STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ούτε ο Σκόλα τη γλίτωσε!

Ούτε ο Σκόλα τη γλίτωσε!

Ο Χρήστος Χαρίσης αγωνίστηκε στην Τάου το 2002, περιγράφει μια… τυπική προπόνηση υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και θυμάται για λογαριασμό του Sport24.gr ένα απίστευτο ''καψόνι'' στον Λούις Σκόλα.

Είναι μετρ της πειθαρχίας. Είναι λάτρης της λεπτομέρειας. Τις τελευταίες ημέρες είναι και προπονητής στον Παναθηναϊκό. Ο κόουτς Ντούσκο Ιβάνοβιτς επιστρέφει στους πάγκους σε συλλογικό επίπεδο έπειτα από δυο χρόνια και ο Χρήστος Χαρίσης θυμάται στο Sport24.gr τη θητεία του στην Τάου Κεράμικα υπό τις οδηγίες του Μαυροβούνιου προπονητή.

Ο Χαρίσης άφησε το Ηράκλειο για λογαριασμό της Τάου στο τέλος της σεζόν 2001-02 ως αντικαταστάτης του τραυματία Κρις Κορτσιάνι. Εν τέλει, κατέκτησε το πρωτάθλημα στην ACB με τους Βάσκους στους τελικούς με την Ουνικάχα Μάλαγα ( σ.σ. η σειρά στο 3-0) έχοντας συμπαίκτες τον Λούις Σκόλα, τον Αντρές Νοτσιόνι, τον Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς και τον Έλμερ Μπένετ

Μάλιστα αγωνίστηκε σε ένα ματς στην Euroleague με τη φανέλα της Τάου Κεράμικα, στην αυλαία του TOP-16 εκείνης της χρονιάς κόντρα στη Μακάμπι. Σε περίπτωση νίκης επί των Ισραηλινών, οι Βάσκοι του Ιβάνοβιτς θα προκρίνονταν στο Final Four της Euroleague και θα έπαιζαν στον ημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό! Πάντως η Μακάμπι επικράτησε 65-94 στην Fernando Buesa Arena και προκρίθηκε στην Μπολόνια.

Ούτε ο Σκόλα τη γλίτωσε!


Ο Χρήστος Χαρίσης με τη φανέλα της Τάου Κεράμικα, τη σεζόν 2001-02

Δεν θέλει πολλά-πολλά εκτός γηπέδου

Κατ' αρχάς, ζητήσαμε από τον Χρήστο Χαρίση να μας περιγράψει τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς εκτός γηπέδου καθώς και τις σχέσεις του με τους παίκτες του μακριά από τα παρκέ. ''Πρόκειται για έναν έμπειρο, σκληρό, απαιτητικό και εργατικό προπονητή. Τώρα όσον αφορά τις σχέσεις του με τους παίκτες του εκτός γηπέδου, η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει πολλά-πολλά! Σαν άνθρωπος, είναι λίγο απόμακρος. Όχι ότι είναι κακός ή αντικοινωνικός… Απλώς, είναι κλειστός χαρακτήρας, δεν ανοίγεται πολύ εύκολα και προτιμά να διατηρεί τις τυπικές σχέσεις μακριά από τις προπονήσεις και τους αγώνες''.

Τα ήθελε όλα στην εντέλεια

Ποια είναι, όμως, η φιλοσοφία του Μαυροβούνιου προπονητή και τι ζητά από τους παίκτες του; ''Όσον αφορά το κομμάτι της προπονητικής, το ότι κατακτήσαμε το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς στην Ισπανία τα λέει όλα. Εκείνη η ομάδα ήταν δημιούργημα του κόουτς Ιβάνοβιτς! Η Τάου είχε στις τάξεις της πιτσιρικάδες, κατά βάση μικρούς παίκτες κι έναν προπονητή που πέρασε τη φιλοσοφία του. Ο Ιβάνοβιτς τα ήθελε όλα στην εντέλεια! Ήταν πιστός στις αρχές του και δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω! Ήταν απόλυτος και δεν τολμούσε να μιλήσει κανείς. Πραγματικά, ο κόουτς ήταν πάνω από όλους και απ' όλα''.

Καμία ειδική μεταχείριση στους σταρ της Τάου

Πώς ήταν οι σχέσεις του με τις βεντέτες και τους σταρ της Τάου Κεράμικα; Ο Τομάσεβιτς και ο Ομπέρτο είχαν κάποια ειδική μεταχείριση από τον κόουτς Ιβάνοβιτς; ''Πλάκα κάνεις; Καμία ειδική μεταχείριση! Σε κανέναν! Για να καταλάβεις, στη Βιτόρια έκανα πολύ παρέα με τον Κρις Κορτσιάνι και τον Έλμερ Μπένετ, έναν από τους παίκτες πρώτης γραμμής εκείνης της ομάδας. Τον έπιασα, λοιπόν, και του είπα έπειτα από ένα περιστατικό με τον κόουτς όπου ο ίδιος θεωρούσε ότι αδικήθηκε: «Καλά ρε, γιατί δεν τους λες τίποτα»; Ξέρεις τι μου απάντησε; «Τίποτα! Τι να του πω»''.

Ούτε ο Σκόλα τη γλίτωσε!


Ο Έλμερ Μπένετ δεν τόλμησε να διαφωνήσει με τον κόουτς Ιβάνοβιτς

Κόντεψα να πάθω καρδιακό από την ένταση!

Πώς ήταν, όμως, η μετάβαση από την ελληνική Α1 και το Ηράκλειο στην ACB καθώς και η προσαρμογή στα δεδομένα της Τάου και στις απαιτήσεις του Ντούσκο Ιβάνοβιτς; ''Η αλήθεια είναι ότι με υποδέχτηκε πολύ καλά στη Βιτόρια. Βέβαια, μέχρι να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα, κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή από την ένταση των προπονήσεων (γέλια)! Ήλθα στην Τάου από το Ηράκλειο και μπορώ να πω ότι οι προπονήσεις του Ιβάνοβιτς ήταν του θανατά! Τελειώναμε την προπόνηση έπειτα από 2μιση ώρες κι εκεί που λέγαμε ότι ''επιτέλους, τέλος'', έβγαιναν οι κώνοι και κάναμε ασκήσεις στις άμυνες! Βέβαια στο τέλος της χρονιάς η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία και οι όλοι αυτοί οι κόποι δικαιώθηκαν''.

Ο ίδιος ο Ιβάνοβιτς ήταν killer ως παίκτης

Θα μπορέσει ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του στον Παναθηναϊκό; ''Πλέον ο Ιβάνοβιτς πηγαίνει σε μια ομάδα που δεν είναι δικιά του. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έχει την ίδια συμπεριφορά απέναντι σε παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Φώτσης! Ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί για νεαρούς παίκτες, για παίκτες που θα τα δίνουν όλα στις προπονήσεις. Πάντα ο κόουτς ήθελε παίκτες προπόνησης. Όποιος δεν έκανε ή δεν μπορούσε, έμενε εκτός ομάδας. Σκέψου ότι ο Μπένετ ερχόταν πρώτος στο γήπεδο κι έφευγε τελευταίος. Εξάλλου, ο ίδιος ο κόουτς ήταν killer ως παίκτης. Πήγαινε δυο ώρες πριν από την προπόνηση κι έφευγε δυο ώρες μετά. Σε προσωπικό επίπεδο κέρδισα πάρα πολλά από τη συνεργασία μου με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Κάθε προπόνηση ήταν μεγάλη εμπειρία!''.

Ούτε ο Σκόλα τη γλίτωσε!


Ο Μαυροβούνιος προπονητής ήθελε πάντα παίκτες προπόνησης

Από το αεροδρόμιο, στο γήπεδο για προπόνηση

Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού φημίζεται για κάποιες… ειδικές στιγμές , σε ορισμένες περιπτώσεις που έκρινε πως η ομάδα του δεν έδωσε το 100%. Ζητήσαμε από τον Χρήστο Χαρίση να μας περιγράψει κάποια ενδεικτικά περιστατικά. ''Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα σκηνικό μετά από ήττα. Λοιπόν, είχαμε χάσει στην ACB από μια ομάδα στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, λίγο πριν από την έναρξη των playoffs. Δεν θυμάμαι τον αντίπαλο όμως, αν δεν κάνω λάθος, εκείνη η ήττα μας στέρησε το πλεονέκτημα της έδρας. Επιστρέψαμε στη Βιτόρια, πήραμε τα πράγματά μας από το αεροδρόμιο και πήγαμε κατευθείαν στο γήπεδο για προπόνηση!''.

Είσαι κουρασμένος, Σκόλα; Οι άλλοι ρεπό, εσύ στο γήπεδο!

''Επίσης συνέβη ένα απίστευτο σκηνικό με τον Σκόλα. Έπιασε κάποια στιγμή τον Ιβάνοβιτς και του είπε «Νιώθω κουρασμένος, θέλω μια μέρα να ξεκουραστώ». Εν τω μεταξύ, κανείς δεν ήξερε ότι την επόμενη μέρα είχαμε ρεπό. Του είπε, λοιπόν, ο κόουτς: «Α είσαι κουρασμένος, ε; Επειδή όλοι οι υπόλοιποι έχουν αύριο ρεπό, εσύ επειδή είσαι κουρασμένος θα έλθεις το πρωί για στίβο και το απόγευμα για σουτάκια!». Σου μιλάω ειλικρινά, είχαμε πεθάνει όλοι στα γέλια! Ο Σκόλα να έχει πιάσει το πρόσωπό του και να λέει: «Τι βλάκας είμαι! Τι βλακεία έκανα!». Οι υπόλοιπο Αργεντινοί της ομάδας, ο Νοτσιόνι, ο Σκονοκίνι και ο Ομπέρτο, δεν τον άφηναν σε ησυχία! Βέβαια εκείνη την εποχή ο Σκόλα ήταν πιτσιρικάς που έπαιζε 10-15 λεπτά και τώρα παίζει στο ΝΒΑ''.

Ούτε ο Σκόλα τη γλίτωσε!


Ο Λούις Σκόλα έκανε το λάθος να δηλώσει κουρασμένος!

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ