STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Πόσα άλλαξαν από το ντέρμπι του ΣΕΦ

Πόσα άλλαξαν από το ντέρμπι του ΣΕΦ

Ένα ντέρμπι αρκεί πολλές φορές να αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του νικητή και κατά του ηττημένου. Μόνο που στην περίπτωση του ΣΕΦ τα πράγματα εξελίχθηκαν ανάποδα, με τον Παναθηναϊκό να... κερδίζει από την ήττα και τον Ολυμπιακό να βρίσκεται σε περίοδο έντονης κάμψης.

Ένας μήνας και κάτι έχει περάσει από το βράδυ που ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν -μόνο- με +14 (80-66) των "πρασίνων", σε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε ένα από τα λιγότερο αγχώδη ντέρμπι "αιωνίων" της σύγχρονης ιστορίας. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν η απόλυτη κυρίαρχος το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, δείχνοντας πως βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτή του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Ένα μήνα μετά όμως, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Το "τριφύλλι" έχει αναδομηθεί (αγωνιστικά και ψυχολογικά), βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και κοιτάζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Όσο για τους Πειραιώτες; Μετρούν τρεις ήττες στα τέσσερα παιχνίδια του Top 16 που έγιναν έκτοτε, ενώ μία ακόμη φορά (με τον ΠΑΟΚ) λίγο έλειψε να μην τα καταφέρουν και να "γκρεμιστούν" από την κορυφή της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

Αν μπορεί να σταθεί κανείς σε κάτι που πλέον δεν λειτουργεί καλά για τον Ολυμπιακό, αυτό είναι η άμυνα. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δέχεται 83.8 πόντους ανά παιχνίδι στην Euroleague στο διάστημα αυτού του μήνα, με αποτέλεσμα να απολέσει το σήμα κατατεθέν της, ήτοι την καλή συμπεριφορά της στο πίσω μέρος του παρκέ. Όλο αυτό δημιούργησε -εύλογα- προβλήματα στην επίθεση, εκεί όπου οι "ερυθρόλευκοι" σημειώνουν 78 πόντους κατά μέσο όρο. Τι βγάζει η σούμα σε άμυνα και επίθεση; -5.8 πόντους ανά παιχνίδι.

Πόσα άλλαξαν από το ντέρμπι του ΣΕΦ

μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό αφιέρωμα του Euroleague Greece .

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων βέβαια είναι πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν γνωρίζει ακόμη πότε ακριβώς θα τον έχει κοντά του. Δεδομένα πάντως ο έμπειρος φόργουορντ παραμένει στα "πιτς" εν όψει του αγώνα με την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς .

Άλλαξε η ιστορία

Στην άλλη πλευρά, εκείνη η ήττα στο ΣΕΦ (σε συνδυασμό με την απογοητευτική εμφάνιση) έφεραν διαδοχικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό. Παρά τη γενικότερη τάση και πίεση που υπήρχε για άμεσες αποχωρήσεις παικτών, στο "τριφύλλι" κινήθηκαν με μεγαλύτερη μετριοπάθεια, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μεγάλωσε κι άλλο την οικονομική επένδυση στην ομάδα, κι έτσι έφτασαν στο ΟΑΚΑ οι Μαρκίζ Χέινς, Έλιοτ Ουίλιαμς και Βινς Χάντερ .

Οι δύο πρώτοι φρόντισαν μάλιστα να δώσουν τα πρώτα (πολύ καλά) δείγματα γραφής σε Basket League ΣΚΡΑΤΣ και Euroleague, δείχνοντας πως οι άνθρωποι των "πρασίνων" πέτυχαν διάνα με την επιλογή τους. Όσον αφορά τον τρίτο, θα πάρει χρόνο συμμετοχής το αμέσως επόμενο διάστημα με σκοπό να εγκλιματιστεί πλήρως και να βοηθήσει στην άνοδο των αθλητικών επιπέδων της ομάδας.

Πέραν των μεταγραφών, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να δημιουργήσει σερί νικών στο Top 16, με αυτή που πέτυχε επί της Φενέρμπαχτσε να είναι η τέταρτη διαδοχική. Αποτέλεσμα αυτού του σερί είναι πλέον το "τριφύλλι" να έχει βάσιμες ελπίδες πως προλαβαίνει τη δεύτερη θέση που δίνει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Οι "πράσινοι" κοντράρονται με Μάλαγα και Ερυθρό Αστέρα εκτός έδρας, σε δύο αγώνες που θα κρίνουν πολλά.

Αν μάλιστα βαδίσουν σε αυτή τη δυάδα με την αμυντική συμπεριφορά του τελευταίου μήνα, τότε θα έχουν κάνει ένα πολύ αποφασιστικό βήμα για να πετύχουν τον στόχο τους. Δέχονται 72 πόντους ανά παιχνίδι, για να παραμείνουν μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης σε επίπεδο άμυνας.

Πόσα άλλαξαν από το ντέρμπι του ΣΕΦ

Η ανάποδη λειτουργία του αποτελέσματος

Συμπερασματικά, με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει πως ο ηττημένος του ντέρμπι ήταν αυτός που είχε πραγματικό κέρδος απ όσα έγιναν στο ΣΕΦ. Αν και αποχώρησε "λαβωμένος" αγωνιστικά και ψυχολογικά από το φαληρικό στάδιο, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς πάτησε γερά στα πόδια της, ανέλυσε με ψυχραιμία και σαφήνεια τα μηνύματα της ήττας και πάνω σε αυτά "έχτισε" το μέλλον της στο υπόλοιπο της σεζόν.

Όσο για τον Ολυμπιακό; Παραμένει σε διαδικασία... αναζήτησης του εαυτού του, ευελπιστώντας πως ο Χακίμ Ουόρικ θα αποδειχθεί το κομμάτι που έλειπε από το παζλ κι ότι ο Ματ Λοτζέσκι θα είναι σύντομα πίσω στη δράση.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ