STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι έδρες που έπαψαν να είναι "κάστρα"

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι έδρες που έπαψαν να είναι "κάστρα"

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό Superfoods (17/10, 19:00), θέλοντας να πάει κόντρα στην αριθμητική λογική των τελευταίων ετών. Τι σημαίνει αυτό; Πως κερδίζει στο ΣΕΦ πιο δύσκολα απ' ότι οι "πράσινοι". Το Sport24.gr εξηγεί.

Άλλες εποχές η έδρα συνεπαγόταν τη νίκη. "Άσος" κατά το κοινώς λεγόμενο. Πλέον όμως, τα ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μόνο "σιγουράκια" δεν βγάζουν για τον νικητή. Βλέπετε, εσχάτως οι έδρες έχουν αποδειχθεί... χάρτινες, με αποτέλεσμα τα "διπλά" να είναι σύνηθες φαινόμενο.

Ποιος μπορεί να παραβλέψει άλλωστε ότι την τελευταία τετραετία, οι τελικοί αφορούν κυρίως τους φιλοξενούμενους. Κάτι που βγαίνει ως συμπέρασμα από το 8/15 που μετρούν οι ομάδες που αγωνίζονται στο "σπίτι" του αντιπάλου τους. Με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% λοιπόν πως να μην υπάρχει αυτή η άποψη; Από την άλλη βέβαια, στους αγώνες της regular season το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο (2/8), πηγαίνοντας κόντρα στο... ρεύμα.

Η ουσία βέβαια είναι πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά πυκνά το φαινόμενο ο φιλοξενούμενος να φεύγει νικητής από το παρκέ. Είτε πρόκειται για το ΣΕΦ, είτε για το ΟΑΚΑ. Ειδικότερα όταν το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς γίνεται σε τόσο πρώιμο -για την αγωνιστική περίοδο- στάδιο.

Για παράδειγμα, πριν από μια τετραετία (2012-'13) ο Ολυμπιακός άλωσε την έδρα του αντιπάλου, για να αποκτήσει σαφές προβάδισμα για την πρωτιά στη regular season. Πέρσι (2015-'16) πάλι τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά με τον Παναθηναϊκό να θριαμβεύει στο ΣΕΦ, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Θα ξαναπούμε πως η ουσία αφορά στη δυσκολία με την οποία οι γηπεδούχοι κάνουν τη δουλειά τους, στα ντέρμπι των "αιωνίων". Κάτι που προ δεκαετίας ήταν... απαγορευμένο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους "ερυθρολεύκους", οι οποίοι μόλις την τελευταία πενταετία έχουν πάρει τον αέρα του "τριφυλλιού", ιδίως σε τελικούς, όπου μετρούν τρεις διαδοχικές νίκες στο ΟΑΚΑ.

Η ουσία όλων των παραπάνω μπορεί να αποτυπωθεί με τη βοήθεια των πινάκων, οι οποίοι καταδεικνύουν πόσο δραματικά έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σειρές τελικών των "αιωνίων" τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Από άβατο, τα "κάστρα" έγιναν... φιλόξενα για τον αντίπαλο.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι έδρες που έπαψαν να είναι "κάστρα"

Κάτι που θέλει να... διαψεύσει ο Ολυμπιακός το βράδυ της Δευτέρας (17/10, 19:00) με την ελπίδα ότι θα πάρει το ροζ φύλλο αγώνα και μαζί τον πρώτο λόγο για το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τα υπόλοιπα περισσεύουν και δεν έχουν ιδιαίτερη ουσία.

Οι "ερυθρόλευκοι" λοιπόν, με όπλο τον κόσμο και τη γεμάτη περιφέρειά τους θα προσπαθήσουν να ξανακάνουν το ΣΕΦ απόρθητο. Από το 2011-'12 κι έπειτα, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει μόλις δύο χρονιές να μην επιτρέψει πανηγυρισμούς στον Παναθηναϊκό. Αυτό το ποσοστό θα προσπαθήσει να βελτιώσει αρχής γενομένης από το παιχνίδι που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ