεύει το μπάσκετ. Έχουμε πολλά έμπειρα παιδιά, που διαθέτουν παραστάσεις τόσο από την πρώτη κατηγορία, όσο κι από την Α2. Έχουμε ένα εξαιρετικό σύνολο παικτών, που γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι και το τι ακριβώς χρειάζεται να κάνουν μέσα στο παρκέ. Πιστεύω ότι έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία μπροστά μας να κατακτήσουμε την 1η θέση και το πρωτάθλημα".

Κίκι Κλαρκ: "Να αφήσω το σημάδι μου όπως ο Φορντ"

Τι πρέπει να κάνει καλύτερα το Περιστέρι από τις άλλες ομάδες, προκειμένου να κερδίσει την άνοδο στη Stoiximan.gr Basket στο πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Α2; " Σε κάθε ματς, πρέπει να βγαίνουμε έξω και να παλεύουμε. Επειδή έχουμε ένα ρόστερ με γνωστούς κι έμπειρους παίκτες, θα βρίσκουμε απέναντι μας τον καλύτερο “εαυτό” της κάθε αντίπαλης ομάδας. Θα δίνουν το 100% απέναντι μας. Θα είναι ένα έξτρα κίνητρο να νικήσουν το Περιστέρι. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε καλύτεροι από αυτούς εκείνη τη στιγμή. Κάθε ματς θα είναι μία μάχη. Ένας πόλεμος. Έχουμε, όμως, αναπτύξει καλή χημεία μεταξύ μας, κάνουμε πολύ καλή δουλειά και περιμένω στο τέλος να τα καταφέρουμε", απάντησε ο 32χρονος γκαρντ.

Να κάνει ο καθένας καλά τη δουλειά του

Ο Κλαρκ έχει δώσει σπουδαίες παραστάσεις στα ελληνικά παρκέ. Ήταν πρώτος σκόρερ της μεγάλης κατηγορίας τόσο με το Αιγάλεω, όσο και με τον Άρη. Μάλιστα, στις 18 Οκτωβρίου του 2016, όταν το Αιγάλεω επικράτησε της Λάρισας με 82-63, ο Κλαρκ σταμάτησε στους 51 πόντους, με 8/8 βολές, 8/10 δίποντα και 9/11 τρίποντα!

Κίκι Κλαρκ: "Να αφήσω το σημάδι μου όπως ο Φορντ"

Η -δεδομένη- ικανότητα του στο σκοράρισμα είναι κάτι που θέλει να δείξει και φέτος; " Όχι, ο μοναδικός μου στόχος είναι να βοηθήσω το Περιστέρι να πάρει νίκες και να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια παιχνίδια θα πρέπει να σημειώνω πολλούς πόντους, ωστόσο σε κάποια άλλα ματς θα πρέπει να λειτουργήσω περισσότερο ως point guard και να δημιουργήσω. Δεν θα βάζω 30 πόντους σε κάθε ματς. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε πολλά παιδιά που μπορούν να σκοράρουν με ποικίλους τρόπους. Ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά του. Το δικό του κομμάτι. Αυτό που χρειάζεται η ομάδα για να νικήσει", ξεκαθάρισε ο Αμερικανός.

Για να συμπληρώσει απαντώντας σε ερώτηση για το βραβείο του πρώτου σκόρερ πως: " Δεν θα έλεγα πως είναι ένας στόχος, αλλά είμαι ο point guard της ομάδας και συνήθως η απόδοση της ομάδας συμβαδίζει με την απόδοση του βασικού point guard. Στο πλαίσιο αυτό, εννοείται πως θέλω να σκοράρω όσο περισσότερο γίνεται, αλλά αυτός δεν είναι ο βασικός μου σκοπός. Αν έρθει η διάκριση, καλώς ας έρθει. Αλλά είμαι παίκτης που θέλει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να νικήσει η ομάδα. Ό,τι κι αν είναι αυτό".

Στην οροφή του ιστορικού κλειστού, δεσπόζει η φανέλα του Αλφόνσο Φορντ. Ένας σπουδαίος σκόρερ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Κλαρκ παίζει ξανά σε ομάδα που είχε περάσει ο Φορντ (σ.σ. πρώτη ήταν η Σκαβολίνι) και δηλώνει πως θέλει να αφήσει το σημάδι του στην ομάδα των δυτικών προαστίων, όπως έκανε κι ο αξέχαστος Φορντ: " Είναι η δεύτερη φορά που παίζω σε ομάδα στην οποία ήταν ο Αλφόνσο Φορντ. Για εμένα το να ακολουθώ τα βήματα του και να διατηρώ το καλό όνομα που είχε, είναι κάτι τεράστιο. Ελπίζω να καταφέρω να αφήσω το σημάδι μου στο Περιστέρι, όπως έκανε κι εκείνος".

Η... ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ Α2 ΚΑΙ Η ΕΔΡΑ

Το πρωτάθλημα της Α2 έχει αρκετές διαφορές από εκείνα των μεγάλων κατηγοριών. Οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές, αλλά ο Κλαρκ μας ξεκαθάρισε ότι είναι απόλυτα έτοιμος: " Εκτός από τη χρονιά στην Τουρκία, έπαιξα και στην Α2 Ιταλίας με τη Βενέτσια, η οποία πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα. Βοήθησα στο να ανέβει η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία κι αυτό θέλω να κάνω και στο Περιστέρι. Δεν φοβάμαι κάτι όταν είμαι στο παρκέ. Είμαι "χαλαρός" και χωρίς έξτρα πίεση. Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί. Προφανώς θα μελετάμε τις αντίπαλες ομάδες, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι εγώ καλά για να βοηθήσω την ομάδα. Δεδομένης της πορείας και της ιστορίας μου, γνωρίζω πολύ καλά πως θα είμαι στόχος για τις αντίπαλες άμυνες. Θα προσπαθήσουν με πολλούς τρόπους να με βγάλουν εκτός ρυθμού, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσω τον εαυτό μου για αυτό και να δώσω το 100%", τόνισε χαρακτηριστικά.

Κίκι Κλαρκ: "Να αφήσω το σημάδι μου όπως ο Φορντ"
EUROKINISSI

Οι φίλοι του Περιστερίου δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα στο κλειστό κι ο Αμερικανός γνωρίζει ότι η έδρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να έρθει η άνοδος: " Εννοείται αυτό. Αν έχεις καλή έδρα, είναι κάτι που σου δίνει έξτρα ώθηση. Θέλω να πω, μπορεί να μην βρίσκεσαι σε καλή ημέρα, να μην έχεις καλά ποσοστά, αλλά η εξέδρα μπορεί να σου δώσει παλμό, μία έξτρα ενέργεια για να συνεχίσεις να παλεύεις. Κι όταν έρθει η ώρα των playoffs, η έδρα είναι ένα bonus. Οι ομάδες δεν θα θέλουν να παίξουν στο γήπεδο μας εξαιτίας των φιλάθλων μας. Οπότε, ελπίζω να κάνουν καλά το δικό τους κομμάτι, να κάνουμε κι εμείς το δικό μας και να ταιριάξουμε για το κοινό καλό. Θέλουμε από αυτούς να δημιουργήσουν ένα δύσκολο, θορυβώδες περιβάλλον για τον κάθε αντίπαλο".

ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ, Ο ΑΡΗΣ ΚΙ Ο ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗΣ

Στη συνέχεια, κάναμε ένα flashback στην εποχή του Αιγάλεω: " Θυμάμαι πολύ καλά τους φίλους της ομάδας. Ήταν εκπληκτικοί. Ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη, δεν με ήξεραν, ωστόσο με γέμισαν αγάπη. Ήταν πάντα δίπλα μου και με υποστήριζαν και στα πάνω και στα κάτω της ομάδας. Ήταν κάτι πολύ όμορφο. Είναι ένα μπασκετικό μέρος. Είναι κάτι που θα κρατήσω για πάντα μέσα μου. Θυμάμαι όταν πέτυχα 51 πόντους φώναζαν «Κίκι παιχταρά, Κίκι παιχταρά»! Φοβερές αναμνήσεις".

Κίκι Κλαρκ: "Να αφήσω το σημάδι μου όπως ο Φορντ"
EUROKINISSI

Όσο για τη θητεία του στη Θεσσαλονίκη με τη φανέλα του Άρη; " Δεν θα μπορούσα να έχω ξεχάσει τους οργανωμένους του Άρη! Είναι από τους κορυφαίους οπαδούς στην Ευρώπη. Ήταν δίπλα μου τα δύο χρόνια που έπαιξα εκεί. Με υποστήριζαν συνεχώς. Ακόμα και σήμερα με στηρίζουν. Έχω επαφές με αρκετούς στο Facebook. Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω για τον Άρη και τους φιλάθλους του", δήλωσε.

Ο Κλαρκ έχει περάσει ένα σημαντικό κομμάτι της καριέρας του στην Ελλάδα. Σε ερώτηση σχετικά με τους συμπαίκτες που θυμάται, απάντησε: " Δεν θέλω να πω για κάποιον συγκεκριμένο ότι μου λείπει. Αλλά θα μιλήσω για τον Άκη Καλλινικίδη στο Αιγάλεω. Πολύ καλός χαρακτήρας, αρχηγός της ομάδας. Με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, μου έδειξε την πόλη. Ήταν ανταγωνιστικός εντός κι εκτός παρκέ. Με βοήθησε πολύ. Στον Άρη είναι πιο δύσκολο να διαλέξω κάποιον. Υπήρχαν περισσότεροι Αμερικανοί. Αλλά και οι Έλληνες με βοήθησαν. Όπως ο Σκορδίλης, που είναι κι εδώ στο Περιστέρι κι ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να έρθω".

Πλέον το small ball κυριαρχεί. Παλιά το μπάσκετ ήταν πιο αργό

Το ταλέντο του είναι δεδομένο. Ποτέ, όμως, ο Κλαρκ δεν έφτασε στο σημείο να πρωταγωνιστεί στη EuroLeague. Η απάντηση "κρύβεται" στο διαφορετικό στιλ μπάσκετ που επικρατεί στις μέρες μας: " Είναι όλα θέμα ευκαιριών. Όταν ήρθα στην Ευρώπη, δεν κοιτούσαν κοντούς γκαρντ. Το ίδιο και στο NBA. Οι μοναδικοί που αποτελούσαν εξαίρεση ήταν ο Καστλ κι ο ΜακΙντάιρ. Είναι οι μόνοι που θυμάμαι να πρωταγωνιστούν και να είναι κάτω από 1.85. Ήταν μία δύσκολη εποχή για τους κοντούς γκαρντ. Τώρα οι ευκαιρίες είναι σαφώς περισσότερες. Όλα έχουν να κάνουν με το timing. Στο σύγχρονο μπάσκετ πολλές ομάδες δίνουν ευκαιρίες σε κοντούς γκαρντ. Το small ball κυριαρχεί πλέον. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σουτάρεις καλά από το τρίποντο και να παίζεις up tempo μπάσκετ. Αντίθετα, στο παρελθόν υπήρχαν περισσότεροι παίκτες που πόσταραν. Το παιχνίδι ήταν πιο αργό. Οι γκαρντ που κυριαρχούσαν ήταν 2 μέτρα όπως ο Παπαλουκάς ή ο Διαμαντίδης. Θα ήθελα να είχα κι εγώ την ευκαιρία μου αλλά ποτέ δεν την πήρα λόγω του μεγέθους μου, παρά το γεγονός ότι μπορούσα να παίξω σε υψηλό επίπεδο. Αλλά ό,τι έγινε… έγινε. Τώρα είμαι εδώ στο Περιστέρι, έχω πίσω μου μία καλή καριέρα και ανυπομονώ για τη νέα χρονιά".

Εδώ και 12 χρόνια, ο Αμερικανός γκαρντ ζει μακριά από την πατρίδα του. Δεν είναι ο μόνος. Συμβαίνει με πολλούς. Τον ρωτήσαμε, όμως, πως βιώνει όλη αυτή την κατάσταση -ειδικά από τότε που έγινε πατέρας- και τόνισε ότι: " Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο. Ήμουν νέος κι έφευγα πρώτη φορά μακριά από την οικογένεια μου. Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν κάπως πιο εύκολο. Θυσίασα κάποια πράγματα αλλά το έκανα επειδή αγαπώ το μπάσκετ και ήθελα να έχω την ευκαιρία να παίξω σε υψηλό επίπεδο. Βέβαια, όταν κάνεις παιδιά, γίνεται σαφώς πιο δύσκολο. Κι εγώ έχω δύο τώρα. Χάνεις όλα τα μικρά πράγματα που κάνουν. Τα πρώτα βήματα, τα πρώτα λόγια που λένε. Αλλά έχω κατανοήσει πως αυτές είναι θυσίες για να έχουν τα παιδιά μου μία καλύτερη ζωή. Έτσι είναι και δεν θα άλλαζα κάτι. Είμαι χαρούμενος με τις αποφάσεις που έχω πάρει όλα αυτά τα χρόνια".

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ... PLAYSTATION

Όσο για το τι θέλει να κάνει μόλις κρεμάσει τα παπούτσια του, μας είπε πως: " Ναι το έχω σκεφτεί. Πρώτα θα γίνω ατζέντης παικτών και στη συνέχεια θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική. Πιστεύω ότι μπορώ να ανταποκριθώ ως προπονητής γιατί ξέρω τι θέλει το παιχνίδι, έχω υψηλό μπασκετικό IQ και διασκεδάζω να δουλεύω και να βοηθώ τους νεαρούς παίκτες".

Τέλος, αναφέρθηκε στο πως περνάει τις ελεύθερες ώρες του: " Βλέπω σχεδόν κάθε ταινία που κυκλοφορεί. Όταν είσαι σε μία ξένη χώρα, ο ελεύθερος χρόνος είναι άπλετος. Πας στην προπόνηση και στη συνέχεια επιστρέφεις στο σπίτι μόνος. Επομένως παρακολουθώ τις νέες κυκλοφορίες ταινιών, όπως και τα νέα show που βγαίνουν. Ακόμα, παίζω playstation. Ιδιαίτερα Call of Duty, NBA 2K και FIFA, προκειμένου να περάσει η ώρα…"

Photo Credits: gsperisteri.gr, eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ