Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Άρης σε... νέες περιπέτειες

Άρης σε... νέες περιπέτειες

Πως μπορεί μία ομάδα της γειτονιάς να φτάνει στην πρώτη κατηγορία του γυναικείου μπάσκετ και να γίνεται πρότυπο στην παραγωγική διαδικασία; Ο Άρης Πετρούπολης έχει τις απαντήσεις...

Από το 1976 όταν ιδρύθηκε το σωματείο του Άρη Πετρούπολης ο στόχος ήταν ένας "με πίστη στις υποδομές και στήριξη στα παιδιά της πόλης μας να διασκεδάζουμε το μπάσκετ κι όσο ψηλότερα φτάσουμε θα είναι επιθυμητό". Αυτό είναι ένα μότο που πολλές ομάδες είπαν, όμως λίγες τήρησαν στην πράξη. Από το μακρινό 1976 μπορεί να κύλησε πολύ νερό, όμως η στιγμή της δικαίωσης γίνεται ακόμα πιο γλυκιά για τους ανθρώπους που δεν έβαλαν ποτέ στην ίδια ζυγαριά το όραμα με μία πρόσκαιρη άνοδο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Άρης Πετρούπολης θα δει την γυναικεία ομάδα του να αγωνίζεται στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ελλάδας, την Α1, ενώ και το αντρικό θα παίξει για πρώτη φορά στις Εθνικές κατηγορίες και πιο συγκεκριμένα στη Γ' εθνική. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον νεοφώτιστο στην Α1, Άρη Πετρούπολης.

Πράγματι είναι ιστορική σεζόν, όμως επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι το ρόστερ δεν είναι έτοιμο για την Α1" είναι τα πρώτα λόγια του κόουτς, Γιώργου Κάββουρα, που συνέχισε λέγοντας " Αποφασίσαμε από κοινού διοίκηση - προπονητικό τιμ και παίκτριες γιατί κι αυτές έχουν λόγο, να αποδεχτούμε την πρόκληση της νέας κατηγορίας και να δοκιμάσουμε στην Α1 με μία αμιγώς ελληνική ομάδα. Στο μέλλον θα δούμε πως θα πράξουμε στο μέλλον. Ο στόχος της ομάδας είναι η παραμονή, όμως σίγουρα δεν θα γίνουμε για κανέναν ο σάκος του μποξ αλλά θα παλέψουμε για το καλύτερο".

Άρης σε... νέες περιπέτειες

Μπορεί να βρίσκεται στην Α1, όμως αυτό δεν ήταν ικανό να κάνει τους ανθρώπους της να αλλάξουν τώρα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα πράγματα. Η απόφαση να κατέβουν στο πρωτάθλημα χωρίς ξένη δεν ήταν εύκολη, όμως " με τη δουλειά και με τη προσπάθεια όλων θα καταφέρουμε να καλύψουμε την έλλειψη ξένης που ανεβάζει λίγο τις υπόλοιπες ομάδες. Το γεγονός ότι είναι η πρώτη μας χρονιά σημαίνει ότι θα έχουμε πάθος και θέληση παραπάνω για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της κατηγορίας” λέει σίγουρος για την ομάδα του ο κόουτς.

Ποια είναι, όμως, η εικόνα του ρόστερ; Πως έχει διαμορφωθεί και θα έχει την απαιτούμενη εμπειρία; " Η εμπειρία υπάρχει από κάποιες παίκτριες που έχουν παίξει για πολλά χρόνια σε αυτό το επίπεδο ή και σε ψηλότερο όπως είναι η Πλούμπη που στο παρελθόν έχει βρεθεί και στην Ευρωλίγκα. Γενικότερα έχει δημιουργηθεί ένα κράμα έμπειρων παικτριών μαζί με πολλές νεαρές που έχουν δίψα για τέτοιες προκλήσεις. Για εμένα αυτό ίσως να είναι το ατού μας. Η άνοδος στην Α1 έφερε αλλαγές οργανωτικές κι όχι τόσο στο ρόστερ γιατί θέλαμε να δείξουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε τα κορίτσια μας. Στον οργανωτικό τομέα είναι οι μεγάλες αλλαγές, καθώς δημιουργήθηκε ένα γραφείο Τύπου από τους Θοδωρή Γούλα, Αντώνη Κυρίκο, ενώ υπάρχει πλέον ένα ιατρικό επιτελείο που μας στηρίζει τόσο αθλιατρικά όσο και στο κομμάτι της αποκατάστασης με πλήρες ιατρικό τιμ. Γενικότερα υπάρχει οργάνωση, καθώς μαζί μου έχω τον συνεργάτη και φίλο, Νίκο Βαρβαρίγο, ο οποίος έχει αναλάβει όλη τη φυσική προετοιμασία των κοριτσιών και βοηθό την Άννα Γκούρμα που είναι και προπονήτρια των κορασίδων".

Άρης σε... νέες περιπέτειες

Ο ίδιος έχει βρεθεί για πολλά χρόνια στην Α1 στον ιστορικό ΔΑΣΑΛ, όμως τι συμβουλεύει τα νέα κορίτσια της ομάδας που θα βρεθούν για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο; " Τους λέω ότι πρέπει να είναι οι εαυτοί τους. Η θέλησή τους θα ισορροπήσει την εμπειρία των αντιπάλων τους. Προσπαθούμε να μην τους δημιουργήσουμε άγχος και θεωρούμε ότι δειλά - δειλά θα πάρουν όλες το ρόλο που τους αναλογεί στο πρωτάθλημα. Στο ρόστερ υπάρχουν 9 γυναίκες και 7 νεανίδες επομένως η εμπειρία παντρεύεται με τη νιότη κι αυτός είναι ο λόγος που μένουμε αμιγώς ελληνικά. Είχαμε φτιάξει ένα πολύ καλό ρόστερ για την Α2 και τώρα που προέκυψε η Α1 θα το δοκιμάσουμε".

Αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά του κόουτς Κάββουρα στον πάγκο του Άρη, όμως παρότι το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο, ο ίδιος δεν δυσκολεύτηκε να δεχτεί την πρόταση. “ Γνωρίζομαι με τα περισσότερα παιδιά γιατί τις είχα στο ΔΑΣΑΛ. Αρχικά μίλησα με την πρόεδρο την κ. Φάσουρα, η οποία είναι μία εξαιρετική γυναίκα και τα βρήκαμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η φιλοσοφία μου ήταν αυτό που έψαχνε κι η ίδια. Τόσο εγώ όσο και ο σύλλογος θέλουμε να ρίχνουμε βάρος στο κομμάτι των υποδομών κι έχουμε τη θέληση να δουλεύουμε με δικά μας παιδιά. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Δεν πιέζει κανείς και για τίποτα τα παιδιά οπότε ξεκινάμε αυτό το ταξίδι κι όπου μας βγάλει χωρίς καθόλου άγχος” ξεκαθαρίζει.

Τσουμάνη: "Ο Άρης είναι η ομάδα μου"

Άρης σε... νέες περιπέτειες

Αυτή η άνοδος ήταν στιγμή δικαίωσης και για την Ανδριάνα Τσουμάνη, η οποία πριν τέσσερα χρόνια πήρε την δύσκολη απόφαση να αφήσει την Α1 και να βρεθεί στην Α' ΕΣΚΑ και στην ομάδα του Άρη. Αργά αλλά σταθερά αυτή η συνεργασία μεγάλωνε μαζί με τις κατηγορίες που... ανέβαιναν κι έτσι έφτασαν πλέον μαζί να βρίσκονται στο καλύτερο πρωτάθλημα της χώρας. Η Ανδριάνα Τσουμάνη όντας μαζί με την Νάταλι Πλούμπη οι αρχηγοί της ομάδας θα αναλάβουν με την εμπειρία τους να δείξουν τον δρόμο για την παραμονή. Η 36χρονη σέντερ μίλησε στο Sport24.gr.


Βλέποντας τα πράγματα και γνωρίζοντας την κατηγορία ποιες πιστεύεις ότι θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχετε να αντιμετωπίσετε;

" Το πρωτάθλημα της Α1 σίγουρα είναι πιο ανταγωνιστικό κι έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από αυτό της Α2. Για εμάς κάθε αγώνας θα είναι μια πρόκληση κι ένα ξεχωριστό ντέρμπι. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς που είμαστε νεοφώτιστοι είναι η παραμονή στη κατηγορία όσο το δυνατό πιο σύντομα. Από κει και πέρα, κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και ακολουθώντας το πλάνο του coach Κάββουρα στοχεύουμε στο καλύτερο για την ομάδα μας".

Ο Άρης γράφει ιστορία αγωνιζόμενος για 1η φορά στην Α1. Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου γνωρίζοντας ότι έχεις σημαντικό μερίδιο συμμετοχής σε αυτό;

" Έχω αγωνιστεί σε αρκετά σωματεία, όμως ο Άρης είναι η ομάδα με την οποία είμαι πιο πολύ συναισθηματικά δεμένη. Είναι η ομάδα μου. Όταν άφησα την Α1 πριν 4 χρόνια για να έρθω στον Άρη η ομάδα ήταν στην Α' ΕΣΚΑ, όμως μαζί καταφέραμε βήμα - βήμα κάθε χρονιά να είμαστε και καλύτεροι. Βλέποντας μετά από όλα αυτά τον Άρη στα σαλόνια της Α1 είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη! Η διαδρομή αυτή δεν ήταν εύκολη και είμαι ευγνώμων σε όλες τις συμπαίκτριες που είχα σε αυτή τη διαδρομή, τις ευχαριστώ για τον αγώνα που έκαναν και έφτασε η ομάδα εδώ!"

Όντας έμπειρη σε μία αρκετά νεανική ομάδα τι συμβουλεύεις τις νεαρότερες συμπαίκτριες σου που ετοιμάζονται να παίξουν για πρώτη φορά στην Α1;

" Το άγχος είναι ένα από τα χαρακτηριστικά όλων των αθλητών, πόσο μάλλον των πιο νεαρών που έχουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατηγορία με πολύ καλές ομάδες. Τις συμβουλεύω να κάνουν το άγχος τους δημιουργικό για τις ίδιες και για την ομάδα. Να βγάλουν, δηλαδή, όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενέργεια κι ένταση στο γήπεδο, να κάνουν με το 100% των δυνάμεων τους προπόνηση. Θεωρώ ότι τα περισσότερα πράγματα στο μπάσκετ είναι θέμα προπόνησης και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε θέματα ψυχολογίας και άγχους. Πάνω απ' όλα, όμως, τους λέω να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στις συμπαίκτριες και τους προπονητές τους και το κυριότερο: να το χαρούν όσο το δυνατόν περισσότερο!"

Άρης σε... νέες περιπέτειες

Η φετινή σεζόν έχει κάποιο δικό σου προσωπικό στοίχημα;

" Το προσωπικό μου στοίχημα φέτος είναι να ανταποκριθώ με ακρίβεια σε αυτά που θα μου ζητήσει ο προπονητής κι η ομάδα μου. Ο στόχος μου είναι αρχικά σε κάθε παιχνίδι να ελαχιστοποιώ τα προσωπικά μου λάθη και ανάλογα με το πλάνο του coach να έχω μόνο θετικό πρόσημο σε άμυνα κι επίθεση. Περιμένω ότι με τη καθημερινή δουλειά μέσα στο γήπεδο μπορώ να είμαι κοντά στους προσωπικούς μου στόχους και στο τέλος της σεζόν να έχω βοηθήσει κι εγώ την ομάδα μου".

Όντας τόσα χρόνια στην ομάδα υπάρχει κάτι που σου έχει κάνει εντύπωση;

" Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρόεδρος η κ. Φάσουρα είναι κοντά στην ομάδα από τότε που το γυναικείο ήταν στη Β' ΕΣΚΑ. Από τότε μέχρι τώρα ανελλιπώς φροντίζει καθημερινά να μη λείπει τίποτα από την ομάδα και να λειτουργεί σωστά, ενώ δίνει μεγάλο βάρος ο Άρης να είναι ένα από τα πιο φερέγγυα σωματεία στο χώρο. Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να αναφερθώ και πάλι σε όλες μου τις συμπαίκτριες μέσα στο πέρασμα των χρόνων γιατί όλες τους έβαλαν ένα σημαντικό λιθαράκι για να είναι ο Άρης στην Α1!"

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Πλούμπη Νάταλι - 1981 - γκαρντ

Μακρυνίκα Ελευθερία - 1978- σέντερ

Τσέρου Αναστασία - 1995 - γκαρντ

Λιάγκα Αικατερίνη - 1981 - φόργουορντ

Τσουμάνη Ανδριάννα - 1979 - σέντερ

Χρονοπούλου Ιωάννα - 1992 - σέντερ

Βουκελάτου Ελένη - 1995 - σμολ φόργουορντ

Ιωαννίδου Νικολίνα - 1994 - γκαρντ

Πετυχάκη Χριστίνα - 1987 - σέντερ

Σπίνου Αλεξία - 1990 - σμολ φόργουορντ

TAGS Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ