STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Περασμένα μεγαλεία στο ελληνικό μπάσκετ

Περασμένα μεγαλεία στο ελληνικό μπάσκετ

Άλλες εξαφανίστηκαν, άλλες κατέληξαν στα τοπικά και άλλες αναγεννήθηκαν. Το Sport24.gr απαντά στο ερώτημα "που να βρίσκονται τώρα" οι ομάδες που πέρασαν από την Α1 μπάσκετ.

Η Α1 αποτέλεσε αποκορύφωμα, αλλά και "καταδίκη" για πολλές ομάδες που μετά τον υποβιβασμό τους έκαναν ελεύθερη πτώση ή διαλύθηκαν οικονομικά. Ελάχιστες έχουν αντέξει το χρόνο, ή βρήκαν τα αποθέματα για να μείνουν ζωντανές και να πρωταγωνιστούν στα εθνικά πρωταθλήματα. Ιστορικές ομάδες του παρελθόντος περνούν "πέτρινα χρόνια" και άλλες έσβησαν σαν φωτοβολίδες. Επειδή είναι συχνή η απορία του που κατέληξαν διάφορες ομάδες, το Sport24.gr καταγράφει την πορεία τους από την Α1 ως τη φετινή σεζόν.

Από το 1992 όταν και θεσπίστηκε το πρωτάθλημα της Α1 από τον ΕΣΑΚΕ έχουν παρελάσει συνολικά 40 ομάδες. Στην καταμέτρηση δεν υπολογίστηκαν ως διαφορετικές ομάδες που συγχωνεύτηκαν κατά την παρουσία τους στην Α1, όπως ο Γυμναστικός με την ΑΕΛ, η Ολύμπιας που εντέλει έγινε Γυμναστικός Σύλλογος Ολύμπιας Λάρισας, ο Ίκαρος που έγινε Ίκαρος Χαλκίδας, ή ο Ιωνικός που για μια σεζόν βαφτίστηκε Ιωνικός Αμαλιάδας. Από αυτές τις 40 οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης και Πανιώνιος είναι οι ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την Α1, με τους Νεοσμυρνιώτες να φλερτάρουν φέτος έντονα με την πρώτη τους "πτώση".

Από αυτές τις 40 ομάδες μια έχει διαλυθεί ολοσχερώς (ΑΣ Τρίκαλα), μια "εξαφανίστηκε" λόγω συγχώνευσης (Δάφνη) και δύο απενεργοποιήθηκαν έστω και προσωρινά (Έσπερος, Πειραϊκός). Υπάρχουν μάλιστα δύο που διέγραψαν ολόκληρη την διαδρομή από την Α1 ως την τελευταία κατηγορία (Αμπελόκηποι και από του χρόνου ο Πανελλήνιος), ενώ είναι αρκετές αυτές που μετά την Α1 κατρακύλησαν ως τα τοπικά πρωταθλήματα. Διαβάστε αναλυτικά που βρίσκονται τώρα οι 40 ομάδες που αγωνίστηκαν στην Α1.

Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε το 2011, αγωνίστηκε αρχικά στην Α2 και εν συνεχεία στην Β' Εθνική (για οικονομικούς λόγους), πριν επιστρέφει δριμύτερη πέρσι.

Το Περιστέρι που μεσουρανούσε τη δεκαετία του '90 υποβιβάστηκε (λόγω οικονομικών προβλημάτων) το καλοκαίρι του 2004 και έφτασε στη Β' Εθνική. Επέστρεψε στην Α1 τη σεζόν 2009-2010, για να υποβιβαστεί ξανά -αυτή τη φορά για αγωνιστικούς λόγους- το 2013 στην ισοβαθμία με τον Ηλυσιακό. Δεν έπαιξε στην Α2, αλλά "έπεσε" απευθείας στην Β' Εθνική όπου αγωνίζεται και φέτος, κάνοντας μια αξιόλογη πορεία.

Περασμένα μεγαλεία στο ελληνικό μπάσκετ

Ο Ηρακλής υποβιβάστηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2005-2006. Έπαιξε στην Α2 για τέσσερα χρόνια πριν επιστρέψει στην Α1 τη σεζόν 2010-11 με προπονητή τον Λευτέρη Κακιούση, που την είχε οδηγήσει το 2004 στην 3η θέση του πρωταθλήματος (ισοφάριση της υψηλότερης θέσης στην ιστορία της ομάδας, μετά από αυτή της περιόδου 1994-1995). Δεν στέριωσε, ωστόσο, στην Α1. Έκανε μόλις 5 νίκες και το 2011 υποβιβάστηκε αυτή τη φορά στην Α2 για οικονομικούς λόγους. Το 2013 προβιβάστηκε και πάλι στην Α2, όπου αγωνίζεται και φέτος παλεύοντας ωστόσο για την παραμονή.

Το Παγκράτι που ήταν μια σταθερή αξία τις προηγούμενες δεκαετίες υποβιβάστηκε από την Α1 το 1995, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Καλαμπάκου, Τζαλαλή και Ρέλφορντ. Συνέχισε να πρωταγωνιστεί στις εθνικές κατηγορίες. Έφτασε ως την Γ' Εθνική, όπου την ανέβασε ξανά στις υψηλότερες κατηγορίες ο Αλέκος Δάγλας. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2. Προπονητής των "ροσονέρι" μάλιστα είναι ο πρώην παίκτης, Ντίνος Καλαμπάκος και γυμναστής ο θρυλικός "Μποντ", Νίκος Σισμανίδης.

Η Δάφνη είναι μια από τις ομάδες που όχι μόνο δεν αγωνίζονται στις μεγάλες κατηγορίες, αλλά "εξαφανίστηκαν" κιόλας. Οι "κιτρινόμαυροι" προχώρησαν πριν από μερικά χρόνια σε συγχώνευση με τον Αμύντα και αγωνίζονται ως κοινό σωματείο της περιοχής Δάφνης-Υμηττού στην Β' Εθνική. Έπαιξε στην Α1 από το 1992 ως το 1995, το 1998 και από το 2000 στο 2002. Έκτοτε βρέθηκε αρκετές φορές μια ανάσα από την Α1, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει και πάλι. Την μια φορά πήρε τη θέση της η Καβάλα μέσω Πανοράματος και την άλλη την άφησε εκτός ο Ηλυσιακός σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που είχε γίνει στο φινάλε του πρωταθλήματος στο κλειστό "Μιχάλης Μουρούτσος".

Ο Γυμναστικός Λάρισας υπήρξε η πρώτη θεσσαλική ομάδα που αγωνίστηκε στην Α1. Μετά από συνεχόμενα χρόνια και διαδοχικές μάχες πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού οι "πράσινοι" πήραν την κατιούσα για την Α2 τη σεζόν 1997-1998. Πάλεψαν επί σειρά ετών για την επιστροφή στην "μεγάλη κατηγορία", την οποία πέτυχαν τελικά το 2005. Την πρώτη χρονιά κέρδισε άνετα την παραμονή (με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μπίλι Κις) και εν συνεχεία η ομάδα απορροφήθηκε από την ΑΕΛ. Τελικά οι "πράσινοι" που έγιναν "βυσσινί" υποβιβάστηκαν το 2009 και πλέον αγωνίζονται στην Γ' Εθνική, από όπου θα ξεκολλήσουν φέτος, καθώς έχουν τσεκάρει ήδη το εισιτήριο της ανόδου.

Ο Απόλλων Πατρών αποτέλεσε επί σειρά ετών το συνώνυμο του πατρινού μπάσκετ και τον βασικό εκπρόσωπο της Πελοποννήσου στην Α1. Οι "μελανόλευκοι" υποβιβάστηκαν για πρώτη φορά τη σεζόν 1998-1999. Η ομάδα επέστρεψε το 2004 και έμεινε ως το 2007, πριν υποβιβαστεί ξανά. Έφτασε ως τη Β' Εθνική (για οικονομικούς λόγους) και από εκεί ξεκίνησε και πάλι μια ανοδική πορεία με τον πρώην παίκτη Νίκο Βετούλα στο "τιμόνι". Από το 2013 ως και σήμερα παίζει ξανά στην Α1.

Περασμένα μεγαλεία στο ελληνικό μπάσκετ

Ο Σπόρτιγκ αποτελεί μια από τις ιστορικότερες ομάδες του κέντρου, που έχει παίξει πολλές φορές το ρόλο του ασανσέρ μεταξύ των κατηγοριών. Επέστρεψε στην Α1 το 1994 όπου αγωνίστηκε ως το 2000 φέρνοντας στη χώρα μας μερικούς από τους καλύτερους ξένους όπως τον Μίτσελ Ουίγκινς και τον Αλφόνσο Φορντ. Οι Πατησιώτες έπαιξαν δύο χρόνια στην Α2 από όπου έπεσαν και πάλι. Μετά από δύο χρονιές στην Β' Εθνική και με τον Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο επέστρεψαν στην Α2 έκαναν πορεία πρωταθλητισμού και το 2006-2007 με παράγοντα τον Δημήτρη Δρόσο κέρδισαν μια θέση στην Α1. Τα προβλήματα που προέκυψαν όμως ήταν ανυπέρβλητα και απέσυραν την συμμετοχή τους στην Α1. Έκτοτε μετά από συνεχόμενους υποβιβασμούς έφτασε ως την Α' ΕΣΚΑ, όπου έμεινε ωστόσο μια χρονιά. Τη σεζόν 2012-13 με προπονητή τον Αλέξη Καρατζά ανέβηκε στην Γ' Εθνική, όπου αγωνίζεται ως σήμερα.

Ο Πειραϊκός είναι μια ακόμη ομάδα που "ξεγράφτηκε" από το ελληνικό μπάσκετ. Η ιστορική ομάδα του Πειραιά μετά από δύο συμμετοχές στην Α1 (1992-93 και 1996-1997) έπαιξε επί σειρά ετών στην Α2 και στη Β' Εθνική. Ακολούθησε η πτώση στην Γ' Εθνική και στην ΕΣΚΑΝΑ. Πριν μερικά χρόνια η ομάδα έβαλε λουκέτο, αλλά μόνο προσωρινά. Αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και πλέον αγωνίζεται στην Β' ΕΣΚΑΝΑ, όπου είναι το φαβορί για την άνοδο στην Α' Κατηγορία. Μάλιστα στον πάγκο της βρίσκεται ο Μάκης Ποτόσογλου, ο προπονητής που την είχε καθοδηγήσει τις δύο σεζόν της Α1!

Ο Μίλωνας συμμετείχε δύο σεζόν στην Α1. Η πρώτη ήταν το 1993-94 (με ξένο τον Μίτσελ Ουίγκινς) και η δεύτερη το 2000-2001. Έπαιξε επί σειρά ετών στην Α2 και στις άλλες εθνικές κατηγορίες, αν και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις τοπικές κατηγορίες και συγκεκριμένα την Α' ΕΣΚΑΝΑ.

Ο Παπάγου έπαιζε ρόλο του "γαλατικού χωριού" του αθηναϊκού μπάσκετ, προσφέροντας πλούσιο θέαμα στο διαρκώς κατάμεστο Σαλούν, όπου έπαιξαν σπουδαίοι σκόρερ όπως ο Αλφόνσο Φορντ, ο Αλαά Αμπντελνάμπι, ο Λούσιους Ντέιβις, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος και ο Τόνι Χάρις. Οι "στρατηγοί" αγωνίστηκαν στην Α1 το 1993. Γνώρισαν αμέσως τον υποβιβασμό, αλλά επέστρεψαν το 1995 για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως το 1999 και ενώ ενδιάμεσα η ομάδα είχε εγκαταλείψει το θρυλικό "Σαλούν" για το κλειστό της Κάντζας, που δεν υπάρχει πια. Ακολούθησε η κάτω βόλτα που έφερε την ομάδα στην Α2, στην Β' Εθνική και εν συνεχεία στην Γ' κατηγορία. Διατήρησε τη θέση της εκεί μέσω της συγχώνευσης με τον Γκυζιακό, πριν "πέσει" στις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ το 2010. Στην Α' ΕΣΚΑ φλέρταρε με τον υποβιβασμό, μέχρι να επιστρέψει στην ομάδα ένας παίκτης-σημαία, ο Μιχάλης Υφαντής. Η επιστροφή του "Μάικ" έδωσε ώθηση στην ομάδα, συσπείρωσε τον κόσμο που γέμισε ξανά το "Σαλούν" και έφερε τον Παπάγου αρχικά στην Γ' Εθνική και πλέον στην Β' Εθνική. Ο Υφαντής που μεσουρανούσε τη δεκαετία του '90 αγωνίζεται ακόμη και τώρα στα 43 του στην ομάδα έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Πριν μερικές αγωνιστικές τραυματίστηκε στον ώμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποχαιρετά την ενεργό δράση.

Περασμένα μεγαλεία στο ελληνικό μπάσκετ



Οι Αμπελόκηποι είναι η ομάδα που μπήκε στο ρεκόρ Γκίνες. Μέσα σε συνεχόμενες χρονιές κέρδισε διαδοχικές ανόδους και από την Β' ΕΣΚΑ βρέθηκε στην Α1 έχοντας τον ίδιο κορμό (Σταυρακόπουλος, Φλώρος, Παναγιωταράκος) και τον ίδιο προπονητή (Καλαφατάκη). Οι "Αμπελογκάρντεν" έμειναν την πρώτη τους χρονιά στην Α1, αλλά υποβιβάστηκαν την επόμενη όταν ουσιαστικά εκείνη η ομάδα διαλύθηκε. Ωστόσο οι Αμπελόκηποι όσο γρήγορα ανέβηκαν τις κατηγορίες, άλλο τόσο γρήγορα τις κατέβηκαν. Για να βρεθούν μέσα σε λίγα χρόνια στην Δ' ΕΣΚΑ (το τελευταίο πρωτάθλημα της Ένωσης Αθηνών). Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια στην ομάδα και οι "πράσινοι" έχουν σκαρφαλώσει στην Β' ΕΣΚΑ, διεκδικώντας μάλιστα την άνοδο στο Α' Τοπικό.

Το Ηράκλειο αποτέλεσε τον πρώτο εκπρόσωπο της Κρήτης στα μεγάλα σαλόνια. Έπαιξε το ρόλο του νεοφώτιστου το 1995, υποβιβάστηκε αμέσως και επέστρεψε το 1997 για να παραμείνει ως το 2004, γράφοντας χρυσές σελίδες όπως η κατάληψη της 6ης θέσης και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 2004 η ομάδα συγχωνεύτηκε με τον ΟΦΗ, αλλά μετά από μια καλή σεζόν στην Α2 και εν μέσω πολλών προβλημάτων υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική. Η συγχώνευση ακυρώθηκε και το Ηράκλειο συνέχισε στη Β' Εθνική. Προσωρινά, όμως, διότι μετά από διαδοχικούς υποβιβασμούς η ομάδα επιστρέφει μετά από 20 χρόνια τα τοπικά πρωταθλήματα. Το 2009 επέστρεψε στην Γ' Εθνική και με παίκτη τον Χρήστο Χαρίσης κέρδισε μια θέση στην Β' Εθνική και αργότερα στην Α2. Από την δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ υποβιβάστηκε το 2013 και έκτοτε αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.

Ο ΒΑΟ εμφανίστηκε στην Α1 μόνο για μια χρονιά, την σεζόν 1996-1997 όταν κατάφερε να κερδίσει τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό. Ο Βυζαντινός δεν στέριωσε στις υψηλότερες κατηγορίες και επί σειρά ετών αγωνιζόταν στην Β' και την Γ' Εθνική. Το 2010 μάλιστα έφτασε ως και την Α' ΕΚΑΣΘ. Προβιβάστηκε ξανά το 2013, αλλά επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία Θεσσαλονίκης όπου αγωνίζεται και φέτος, διεκδικώντας ωστόσο την άνοδο.

Το Μαρούσι έχει επίσης "πονεμένη ιστορία". Οι "κιτρινόμαυροι" αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην Α1 το 1998-1999, πραγματοποιώντας έκτοτε εξαιρετική πορεία: κατάκτηση κυπέλλου Σαπόρτα (2001), συμμετοχή σε τελικό πρωταθλήματος (2004), τελικό κυπέλλου (2006), αλλά και στους 16 της Euroleague. Η ομάδα των βορείων προαστίων υποβιβάστηκε τη σεζόν 2011-12 και έπεσε απευθείας στην Β' Εθνική όπου αγωνίζεται έκτοτε. Φέτος μάλιστα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και κινδυνεύει με υποβιβασμό στην Γ' Εθνική.

Η Νήαρ Ηστ ήταν μια ακόμη ομάδα που έζησε μεγάλες στιγμές στα τέλη του '90 και στις αρχές του '00. Από το 1997 που ανέβηκε στην Α1 ως το 2003 όταν υποβιβάστηκε η ομάδα της Καισαριανής έζησε μαγικές στιγμές, έχοντας στις τάξεις της παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Λιν Γκριρ και ο Σέιν Χιλ. Μετά από τρία χρόνια στην Α2 η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική. Επέστρεψε ξανά εκεί το 2008 για έναν ακόμη τριετή κύκλο, πριν πάρει στη συνέχεια την κάτω βόλτα. Πλέον βρίσκεται στην Γ' Εθνική και κινδυνεύει με υποβιβασμό στην Α' ΕΣΚΑ. Πρόκειται για μια ομάδα που κουβαλάει μεγάλη ιστορία όπως η κατάκτηση πανελληνίου πρωταθλήματος (1939), αλλά και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Περασμένα μεγαλεία στο ελληνικό μπάσκετ

Ο Έσπερος δεν κατάφερε να στεριώσει στην Α1. Έπαιξε εκεί μόνο μια χρονιά (1999) και δεν κατάφερε να στεριώσει στις μεγάλες κατηγορίες. Έμεινε μια χρονιά στην Α2 και παρά το γεγονός ότι έβγαλε φουρνιές ταλαντούχων παικτών (όπως τους 87άρηδες που κατέκτησαν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα) γνώρισε διαδοχικούς υποβιβασμούς. Μάλιστα έφτασε σε σημείο "προσωρινής εξαφάνισης", όταν η ομάδα συγχωνεύτηκε με τον Ίκαρο Καλλιθέας. Αυτό, βέβαια, κράτησε λίγο και τα τελευταία χρόνια η ομάδα επέστρεψε στην Β' ΕΣΚΑΝΑ. Πλέον αγωνίζεται με αξιώσεις και επιτυχία στο πρωτάθλημα της Α' ΕΣΚΑΝΑ, όντας μια από τις λιγοστές ομάδες που βασίζεται σε κορμό από γηγενείς παίκτες.

Ο Μακεδονικός αποτελεί άλλη μια τυπική περίπτωση ομάδας που έφτασε μέσα σε λίγα χρόνια στο ζενίθ κι από εκεί με την ίδια ταχύτητα στο ναδίρ. Οι "πράσινοι" ανέβηκαν στην Α1 το 2000 και μετά το πρώτο σύντομο πέρασμα, επέστρεψαν πιο δυνατή το 2002, ξεκινώντας μια λαμπρή πορεία. Η ομάδα με τότε παράγοντα τον Κώστα Μεσάικο έφτασε ως τους "4" του κυπέλλου (2004), είχε μια σταθερή παρουσία στους "8" του πρωταθλήματος και συμμετείχε στον τελικό του ULEB Cup το 2005 με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη. Η ομάδα εν τω μεταξύ είχε "μετακομίσει" στην Κοζάνη, έχοντας στο ρόστερ μεγάλα ονόματα όπως οι Παπανικολάου, Λιαδέλης, Παπαμακάριος, Χάτσον, Λουκόφσκι, αλλά και Πιτ Μάικλ. Η ομάδα υποβιβάστηκε το 2007 και έκτοτε βάρεσε διάλυση. Έπεσε απευθείας στην Β' Εθνική λόγω χρεών και επέστρεψε στη φυσική της έδρα, την Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Το 2011 αγωνίστηκε στα τοπικά της Θεσσαλονίκης. Ανέβηκε ξανά στην Γ' Εθνική το 2012 όπου και αγωνίζεται έκτοτε.

Ο ΚΑΟΔ ανέβηκε για πρώτη φορά το 2001, αλλά δεν κατάφερε να στεριώσει. Ακολούθησε μια μακρά πορεία στην Α2 πριν επιστρέφοντας τελικά στην μεγάλη κατηγορία το καλοκαίρι του 2011, όπου παραμένει ως τώρα.

Ο Ιωνικός Νέας Φιλαδελφείας αποτελεί ένα ακόμη ασανσέρ του ελληνικού μπάσκετ. Έφτασε στην Α1 το 2001 (με διοικητικό ηγέτη τον Παναγιώτη Βοϊλή) και παρέμεινε εκεί ως το 2005. Ενδιάμεσα πέτυχε μεγάλες νίκες όπως αυτή απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, έπαιξε στα πλέι-οφ του ελληνικού πρωταθλήματος και συμμετείχε στο ULEB Cup, αποκτώντας παίκτες με μεγάλη ιστορία και καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο (Αλιμπέγκοβιτς, Κοχ, Αγιούζο, Ντόουσον). Το 2004 οι άνθρωποι της ομάδας πήραν την απόφαση της μετακόμισης στην Αμαλιάδα, που δεν έσωσε ωστόσο την ομάδα. Υποβιβάστηκε απευθείας στην Β' Εθνική έπεσε ξανά στην Γ' Εθνική. Επέστρεψε το 2012 και πάλι στην Β' Εθνική, όχι όμως για πολύ. Πέρσι υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική, ενώ του χρόνου θα αγωνίζεται μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Α' ΕΣΚΑ.

Η Ολύμπια Λάρισας είδε κι αυτή με τη σειρά τις πολλές φορές τις δύο όψεις του νομίσματος. Ανέβηκε πρώτη φορά το 2002 στην Α1, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της. Επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια το 2004 όπου διέγραψε μια αξιοπρόσεκτη πορεία ως το2010. Γνώρισε τα καλύτερα της χρόνια επί ημερών Γιώργου Μπαρτζώκα όταν κατέκτησε την 7η θέση στο πρωτάθλημα και πήρε το εισιτήριο για το ευρωπαϊκό τουρνουά της FIBA. Το 2009 και μετά την αποχώρηση του διοικητικού παράγοντα Γιώργου Μαλάκου, η Ολύμπια συγχωνεύτηκε με τον Γυμναστικό, που προηγουμένως είχε ενώσει τις δυνάμεις του με την ΑΕΛ Οι "βυσσινί" συνέχισαν ως αυτόνομη ομάδα, ενώ από το 2009 και μετά Γυμναστικός και Ολύμπια έχουν δημιουργήσει τον Γυμναστικό Σύλλογο Ολύμπιας Λάρισας. Το 2011 η ομάδα εντάχθηκε στην Β' Εθνική (δεν έπαιξε στην Α2), αλλά τελικά αποφασίστηκε εις το όνομα της εξυγίανσης ο υποβιβασμός στο τοπικό πρωτάθλημα. Μέχρι και σήμερα αγωνίζεται στην Α' ΕΣΚΑΘ.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΡΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ
ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΡΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ INTIME SPORTS

Ο Ηλυσιακός είναι από τις "επτάψυχες" ομάδες του ελληνικού μπάσκετ. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α1 το 2003, χωρίς να καταφέρει να μείνει στην κατηγορία. Μετά από συνεχόμενες περιπετειώδεις σεζόν στην Α2 (και ενώ υπήρχε πάντα ο παράλληλος στόχος της ανάδειξης ταλέντων) κέρδισε το εισιτήριο της ανόδου ξανά το 2009 με προπονητή τον Στέργιο Κουφό και παίκτες τους νεαρούς τότε Μπόγρη, Αθανασούλα, Ιωάννου και τον έμπειρο Σάκη Καρύδα. Ο Ηλυσιακός έστω κι αν φλέρταρε κάθε χρόνο με τον υποβιβασμό κέρδιζε πάντα το νήμα την παραμονή του ως την τελευταία στιγμή. Υποβιβάστηκε τελικά πέρσι, όταν η τύχη του γύρισε στην πλάτη. Ίσως να είχε "σωθεί" και πάλι αν στην τελευταία φάση στο ματς με το Ρέθυμνο η μπάλα δεν γλιστρούσε από τα χέρια του Πίνγκραμ. Φέτος οι "κιτρινόμαυροι" αγωνίστηκαν στην Α2, αλλά αποσύρθηκαν από το πρωτάθλημα λόγω φορολογικών και οικονομικών προβλημάτων. Είναι άγνωστο το που θα αγωνίζονται την επόμενη χρονιά.

Η ΜΕΝΤ υπήρξε τη δεκαετία του '00 μια ομάδα που πρωταγωνιστούσε στην Α2. Συμμετείχε στην Α1 μια και μόνο φορά (2004-05). Η πορεία της στην Α2 ολοκληρώθηκε το 2009 όταν υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική. Η Μορφωτική Ένωση Νεολαίας Τούμπας υποβιβάστηκε διαδοχικά το 2013 στην Γ' Εθνική και το 2014 στην Α' ΕΚΑΣΘ. Σήμερα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Ο Πανελλήνιος αποτελεί μαζί με τους Αμπελόκηπους τις ομάδες που έκαναν τη μεγαλύτερη "βουτιά", με τη διαφορά ότι οι "Ολυμπιονίκες" αποτελούσαν μια μεγάλη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ τη δεκαετία του '60, γνωρίζοντας παράλληλα τεράστια επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια. Η ανοδική πορεία στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου ξεκίνησε το 1999 όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Μίνωας Κυριακού και το "τιμόνι" ο Μάνος Μανουσέλης. Η ομάδα ανέβηκε στην Α1 το 2005 και έφτασε στην 4η θέση του πρωταθλήματος το 2008 και το 2010, συμμετέχοντας παράλληλα στο φάιναλ-φορ του Eurocup. Από την ομάδα της Κυψέλης πέρασαν σπουδαίοι παίκτες όπως ο Γκάρι Τρεντ, ο Μίροσλαβ Μπέριτς, ο Μάριαν Κράλιεβιτς, ο Άντονι Γκράντι, ο Ντέβιν Σμιθ και ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ. Το 2010 οι "Ολυμπιονίκες" μετακόμισαν στην Λαμία, αλλά δεν γλίτωσαν το αναπόφευκτο. Η ομάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής στην Α1 τη σεζόν 2011-12 και "κατρακύλησε" στην Α' ΕΣΚΑ. Έπεσε διαδοχικά στην Β' ΕΣΚΑ, και στην Γ' ΕΣΚΑ. Φέτος είναι προτελευταίος στην Γ' κατηγορία και του χρόνου θα αγωνίζεται στην τελευταία κατηγορία των αθηναϊκών πρωταθλημάτων.

Ο ΑΣ Τρίκαλα 2000 ξεκίνησε την ανοδική της πορεία το 2003. Το 2008 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 και αγωνίστηκε στην Α1 για δύο σεζόν, με προπονητή τον Βαγγέλη Αγγέλου και εν συνεχεία τον Θανάση Γιαπλέ. Υποβιβάστηκε το 2010 σε ισοβαθμία με τον Ηλυσιακό και λόγω οικονομικών δυσκολιών η ομάδα αποχώρησε εντελώς από τα εθνικά πρωταθλήματα και διαλύθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τρίκαλα BC που συμμετέχουν στην Α1 από το 2013 είναι μια εντελώς διαφορετική ομάδα και αποτελούν τη φυσική συνέχεια του Αίολου Τρικάλων.

Το Αιγάλεω ανήκει κι αυτό στην κατηγορία των ομάδων που μετά την Α1 πήραν την κάτω βόλτα. Ανέβηκε στην Α1 το 2006, όπου έμεινε ως το 2009 σφραγίζοντας την παρουσία της με την παρουσία πολύ ικανών ξένων σκόρερ (Κίκι Κλαρκ, Ίμπραημ Τζάαμπερ). Το 2010 έπαιξε στην Α2, αλλά υποβιβάστηκε. Έκτοτε το "Σίτι" αγωνίστηκε στις εθνικές κατηγορίες Φέτος αγωνίζεται στην Γ' Εθνική. Από ότι φαίνεται όμως δύσκολα θα αποφύγει την "πτώση" κάτι που σημαίνει ότι του χρόνου θα επιστρέψει για πρώτη φορά μετά το 1997 στην Α' ΕΣΚΑ.

Περασμένα μεγαλεία στο ελληνικό μπάσκετ
INTIME SPORTS

Η Ολυμπιάδα Πατρών βρέθηκε επίσης από την Α1 στα τοπικά. Η ομάδα που κατάφερε την πρώτη της χρονιά στην Α1 να κερδίσει τον Παναθηναϊκό (2006-2007) δεν μπόρεσε να στεριώσει στα "μεγάλα σαλόνια". Έμεινε μόνο δύο σεζόν και από το 2008 ξεκίνησε την πτωτική της πορεία. Το 2011 υποβιβάστηκε από την Α2 και δηλώνοντας αδυναμία να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής "έπεσε" απευθείας στην Γ' Εθνική. Από το 2012-13 συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα Ηλείας και συγκεκριμένα την Α' ΕΣΚΑΗ.

Η Καβάλα συμμετείχε στην Α1 μέσω της συγχώνευσης με την ομάδα του Πανοράματος το 2008. Έκτοτε έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα της Α1 συμμετέχοντας στα πλέι-οφ. Το αποκορύφωμα ήταν φυσικά η νίκη επί του Παναθηναϊκού επί ημερών Δημήτρη Πρίφτη. Υποβιβάστηκε το 2013 και έκτοτε διεκδικεί την επάνοδο στην Α1, που όπως όλα δείχνουν θα σημειωθεί τον επόμενο Σεπτέμβρη, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της Α2.

Ο Ίκαρος που έχει περάσει από διαφορετικά στάδια (Ίκαρος Νέας Σμύρνης, Ίκαρος Καλλιθέας και Ίκαρος Χαλκίδας) προβιβάστηκε στην Α1 το 2010 και έμεινε στην μεγάλη κατηγορία ως και την περασμένη σεζόν, αλλάζοντας ωστόσο συχνά ονομασία και έδρα (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Χαλκίδα). Πέρσι υποβιβάστηκε και πήγε απευθείας στην Β' Εθνική (βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις κάτι που σημαίνει ότι του χρόνου θα καταλήξει στη Γ' Εθνική), όπου μετέχει φέτος με ένα άκρως νεανικό ρόστερ. Εξάλλου η ανάδειξη ταλαντούχων παικτών και οι καλές πορείες στα παιδικοεφηβικά πρωταθλήματα αποτελούσε διαχρονικά στόχο του προέδρου Δημήτρη Αγγελόπουλου.

Ο Κολοσσός Ρόδου (ανέβηκε για πρώτη φορά ου "ανέβηκε" το 2005 και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Α2 και την νέα άνοδο το 2007 έχει καθιερωθεί στην Α1), το Ρέθυμνο (ακολούθησε ίδια πορεία με την πτώση το 2008, επιστροφή το 2011), ο Πανελευσιανιακός, τα Τρίκαλα, η ΑΕΝΚ και ο Κόροιβος συμπληρώνουν τη λίστα με τις 40 ομάδες που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα από καταβολής ΕΣΑΚΕ (1992).

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ