STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Περιστέρι-ΑΕΚ: Το ιστορικό ματς των 238 πόντων

Περιστέρι-ΑΕΚ: Το ιστορικό ματς των 238 πόντων

Πέρασαν 22 χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε 238 πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Συνέβη σε έναν αγώνα Περιστέρι-ΑΕΚ για τα playoffs του 1996 και συνέπεσε με ένα ιστορικό γεγονός για το ελληνικό μπάσκετ (VIDEO).

ΗStoiximan.gr Basket Leagueονομαζόταν ακόμα Α1, θεωρείτο εκείνη την εποχή το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης και οι αγώνες του μεταδίδονταν από τοMega.Μοιάζει τόσο μακρινή η μέρα που είδαμε για τελευταία φορά 238 πόντους σε έναν αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος... Πολύ απλά διότι συνέβη πριν από περίπου 22 χρόνια. Στις 11 Απριλίου 1996 συγκεκριμένα, στον 3ο αγώνα της σειράς Περιστέρι-ΑΕΚ για τον πρώτο γύρο τωνplayoffsτης σεζόν 1995-96.

Εκείνο το απόγευμα το Περιστέρι είχε καταβάλει την ΑΕΚ με 120-118, σε ένα ματς με μεγάλες ανατροπές, το οποίο χρειάστηκε τρεις παρατάσεις για να ολοκληρωθεί! Η ειρωνεία; Ελάχιστοι στην Ελλάδα είχαν ασχοληθεί με ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα από καταβολής Α1. Κι αυτό διότι το ίδιο βράδυ ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν να κατακτήσει στο Παλέ ντε Μπερσί του Παρισιού κόντρα στη Μπαρτσελόνα την πρώτη τουEuroLeague,όχι μόνο για τους “πράσινους”, αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ...

Το Περιστέρι του Σάκοτα, η ΑΕΚ του Σούμποτιτς...

Πίσω στο Περιστέρι όμως, στον πάγκο του οποίου καθόταν τότε ο Ντράγκαν Σάκοτα και είχε παίκτες μεταξύ άλλων τον Κορωνιό, τον Μακαρά, τον Μυλωνά, τον Γκούροβιτς... Η ομάδα των δυτικών προαστίων είχε τότε ξένους την σταθερή αξία που ονομαζόταν Μέλβιν Τσίτουμ και τον Πριστ Λόντερντεϊλ, τον ύψους 2,24μ. γίγαντα που είχε έρθει στην Ελλάδα πριν επιλεγεί στο νούμερο 28 τουDraftαπό τους Ατλάντα Χοκς. Το Περιστέρι δεν έπαιζε τότε στην Α2, όπως σήμερα, αλλά ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στην αντίπερα όχθη βρισκόταν η ΑΕΚ του Λευτέρη Σούμποτιτς, η οποία χτιζόταν εκείνη την εποχή γύρω από τους “χρυσούς έφηβους” του 1995, τον Μιχάλη Κακιούζη και τον Νίκο Χατζή, και βασιζόταν κυρίως σε Έλληνες παίκτες όπως ο Ποδαράς, ο Κουκλάκης, ο Παπαδόπουλος (ο “γιατρός”), ο Ζέρβας. Ξένοι της ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά ήταν ο (εξαιρετικός σουτέρ) Άντι Τούλσον και ο αθλητικός σέντερ Αντονι Πελ, ο οποίος όμως αποτέλεσε παρελθόν από την “Ένωση” μετά τον πρώτο αγώνα της σειράς.

Περιστέρι-ΑΕΚ: Το ιστορικό ματς των 238 πόντων

Έκανε σερί 9-0 σε 28'' το Περιστέρι

Όσο για τον περίφημο τρίτο αγώνα; Ματσάρα! Το Περιστέρι είχε το πλεονέκτημα έδρας στη (best of three)σειρά και με τις δύο ομάδες να έχουν προστατεύσει την έδρα τους στα πρώτα δύο παιχνίδια (94-85 το Περιστέρι με 26 πόντους, 9 ασίστ του Κορωνιού και 83-77 η ΑΕΚ με τους Τούλσον, Κακιούζη να βάζουν 20 και 19 πόντους αντίστοιχα), η πρόκριση παιζόταν στον τρίτο αγώνα. Λάφυρο; Ένα “εισιτήριο” για το Κύπελλο Κόρατς της σεζόν 1996-97.

Το ματς ήταν συγκλονιστικό. Παρά την αποβολή του Τούλσον με ντισκαλιφιέ από το πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ προηγήθηκε με 89-79 μόλις 1’54’’ πριν από τη λήξη και έμοιαζε να κρατάει την πρόκριση στα χέρια της, ωστόσο τα έκανε θάλασσα στη συνέχεια, αφού υπέπεσε σε τρία διαδοχικά λάθη και δέχτηκε ένα απίστευτο σερί 9-0 (με πέντε πόντους του Κορωνιού και άλλους τέσσερις του Μακαρά) μέσα σε 28 δευτερόλεπτα! Εν τέλει το παιχνίδι οδηγήθηκε σε παράταση χάρις σε βολές του Αποσκίτη 5,6’’ πριν από τη λήξη, αφού η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κάνει καν σουτ στην τελευταία επίθεση.

Ο Κορωνιός "μίλησε" στο τέλος

Στην πρώτη παράταση ο Μιχάλης Κακιούζης ισοφάρισε 99-99 με λέι-απ 7’’ πριν από τη λήξη και ο Κορωνιός ήταν άστοχος σε τρίποντο στην τελευταία φάση. Στη δεύτερη παράταση ο Αποσκίτης κράτησε ζωντανό το Περιστέρι και με λέι-απ στα 7’’ έκανε το σκορ 107-107, επεκτείνοντας κι άλλο τη διάρκεια της αναμέτρησης, καθώς το τρίποντο του Κατσικάρη στην εκπνοή δεν βρήκε στόχο. Εν τέλει όλα κρίθηκαν στην τρίτη παράταση και συγκεκριμένα από τα χέρια του Κορωνιού, ο οποίος ευστόχησε σε εκτός ισορροπίας σουτ 2’’ πριν από τη λήξη, κι ενώ στα 7’’ ο Ποδαράς είχε ισοφαρίσει με 2/2 βολές.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τον κόσμο να εισβάλλει στο παρκέ για να πανηγυρίσει τη νίκη και ταυτόχρονα την επιστροφή του Περιστερίου στην Ευρώπη έπειτα από διάλειμμα ενός έτους. Ο Κορωνιός είχε βάλει 34 πόντους εκείνο το βράδυ και είχε παίξει 52 λεπτά, όσα και ο Τσίτουμ. Ο Ποδαράς είχε πετύχει 28 πόντους σε 49 λεπτά. Ουδείς βέβαια θα φανταζόταν εκείνη την εποχή ότι θα κάναμε 22 χρόνια για να ξαναδούμε ένα τόσο παραγωγικό παιχνίδι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και με μία παράταση λιγότερη...

Το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης:

Περιστέρι-ΑΕΚ 120-118 (3 παρ.)

Περιστέρι (Σάκοτα): Κορωνιός 34 (9/10 βολές, 5/13 δίποντα, 5/10 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5 λάθη), Γκαγκαουδάκης 8, Μακαράς 7 (3 κλεψίματα), Καμπούρης, Μυλωνάς 9, Λόντερντεϊλ 18 (8/13 δίποντα, 8 ριμπάουντ), Τσίτουμ 24 (10/16 δίποντα, 8 ριμπάουντ), Φάσουρας, Γκούροβιτς 7 (7 ριμπάουντ), Αποσκίτης 13.

ΑΕΚ (Σούμποτιτς): Ζέρβας 14, Κατσικάρης 2 (5 ασίστ), Τούλσον 16, Χατζής 18 (5 ασίστ), Παπαδόπουλος 11 (6 ριμπάουντ), Κουκλάκης 9, Ποδαράς 28 (12/12 βολές, 2/5 δίποντα, 4/7 τρίποντα), Παπαγιάννης 2, Λίγκος, Κακιούζης 18 (7/13 δίποντα, 8 ριμπάουντ).

Παρακολουθήστε στο παρακάτωvideoολόκληρο τον αγώνα:

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ