Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Μάλαμα: "Αξέχαστα όσα έζησα στον Παναθηναϊκό"

Μάλαμα: "Αξέχαστα όσα έζησα στον Παναθηναϊκό"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Λίγες ημέρες μετά την αποχώρησή της από τον Παναθηναϊκό, η Μαργαρίτα Μάλαμα μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για όσα έζησε στο "τριφύλλι" και αυτά που θα κρατάει για πάντα μέσα της.

Μέσα στις τόσες δυσκολίες, η περσινή χρονιά λίγο έλειψε να γίνει ονειρική για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έφτασε μια ανάσα από την ανατροπή και την κατάκτηση του τίτλου της Α1 Γυναικών. Φέτος τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά με τον Πέτρο Πρέκα να παραιτείται και τη Μαργαρίτα Μάλαμα να τον ακολουθεί.

Η μέχρι πρότινος ασίσταντ κόουτς του "τριφυλλιού" μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την απόφασή της να αποχωρήσει από την ομάδα, παρότι είχε την επιλογή να μείνει, όσα έζησε με τις "πράσινες" τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και αυτά που θα κρατάει για πάντα μέσα της.

Αναλυτικά όσα δήλωσε

Για την συνεργασία της με τον Παναθηναϊκό και τον προσωπικό απολογισμό που κάνει: " Αυτά τα 2 χρόνια θα μου μείνουν αξέχαστα. Οι συνθήκες δουλειάς στον Παναθηναϊκό ήταν οι ιδανικές για να δουλεύει ο κάθε προπονητής. Το μόνο που απαιτούνταν από εσένα ήταν να κάνεις τη δουλειά σου και δεν είχες παρεμβολές από τρίτους. Επειδή ο Παναθηναϊκός έχει πάντοτε υψηλούς στόχους είχαμε να δουλέψουμε με αθλήτριες πολύ υψηλού επιπέδου, κάτι που δημιουργεί μεγάλο ανταγωνισμό στην προπόνηση και σε ωθεί να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Τέλος είναι πραγματικά φανταστικό συναίσθημα να αγωνίζεσαι με γεμάτο γήπεδο και κόσμο που σου δίνει παλμό κι ενέργεια. Προσωπικά κέρδισα πάρα πολλά πράγματα από τη συνεργασία αυτή παίρνοντας γνώσεις και εμπειρία. Βίωσα το τι σημαίνει να είσαι μέρος της ομάδας του Παναθηναϊκού".

Για το πως ήρθε η συνεργασία με τον Παναθηναϊκό: " Η συνεργασία με τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε - όπως και τελείωσε- εντελώς απροσδόκητα για μένα. Ήταν Μάιος του 2014 και μόλις είχα συμφωνήσει για την επόμενη σεζόν να αναλάβω κάποια τμήματα στην ακαδημία μπάσκετ BAC. Κάποια στιγμή διάβασα στο Ίντερνετ ότι ο coach Πρέκας ανέλαβε ως πρώτος προπονητής στον Παναθηναϊκό κι η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν: "Τι ωραία που θα ήταν να ήμουν συνεργάτης του"!

Δεν κάνω πλάκα! Κάποιες μέρες αργότερα χτύπησε το τηλέφωνό μου κι ήταν ο coach Πρέκας που έψαχνε για βοηθό. Χωρίς να γνωριζόμαστε προσωπικά ξεκίνησε μια συνεργασία, η οποία στηρίχθηκε στη σκληρή δουλειά, την εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια. Ο coach έδειχνε το δρόμο σε όλους στην ομάδα γιατί ήταν αυτός που δούλευε πιο πολύ από όλους".

Για τον αγωνιστικό απολογισμό που γίνεται έχοντας φτάσει στο τέλος αυτής της διαδρομής: " Η σεζόν 2014-15 ήταν φανταστική για την ομάδα. Ξεκινώντας από μηδενική βάση - με 2-3 αθλήτριες να συνεχίζουν στην ομάδα από την προηγούμενη χρονιά κι όλες τις υπόλοιπες να είναι καινούριες προσθήκες- η ομάδα έδειξε από νωρίς ότι θα πρωταγωνιστούσε. Είχαμε την τύχη να βρίσκεται στις τάξεις μας η Monique Oliver, η οποία ήταν πραγματική πρωταθλήτρια, εξαιρετικός χαρακτήρας και με πολύ υψηλούς στόχους. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Ήταν πραγματικά πολύ εντυπωσιακό να τη βλέπεις να αγωνίζεται!

Το επιθετικό παιχνίδι μας στηρίχθηκε γύρω από τις ικανότητες των παικτριών που είχαμε και παίξαμε πολύ pick 'n' roll και post up. Αυτό που έκανε τη διαφορά, όμως, ήταν η αμυντική προσήλωση που είχαμε. Πιστεύω ότι ο coach Πρέκας είναι πάρα πολύ δυνατός σε αυτόν τον τομέα: στο να καταστρέφει την αντίπαλη επίθεση. Ήταν ένα κομμάτι από τα πολλά που κέρδισα από αυτή τη συνεργασία. Και κάπως έτσι φτάσαμε να περάσουμε το εμπόδιο του Πρωτέα Βούλας στα playoffs και παίξαμε στους τελικούς. Νομίζω πως στον τελευταίο τελικό με το Ελληνικό αξίζαμε τη νίκη και το πρωτάθλημα αλλά αυτό δε συνέβη για πολύ λίγο.

Παρ'όλ' αυτά η χρονιά ήταν φανταστική, με όλα τα προβλήματά της. Κακά τα ψέμματα, υπήρξαν και κάποια προβλήματα στην όλη πορεία όπως συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον coach. Στηριχθήκαμε και πάλι στο ίδιο πλάνο που αφορά τη σκληρή δουλειά, την επικοινωνία και την αλληλοστήριξη.

Κρατήσαμε 7 αθλήτριες από την προηγούμενη σεζόν και προσθέσαμε 5 νέες. Η φετινή χρονιά μέχρι και το δεύτερο ματς με τον Ολυμπιακό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, εκτός από την ήττα που κάναμε στον Πρωτέα Βούλας, δεδομένων των συνθηκών και των ρόστερ των ομάδων. Μετά από εκείνο το ματς ο coach αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να μη συνεχίσει. Μετά από αυτό ανέλαβα να καθοδηγήσω την ομάδα στον επόμενο αγώνα με τον Αθηναϊκό, όπως μου ζητήθηκε".

Μάλαμα: "Αξέχαστα όσα έζησα στον Παναθηναϊκό"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τους λόγους που αποφάσισε να μην συνεχίσει στον Παναθηναϊκό ακολουθώντας τον κόουτς Πρέκα που παραιτήθηκε: " Ο coach Πρέκας μετά την παραίτησή του και σε συνεννόηση με τη διοίκηση με συμβούλεψε να μείνω και να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό. Αυτό έκανα μένοντας μέχρι το επόμενο παιχνίδι με τον Αθηναϊκό. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση ο καινούριος προπονητής δεν μπορούσα να μείνω στο συμβόλαιό μου ως βοηθός και να συνεχίσω στην ομάδα.

Η θέση του προπονητή σε κάθε ομάδα, πόσο μάλλον σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, είναι θέση μεγάλης ευθύνης και πιστεύω πως ο head coach θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους συνεργάτες του και να είναι άτομα που εμπιστεύεται κι έχουν κοινούς στόχους και φιλοσοφία. Δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με κάποιον που θέλει η διοίκηση. Δεν έχω δεύτερες σκέψεις αναφορικά με αυτό το κομμάτι. Αν και προσωπικά δεν ήταν ευχάριστη απόφαση και ξέρω ότι στεναχώρησα κάποιους, νομίζω πως τελικά έκανα το σωστό και πως στην πορεία θα φανεί ότι έγινε το καλύτερο για την ομάδα".

Για το σωματείο του Παναθηναϊκού και πως το έζησε εκ των έσω: "Όπως είπα και πριν οι συνθήκες εργασίας στον Παναθηναϊκό είναι ιδανικές. Ο υπεύθυνος του γυναικείου τμήματος Σαράντος Μιχαλαριάς είναι συνεπής, σοβαρός, έχει όραμα και θέτει πάντα υψηλούς στόχους για το τμήμα. Προσωπικά δεν είχα ποτέ παράπονο από τη διοίκηση. Πιστεύω πως η πορεία του γυναικείου μέχρι τώρα αλλά και η συνέχεια δείχνει και θα δείξει πως το πράγμα έχει στηθεί σε υγιής βάσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει απίστευτες δυνατότητες στο χώρο του γυναικείου μπάσκετ και μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα πράγματα στο μέλλον".

Για το επαγγελματικό της μέλλον κι αν έχει κάτι στα άμεσα σχέδια: " Είναι ευκαιρία για μένα τώρα να ασχοληθώ με κάποια πράγματα που λόγω φόρτου εργασίας δεν είχα το χρόνο. Ένα απ' αυτά είναι η ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής μου διατριβής πάνω στη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Επιπλέον θα συνεχίσω την προπονητική μου επιμόρφωση, γιατί το να μαθαίνω νέα πράγματα είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια, όπως αυτό που διοργανώνει η Euroleague στις 13-15 Μαΐου στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του final4. Επίσης το καλοκαίρι, αν οι συνθήκες μου το επιτρέψουν θα επιδιώξω να κάνω ένα ταξίδι στην Αμερική σε ένα κολέγιο όπου με έχουν καλέσει να συμμετέχω σε προπονητικό καμπ".

TAGS Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ