ΜΠΑΣΚΕΤ

46 χρόνια από το πρώτο επίσημο ματς του Περιστερίου

46 χρόνια από το πρώτο επίσημο ματς του Περιστερίου
GSPERISTERI.GR

Ιστορική ημέρα η σημερινή για τον Γυμναστικό Σύλλογο Περιστερίου, καθώς πριν από 46 χρόνια, το ανδρικό τμήμα μπάσκετ έδωσε το πρώτο του επίσημο ματς.

Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1971, όταν ξεκίνησε το ταξίδι του Περιστερίου. Η ομάδα των δυτικών προαστίων ήταν τότε στη Γ΄ΕΣΚΑ, ωστόσο 46 χρόνια μετά έχει πετύχει πολλά κι αποτελεί κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της φετινής ομάδας, ο δημοσιογράφος Δαμιανός Παπαχατζής, γιος του αείμνηστου ιστορικού παράγοντα του ΓΣΠ, Δημήτρη Παπαχατζή, έκανε μία ιστορική αναδρομή στην πορεία του συλλόγου.

Αναλυτικά:

Η 22η Οκτωβρίου έχει καταχωρηθεί ως η γενέθλιος ημέρα του Γυμναστικού Συλλόγου Περιστερίου, της αγαπημένης μας ομάδας που σήμερα σβήνει 46 κεράκια όσα και τα χρόνια που έχουν περάσει από το πρώτο επίσημο παιχνίδι που έδωσε η ομάδα μπάσκετ του ΓΣΠ.

Σε αυτή την διαδρομή ο Σύλλογος γιγαντώθηκε και δραστηριοποιήθηκε, εκτός του μπάσκετ, τόσο στην κολύμβηση, όσο και στην υδατοσφαίριση και πλέον αποτελεί το καμάρι όχι μόνο του Δήμου Περιστερίου, αλλά όλων των Δυτικών Προαστίων.

Χρόνια μας πολλά λοιπόν με υγεία για όλους και πολλές επιτυχίες…

Ακολουθεί ο λόγος που εκφώνησε ο δημοσιογράφος Δαμιανός Παπαχατζής, γιος του αείμνηστου ιστορικού παράγοντα του ΓΣΠ, Δημήτρη Παπαχατζή, κατά την παρουσίαση της ανδρικής ομάδας μπάσκετ και με αφορμή τα «γενέθλια» του Συλλόγου.

"Τέτοιες ημέρες πριν από 46 χρόνια ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου ετοιμαζόταν να δώσει τον «παρθενικό» αγώνα στην ιστορία του. Στις 22 Οκτωβρίου 1971 αγωνίστηκε στην Γλυφάδα απέναντι στην τοπική ομάδα για το πρωτάθλημα της Γ’ ΕΣΚΑ.

Ο ΓΣΠ ηττήθηκε με 77-59 και ακολούθησαν και άλλες ήττες. Σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο ο ΓΣΠ δεν πέτυχε ούτε μια νίκη.

Από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, ωστόσο, ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου έγινε πιο δύνατος και έφτασε 46 χρονιά μετά να αποτελεί το «καμάρι» και τον "πρεσβευτή" της πόλης του Περιστερίου και ένα σωματείο πρότυπο για το ελληνικό μπάσκετ. Τον Γυμναστικό Σύλλογο Περιστερίου "γέννησε" η ανάγκη για αθλητική έκφραση πέραν του ποδοσφαίρου στην πόλη και το μεράκι και το κέφι μιας παρέας εκλεκτών νέων της εποχής με πρώτο τον αείμνηστο Πλούταρχο Βυλλιώτη.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου ξεκίνησε από το μηδέν. Χωρίς τεχνογνωσία και γήπεδο. Κατάφερε, όμως, χάρις στην επιμονή, στην πίστη, στην σκληρή δουλειά και τον ενθουσιασμό όσων των υπηρέτησαν και είναι πάρα πολλοί να αποτελεί σήμερα μια από τις κορυφαίες ομάδες μπάσκετ στην χώρα και να έχει, επίσης, αξιόλογη παρουσία στο γυναικείο μπάσκετ, στην κολύμβηση και στην υδατοσφαίριση. Να σταθούμε, καθώς αναφερθήκαμε σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν τον σύλλογο, στην πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά του Παναγιώτη Νίκα, που "έφυγε" πρόσφατα από κοντά μας.

Στο μπάσκετ, ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου μέσα σε μόλις 12 χρόνια από την ίδρυση του πέτυχε να αγωνιστεί στην Α’ Εθνική και στα εικοσάχρονα του να προκριθεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Κύπελλο Κόρατς. Να παίξει για δύο σεζόν στην Ευρωλίγκα. Να κατακτήσει δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων και ένα Παίδων.

Την φανέλα του φόρεσαν μεγάλοι αθλητές, όπως ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ, ο Όντι Νόρις, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Μάρκο Γιάριτς κ.α. Στον πάγκο του κάθισαν σπουδαίοι «δάσκαλοι», όπως οι αείμνηστοι Φαίδων Ματθαίου, Θανάσης Χριστοφόρου. Από τα «σπλάχνα» του αναδείχθηκαν παίκτες που τίμησαν την φανέλα με το εθνόσημο και έγραψαν ιστορία σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι Γιώργος Αγιασωτέλης, Άγγελος Κορωνιός, Μάνος Παπαμακάριος, Μιχάλης Πελεκάνος, Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Αργύρης Πεδουλάκης, που είναι παράλληλα και ο μακροβιότερος προπονητής της ομάδας.

Εκείνη, ωστόσο, που δεν είναι εύκολο να καταγραφεί, αλλά αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία του Γυμναστικού Συλλόγου Περιστερίου είναι η κοινωνική προσφορά του. Ο μεγάλος Νίκος Γκάλης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν έσωσα έστω και ένα παιδί από τα ναρκωτικά είμαι επιτυχημένος. Ο ΓΣΠ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι στις τάξεις του γαλουχήθηκαν χιλιάδες παιδιά, ότι εκτός από καλούς αθλητές δημιούργησε και σωστούς ανθρώπους και επιστήμονες.

Την κοινωνική προσφορά του πρέπει να την διατηρήσει και να την αναπτύξει ακόμη περισσότερο. Ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου συνεχίζει να γράφει καθημερινά ιστορία με 800 περίπου παιδιά στις ακαδημίες του σε μπάσκετ, κολύμβηση και υδατοσφαίριση, που προπονούνται σε τέσσερα κλειστά γυμναστήρια ("Ανδρέας Παπανδρέου", Μπόθος, Μαζαράκη και ΙΑ) και στο κολυμβητήριο της Χωράφας.

Εγγύηση για το μέλλον του αποτελούν η παράδοση του, που τον κατατάσσει ανάμεσα στις πιο ιστορικές ομάδες μπάσκετ της Ελλάδας, οι διακρίσεις των τμημάτων υποδομής του, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία του προγράμματος του, η ισχυρή διοίκηση του με Πρόεδρο τον Φίλιππο Κότση, που ήταν παίκτης της πρώτης ομάδας του 1971, και κυρίως η αγάπη των χιλιάδων φίλων που δημιούργησε στην διάρκεια της πορείας των 46 ετών".

Photo Credits: gsperisteri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ