STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Πατέρας εναντίον υιού

Πατέρας εναντίον υιού

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το ελληνικό πρωτάθλημα: για πρώτη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι σε απέναντι πάγκους ένας πατέρας και ένας γιος. Ο Σούλης Μαρκόπουλος υποδέχεται τον Χάρη Μαρκόπουλο σε ένα παιχνίδι που εξελίσσεται σε... οικογενειακή ιστορία.

Το παιχνίδι που θα γράψει ιστορία γίνεται το Σάββατο στις 17.00 στο κλειστό της Πυλαίας μεταξύ του ΠΑΟΚ και της νεοφώτιστης ομάδας του Κοροίβου Αμαλιάδας.

Ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια δεν έχουν υπάρξει μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά σε επίπεδο Α1. Υπάρχουν -ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες- γιοι προπονητών που κάνουν τη δική τους καριέρα, αλλά ουδέποτε δύο μέλη της ίδιας οικογένειας δεν βρέθηκαν στο υψηλότερο σκαλί του ελληνικού μπάσκετ.

Υπάρχουν, βέβαια, παραδείγματα του like father like son, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Βαγγέλη Νικητόπουλου (ΑΕΚ, Μαρούσι, Σπόρτιγκ, Εθνική ομάδα μεταξύ άλλων) και του Τάσου Νικητόπουλου νυν προπονητή του Προμηθέα Χαλανδρίου (Γ' Εθνική), ή αυτό του Χάρη Κουλουριώτη που ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του Άγγελου, του προπονητή που συνέδεσε το όνομα του με τον Αστέρα Εξαρχείων.

Το παράδειγμα του πατέρα του, Κώστα Διαμαντόπουλου, ακολούθησε και ο μεγαλύτερος γιος του Ηλίας (και αδερφός του Γιώργου), αλλά κάτι αντίστοιχο κάνει και ο Δημήτρης Γιαννάκης, ο γιος του Παναγιώτη Γιαννάκη, που καθοδηγεί το Χαλάνδρι στην Α' ΕΣΚΑ.

Brothers in arms

Στο μεταξύ σε ότι αφορά τις ενδοικογενειακές μάχες η λίστα δεν είναι μικρή: ο Κώστας Διαμαντόπουλος είχε αντιμετωπίσει τον μικρότερο γιο του, Γιώργο, σε παιχνίδι μεταξύ του Σπόρτιγκ και του Παπάγου, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με τον Ντράγκαν Σάκοτα που ως προπονητής του Ολυμπιακού είχε κάνει scouting για τον μικρό γιο του, Ντούσαν που τότε (όπως και τώρα) φορούσε τη φανέλα της ΑΕΚ.

Ντέρμπι στο παρκέ, ντέρμπι και στο σπίτι είχε βιώσει η οικογένεια Δέδα, όταν ο ένας αδερφός (Στέφανος) ήταν προπονητής στον ΠΑΟΚ κι ο άλλος (Γιώργος) παίκτης του Ηρακλή, αλλά κι αυτή των Καλάθηδων όταν ο Πατ έπαιζε στο Μαρούσι και στον Κολοσσό και ο Νικ αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό. Τελικά έφτασαν να παίζουν και οι δύο μαζί.

Παλαιότερα αντίπαλοι (αλλά και συμπαίκτες) είχαν βρεθεί οι Φάνης-Χρήστος Χριστοδούλου, ο Γιάννης και ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Βασίλης και ο Δημήτρης Σπανούλης, καθώς και οι Ανδρόνικος-Σωκράτης Γκιζογιάννης.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Η πορεία τους ήταν κοινή επί σειρά ετών. Όταν ο Χάρης Μαρκόπουλος υποχρεώθηκε άγαρμπα να αποχαιρετήσει τον πρωταθλητισμό (λόγω μιας σπάνιας ασθένειας, αυτή την "επιβατικής θέσης", που τον χτύπησε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Σουηδία για αγώνα με τον Ηρακλή) και έκανε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική, τα έκανε με τον πατέρα του να βρίσκεται στο πλευρό του, έστω και άτυπα. Ήταν η εποχή που είχε αναλάβει τον Ηρακλή στην Α2.

Στη συνέχεια οι δυο τους συνεργάστηκαν στον ΠΑΟΚ αφήνοντας σπουδαίο έργο. Τελικά οι δρόμοι τους χώρισαν αυτό το καλοκαίρι όταν ο 32χρονος Χάρης αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αναλάβει τον Κόροιβο Αμαλιάδας.

Οι συμβουλές του Σούλη στον Χάρη

Ο ΕΣΑΚΕ στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην μεταξύ τους "μάχη", αναφέροντας τις έξι φράσεις που συμπικνώνουν τα διδάγματα του πατέρα στον γιο:

«- Πριν αντιδράσεις, ΣΚΕΨΟΥ! (Έτσι με συμβούλευε πάντα και αυτό κάνω).

- Πριν μιλήσεις, ΑΚΟΥ! (Πάντα τον άκουγα. Και όσες φορές δεν τον άκουσα βγήκα χαμένος. Είναι ένας σοφός του μπάσκετ).

- Πριν κριτικάρεις, ΠΕΡΙΜΕΝΕ! (Δεν περιμένω, δεν μπορώ και απαγορεύεται να τον κρίνω, ειδικά εγώ.).

- Πριν προσευχηθείς, ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ! (Προσεύχεται πάντα για μένα, πάντα συγχωρεί τα λάθη μου. Δεν μου φτάνουν δυο ζωές για να του ανταποδώσω αυτά που μου έχει δώσει).

- Πριν διεκδικήσεις, ΠΡΟΣΦΕΡΕ! (Η ζωή το έφερε έτσι και έχουμε καθήκον να διεκδικήσουμε τη νίκη. Έχω χρέος να προσφέρω στην ομάδα που μου ανέθεσε τις τύχες της).

- Πριν εγκαταλείψεις, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΠΑΛΙ! (Αυτό το έμαθα στον ΠΑΟΚ και δεν θα το εγκαταλείψω ποτέ)».

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ