ΜΠΑΣΚΕΤ

Τα αστέρια είναι διαχρονικά

Τα αστέρια είναι διαχρονικά

Με αφορμή τη απόκτηση του Βάιντας Καρινιάουσκας από την Κύμη, το sport24 παρουσιάζει τις μεγάλες μεταγραφές στην ιστορία της Α2 και τα σπουδαιότερα “ονόματα” που έχουν περάσει από αυτήν.

Η διαδρομή από την Ευρωλίγκα στην Α2 δεν γίνεται κάθε χρόνο. Κάθε άλλο. Γίνεται πάρα πολύ σπάνια. Ειδικά όταν πρόκειται για παίκτη που περπατάει στο 23ο έτος της ηλικίας του και έχει τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του μπροστά του.

Πολύ φυσιολογικά λοιπόν η Κύμη τάραξε τα νερά της Α2 όταν συμφώνησε με τον Βάιντας Καρινιάουσκας , έναν παίκτη που μόλις πριν από μερικούς μήνες έπαιζε στην Ευρωλίγκα με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Είναι όμως η μεγαλύτερη μεταγραφή που έχει γίνει ποτέ στην 29χρονη ιστορία της Α2; Υπάρχουν πολλοί παίκτες που θα διαφωνήσουν...

Οι σπουδαίοι ξένοι της Α2

Από τα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν ένας Βέλγος ποδοσφαιριστής ονόματι Ζαν Μαρκ Μποσμάν άλλαξε το χάρτη σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όλων των αθλημάτων, δεκάδες είναι οι “ξένοι” παίκτες που έχουν παρελάσει από τα γήπεδα της Α2. Ο Ντάρεν Κουίναν και ο Ματ Αλόσα ήρθαν με καλό βιογραφικό να τους ακολουθεί το 1999 για να παίξουν στον Απόλλωνα Πάτρας. Ο Νεοζηλανδός Φιλ Τζόουνς ανήκε ακόμα στον Παναθηναϊκό όταν φόρεσε τη φανέλα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας το 1999.

Από τον Παναθηναϊκό στην Α2 βρέθηκε και ο Τζόνι Μπραντς, ο Αγγλος γκαρντ που δεν στέριωσε ποτέ στους “πράσινους”. O Ντάνιελ Χούταλς και ο Ζαν Μαρκ Ζομέν ήταν διεθνείς με την Εθνική Βελγίου (ο πρώτος είχε παίξει και σε Ευρωμπάσκετ). Διεθνής ήταν και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Ρένφροε, που έπαιξε σε αρκετές ομάδες στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ενώ ο Μιντάουγκας Μόκους πήγε το 2003 στη Χαλκίδα κουβαλώντας τον “τίτλο” του πρώτου σκόρερ του λιθουανικού πρωταθλήματος.

Τα αστέρια είναι διαχρονικά

Η περίπτωση Τζέιμς Ντόναλντσον

Από πλευράς “μεγέθους”, βέβαια, κανένας παίκτης που έχει έρθει από το εξωτερικό στην Α2 δεν ήταν “μεγαλύτερος” από τον Τζέιμς Ντόναλντσον. Μεταφορικά και κυριολεκτικά! Ο Άγγλος σέντερ (ύψους 2,18μ.) ήταν 41 ετών όταν πήγε στη Λάρισα το 1998, βρισκόταν λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του ως εν' ενεργεία αθλητής, εντούτοις απ' όσους παίκτες πέρασαν ποτέ από τα γήπεδα της Α2, δεν παύει να είναι αυτός με τη μεγαλύτερη καριέρα στην πλάτη του. Η 13ετής θητεία του στο ΝΒΑ και η μία παρουσία του σε All-Star Game (1988) φτάνουν και περισσεύουν ως πειστήρια.

Πρωταθλητές Ευρώπης δεν έχουν περάσει πολλοί από την Α2. Ο Αλφόνσο Αλμπερτ ήταν μέλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπανταλόνα το 1994 στο Τελ Αβίβ, έστω κι αν έπαιξε μόνο στον ημιτελικό εκείνου του φάιναλ φορ. Ο Αλμπερτ σταμάτησε το μπάσκετ πριν από δύο χρόνια, προηγουμένως όμως είχε περάσει και από την Α2, όπου φόρεσε τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου τις σεζόν 2003-04, 2004-05 και έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου.

Ο άγνωστος Πολωνός ΝΒΑερ

Από το ΝΒΑ και τη D-League στο Περιστέρι! Αυτή τη διαδρομή είχε κάνει τον Αύγουστο του 2007 ο Τσέζαρι Τριμπάνσκι, η μεταγραφή του οποίου είχε προκαλέσει πολύ θόρυβο εκείνη την εποχή. Ο ύψους 2,18μ. σέντερ έγινε το 2002 ο πρώτος Πολωνός που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, όπου έμεινε δύο σεζόν (σε Γκρίζλις, Σανς και Νικς) χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Ακολούθως έπαιξε δύο χρόνια στους Tulsa 66ers, πριν πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό του Περιστερίου. Ανάλογα αποτυχημένη ήταν και η θητεία του στην Α2...

Related content

Οι σπουδαίοι Ελληνες της Α2

Η Α2 έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς δεκάδες σπουδαίους Έλληνες παίκτες. Παίκτες που είτε έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στην Α2, είτε καθιερώθηκαν μέσω αυτής, είτε επέστρεψαν σε αυτήν στο λυκαυγές της καριέρας τους. Πολλά χρόνια πριν από το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005, αρκετοί από τους 12 διεθνείς εκείνης της ομάδας (τέσσερις για την ακρίβεια) είχαν κάνει το αγροτικό τους στην Α2.

Ο Μιχάλης Κακιούζης ήταν ήδη ανερχόμενος σταρ το 1994, όταν έκανε την παρθενική παρουσία του στο πρωτάθλημα της Α2 με τη φανέλα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας. Δύο χρόνια αργότερα ήταν η σειρά του Δήμου Ντικούδη να φτιάξει το όνομα του μέσω της Α2 και της Ολύμπιας Λάρισας, την ίδια χρονιά δηλαδή που ο 19χρονος Θοδωρής Παπαλουκάς άρχισε κι αυτός να ξεπετάγεται από τους Αμπελόκηπους, φανερώνοντας κάποια ψήγματα του παίκτη που επρόκειτο να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους πόιντ γκαρντ της επόμενης δεκαετίας.

Ο 18χρονος “Kill Bill” και ο 17χρονος σταρ της Νίκαιας

Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και ο Βασίλης Σπανούλης. Πολύ πριν το ελληνικό μπάσκετ μάθει για τα καλά τον “Kill Bill” (μέσω του Αμαρουσίου), έκανε κι αυτός το πέρασμα του από την Α2. Ήταν ακόμα 18 ετών όταν παρέδωσε τα διαπιστευτήρια του ως παίκτης του Γυμναστικού Λάρισας στην Α2, βάζοντας μάλιστα 213 πόντους σε 26 αγώνες. Μόνο ένα χρόνο τον “χώρεσε” η Α2. Το καλοκαίρι του 2002 μετακόμισε στο Μαρούσι και στην Α1.

Τα αστέρια είναι διαχρονικά
INTIME SPORTS

Πέρα από την τετράδα των “χρυσών” διεθνών του 2005, πολλοί ακόμα παίκτες που υπήρξαν σταθερά μέλη της Εθνικής ανδρών, έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα μέσω της Α2. Ο Νίκος Οικονόμου ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Α2 τη σεζόν 1989-90 (7ος σκόρερ με 21,5 πόντους μ.ό. και 5ος ριμπάουντερ με 9,5), όταν ήταν ακόμα 17 ετών και έπαιζε στον Ιωνικό Νίκαιας! Την ίδια σεζόν άρχισε να λάμπει και το άστρο του Γιώργου Σιγάλα, παίκτη του Παπάγου ακόμα.

Οι κόντρες Τζαννή -“Παπ”

Στα τέλη της δεκαετίας του '80, με τον Μίλωνα στην Α2, έκανε τα πρώτα του βήματα ο Γιάννης Σιούτης, πολύ πριν γίνει διεθνής και στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό. Το 1990 ο Χρήστος Μυριούνης, παίκτης του Κρόνου Αγίου Δημητρίου τότε, ήταν ένας από τους κορυφαίους φόργουορντ της Α2, ενώ το 1993 το μπασκετικό κοινό πιθανότατα θα θυμάται τις τρομερές μονομαχίες του 22χρονου Τζαννή Σταυρακόπουλου και του 17χρονου Δημήτρη Παπανικολάου, με τους Αμπελόκηπους και τον Σπόρτιγκ αντίστοιχα.

Στην Α2 άρχισαν να “φτιάχνουν” το όνομα τους και κάποιοι από τους σύγχρονους διεθνείς παίκτες. Ο Στράτος Περπέρογλου και ο Ιαν Βουγιούκας ήταν συμπαίκτες στον Ηλυσιακό τη σεζόν 2002-03, ενώ ο Κώστας Καϊμακόγλου έπαιζε στην Α2 με τη Νήαρ Ηστ πριν πάει στο Μαρούσι.

Τα αστέρια είναι διαχρονικά
Χαραλαμπίδης

Όταν η Α2 γίνεται “σκαλοπάτι”

Ένας από τους παίκτες που αναδείχθηκαν μέσα από την Α2, πέρασαν τα περισσότερα χρόνια τους σε αυτήν, αλλά κατόρθωσαν να κάνουν και το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους, ήταν ο Βαγγέλης Σκλάβος. Ο 38χρονος φόργουορντ/σέντερ της Δόξας Λευκάδας έπαιξε σε τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία) και σε 11 διαφορετικές ομάδες, ενώ συμμετείχε και στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό. Οι... συστάσεις με τον Βαγγέλη Σκλάβο, πάντως, έγιναν μέσω του Μίλωνα και της Α2 το μακρινό 1995.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία είναι ο Κώστας Χαραλαμπίδης. Ο γκαρντ του ΠΑΟΚ πέρασε πολλά χρόνια στην Α2 πριν κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και φτάσει μέχρι την εθνική ομάδα το 2011. Σχετικά αργά καθιερώθηκε και ο Γιάννης Καλαμπόκης, που έπρεπε να φτάσει τα 25 χρόνια για να αφήσει πίσω του το Παλαιό Φάληρο και την Α2, για να κάνει τη μεγάλη μεταγραφή στον Ολυμπιακό και να φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας το 2009, ενώ μέσω της Α2 μάθαμε και τον Αλέξη Κυρίτση (με τη φανέλα του Παπάγου).

Διεθνής ως παίκτης της Α2 ο Γλυνιαδάκης

Από το Γ.Σ. Λάρισας και την Α2 ξεκίνησε την καριέρα του ο Νέστορας Κόμματος, πολύ πριν φτάσει μέχρι το σημείο να κατακτήσει την Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (2005). Η Α2 αποτέλεσε το “σκαλοπάτι” στην καριέρα του Ανδρέα Γλυνιαδάκη το 2001. Ο 34χρονος σέντερ ήταν μάλιστα ακόμα παίκτης της Α2 (του Πανελληνίου συγκεκριμένα) όταν κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα το 2002! Ο Σάββας Ηλιάδης ήταν για δύο χρόνια ο σταρ του Αίαντα Ευόσμου στην Α2, πριν πάρει τη μεταγραφή στον Ηρακλή και φτάσει μέχρι το επίπεδο της Ευρωλίγκας τη διετία 2007-09 με τον Αρη.

Από την Α2 έχουν περάσει επίσης αρκετοί Έλληνες παίκτες που έπαιξαν εκεί έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί σε ανώτερο επίπεδο. Ο Βασίλης Σούλης ήταν ήδη πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό και διεθνής όταν κατέβηκε στην Α2 το 2002 για να παίξει στον Πανελλήνιο. Ο Τζορτζ Παπαδάκος ήταν 33 ετών όταν επέστρεψε στον Πειραϊκό για τη σεζόν 1998-99 στην Α2, έχοντας συμπαίκτη τον Αργύρη Παπαπέτρου!

Τα αστέρια είναι διαχρονικά

Οι περιπτώσεις Χατζή, Γκαγκαλούδη

Όσον αφορά τη σύγχρονη Α2, δύο είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν. Το πρώτο είναι αυτό του Νίκου Χατζή, ο οποίος έφαγε τα γήπεδα της Α1 με το κουτάλι και φυσικό επόμενο ήταν η μεταγραφή του στον Αρκαδικό να προκαλέσει αίσθηση το καλοκαίρι του 2014. Ο Καλαματιανός γκαρντ έχει παίξει πέντε χρόνια στην Ευρωλίγκα, έχει κατακτήσει ένα κύπελλο Σαπόρτα, ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ελλάδας με την ΑΕΚ και είναι δεύτερος σε συμμετοχές και τρίτος σε πόντους στην ιστορία της Α1.

Το δεύτερο όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του Γιάννη Γκαγκαλούδη. Τη χρονιά που πέρασε ήταν ο καλύτερος παίκτης στην Α2, οδήγησε τη Λιβαδειά σε έναν τρομερό δεύτερο γύρο, όλα αυτά όμως δεν είναι πρωτόγνωρα για τον Γιάννη Γκαγκαλούδη. Ο “Γκάγκα” έχει παίξει σε όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες πλην του Ολυμπιακού, έχει αγωνιστεί εκτός Ελλάδας (Ιταλία, Κύπρο, Τυνησία) και το βιογραφικό περιλαμβάνει ακόμα και την Ευρωλίγκα. Τη σεζόν 2003-04 είχε παίξει με τον Παναθηναϊκό και τη σεζόν 2007-08 με τη Ρόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ