STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Πολυθρόνα για τρεις η wild card της Basket League

Πολυθρόνα για τρεις η wild card της Basket League

Η wild card για την τελευταία θέση της Basket League απασχολεί εσχάτως έξι ομάδες. Το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα και εξηγεί γιατί τρεις ομάδες είναι αυτές που έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν το εισιτήριο για την πρώτη κατηγορία.

Είναι γεγονός πλέον: η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος της Basket League θα πραγματοποιηθεί με δεκατρείς (13) ομάδες και υποσημείωση την "ομάδα Α", η οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Οι τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες υποδεικνύουν την ερχόμενη εβδομάδα ως deadline για την ανακοίνωση της επιλαχούσας , που θα συμπληρώσει το παζλ της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Αρκαδικός, η Καβάλα, το Ηράκλειο, ο Πανιώνιος, η Δόξα Λευκάδας και ο Ηρακλής είναι, ως γνωστόν, οι έξι "μονομάχοι" που έχουν καταθέσει φάκελο, διεκδικώντας τη θέση, με το Παγκράτι να αποσύρεται πρόωρα από τη διαδικασία της wild card (σ.σ.: παρεμπιπτόντως οι "ροσονέρι" έχουν θέματα και με την παρουσία τους στην Α2, όπως εξήγησαν μέσω επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσαν ).

Αυτό που έχει αξία λοιπόν, είναι να μάθουμε ποια ομάδα θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο. Μπορεί ο Αρκαδικός και η Καβάλα να φάνταζαν αρχικά ως φαβορί (ελέω του γεγονότος πως είναι ήδη ΚΑΕ), αλλά αυτό το σκηνικό άλλαξε πολύ γρήγορα. Πλέον, οι δύο νησιωτικές ομάδες φαντάζουν ως αυτές με τις περισσότερες πιθανότητες να μπουν μαζί στα τελευταία μέτρα της κούρσας για τη wild card, με του Αρκάδες να... ακολουθούν κατά πόδας.

Όσο για τον Ηρακλή και τον Πανιώνιο; Οι πιθανότητες να ακούσουν το όνομά τους από τους διοικούντες την ΕΟΚ είναι ελάχιστες, κυρίως λόγω των χρεών που υπάρχουν από τις προηγούμενες διοικήσεις. Από την άλλη, η Καβάλα δεν φέρεται να διεκδικεί με ιδιαίτερη θέρμη (τουλάχιστον όχι με την ίδια των ανταγωνιστών της) τη wild card.

Το Sport24.gr επιχειρεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση και να εξηγήσει τα "συν" που έχουν οι τρεις πιο "δυνατοί" παίκτες για τη wild card.

Καταρχάς, πρέπει να επισημάνουμε πως ο ΕΣΑΚΕ δείχνει να προτιμά τη Δόξα Λευκάδας για τη θέση. Αυτό εκφράστηκε άλλωστε ως θέση τόσο από τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Μιχάλη Μελλή, όσο και από τον γενικό γραμματέα του ΕΣΑΚΕ, Γιάννη Ψαράκη. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ένας από τους λόγους που η λίγκα δεν φέρεται να προκρίνει σε ελάχιστο βαθμό την επιλογή του Ηρακλείου έχουν να κάνουν με τις πιέσεις που ασκεί ο Κωστής Ζομπανάκης (ιδιοκτήτης του Ρεθύμνου) για να μην προκύψει... ανταγωνιστής στο νησί.

Από την άλλη, τα τρία μέλη της ΕΟΚ (Τάκης Τσαγκρώνης, Δημήτρης Μπασούρης, Γιάννης Αλεξόπουλος) βρέθηκαν εντός της πενταμελούς επιτροπής που συστάθηκε για την εξέταση των φακέλων επιφυλάχθηκαν να πάρουν σαφή θέση, δείχνοντας όμως οι περισσότεροι μια σχετική προτίμηση στη Δόξα Λευκάδας.

Πού ποντάρει όμως κάθε μια από τις τρεις ομάδες που προηγούνται στην κούρσα;

Πολυθρόνα για τρεις η wild card της Basket League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με αποχή δώδεκα ετών από την πρώτη κατηγορία, η ομάδα του Βασίλη Ράλλη διεκδικεί την άνοδό της στην Basket League με σκοπό να... θυμηθεί τα παλιά και να αποτελέσει ξανά ένα δυναμικό σύνολο. Οι Κρητικοί προβιβάστηκαν στην Α2 κατηγορία μέσω των ανακατατάξεων που δημιουργήθηκαν (από τον υποβιβασμό της Κηφισιάς στη Β' Εθνική), αλλά δεν σταματούν εκεί αφού οι φιλοδοξίες τους είναι πολύ υψηλές.

Πέραν της ιστορίας και της φανέλας (που ούτως ή άλλως προβάλλουν ως "συν" τόσο ο Ηρακλής όσο κι ο Πανιώνιος), οι "μπλε" ποντάρουν πολλά στο γήπεδό τους. Τα "Δύο Αοράκια" είναι ένα από τα καλύτερα γήπεδα της χώρας, πήραν άριστα τόσο στο Πανευρωπαϊκό Νέων Ανδρών του 2014, όσο και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος της ίδιας χρονιάς, αλλά και στο Παγκόσμιο Εφήβων του 2015. Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές, πολύ καλύτερες από τα περισσότερα γήπεδα της Basket League και με χωρητικότητα 5.222 θέσεων, είναι σαφές πως μπορεί να δώσει ιδιαίτερο χρώμα στο πρωτάθλημα.

Τα "όπλα" δεν περιορίζονται εκεί όμως, αφού βάσει όσων διαρρέουν από την Κρήτη, οι άνθρωποι του Ηρακλείου μοιάζουν έτοιμοι να επισημοποιήσουν σειρά χορηγικών συμφωνιών με φόντο την Basket League. Ήτοι, υπάρχει έτοιμο το πλάνο για να βρεθεί η ομάδα στην πρώτη κατηγορία, έχοντας πολύ ανταγωνιστικό σύνολο, με φιλοδοξίες να επιστρέψει στα... παλιά.

Όπως είπαμε και πιο πάνω όμως, τα εμπόδια που συναντά η υποψηφιότητά του αφορούν κυρίως στην... απροθυμία του Κωστή Ζομπανάκη (για όσους γνωρίζουν είναι εκ των πιο "ισχυρών" μελών του ΕΣΑΚΕ) να αποκτήσει συγκάτοικο εντός του νησιού, αφού σε τέτοια περίπτωση το εγχείρημα του Ρεθύμνου να αποτελέσει τον πόλο όλης της Κρήτης θα πάει (πολύ) πίσω.

Πολυθρόνα για τρεις η wild card της Basket League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Μία εκ των πλέον φιλόδοξων ομάδων των "μικρών" κατηγοριών τα τελευταία χρόνια, με διάθεση να κάνει ακόμη περισσότερα πράγματα. Η οικονομική φερεγγυότητα που επέδειξε είναι ένας από τους λόγους που την κατέστησαν άμεσα πόλο έλξης για τους παίκτες στην Α2 και τη Β' Εθνική, κάτι που μπορεί να παρουσιάσει ως εφόδιο εν όψει της Basket League.

Οι άνθρωποι της ομάδας μοιάζουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να φέρουν το ελληνικό πρωτάθλημα στα... δυτικά. Σε σημείο που χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την εύκολη πρόσβαση στο νησί, μέσω αεροπλάνου (στο Άκτιο) κι από εκεί οδικώς για μισή ώρα περίπου. Η αγάπη που υπάρχει στη Λευκάδα για το μπάσκετ, το καλό -τηρουμένων των αναλογιών- γήπεδο που διαθέτει και η δυνατότητα περαιτέρω αποκέντρωσης του ελληνικού πρωταθλήματος, με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός νέου πόλου, είναι αυτά που επίσης προσμετρώνται ως "συν" για την απόκτηση της wild card από τη Δόξα Λευκάδας.

Σε αυτά προσθέστε όσα αναφέραμε νωρίτερα: ότι δηλαδή ο ΕΣΑΚΕ δείχνει προτίμηση στην ομάδα, στοιχείο που μπορεί να παίξει κι αυτό τον ρόλο του, τη στιγμή της λήψης της τελικής απόφασης.

Πολυθρόνα για τρεις η wild card της Basket League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ

Το γεγονός πως μιλάμε για... ΚΑΕ Αρκαδικός αποτελεί από μόνο του ένα πολύ σημαντικό "χαρτί" στα χέρια των διοικούντων την ομάδα, που παλεύουν για την παραμονή της στην Basket League. Η ομάδα της Τρίπολης έδειξε ένα πολύ καλό δείγμα γραφής την περασμένη αγωνιστική περίοδο, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό την τελευταία αγωνιστική. Σε γενικές γραμμές όμως η παρουσία της ήταν κάτι παραπάνω από καλή, τόσο αγωνιστικά όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς.

Το πρόβλημα του κανονισμού (δικαίωμα διεκδίκησης της wild card έχουν μόνο οι ομάδες που την προηγούμενη σεζόν έπαιζαν στην Α2 ή στη Β' Εθνική) έμοιαζε με ανυπέρβλητο εμπόδιο αρχικά, αλλά πλέον δεν φαίνεται να απασχολεί την επιτροπή και κυρίως το κομμάτι της ΕΟΚ. Αντίθετα είναι ένας βασικός λόγος που βρίσκει αντίθετο τον ΕΣΑΚΕ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως ο Αρκαδικός θα τιμηθεί (μαζί με τον Κόροιβο και το Λαύριο) με το βραβείο ήθους του ΕΣΑΚΕ, όπως έγινε επίσημα γνωστό από τη λίγκα πριν από μερικές ημέρες .

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ