STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: "Κάστρα" φτιαγμένα στην άμμο

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: "Κάστρα" φτιαγμένα στην άμμο

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (26/5, 19:30) με σκοπό να υπερασπιστεί την έδρα του και να κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Οι... αριθμοί δεν είναι με το μέρος του, όμως. Το Sport24.gr εξηγεί.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών -από καταβολής του ΕΣΑΚΕ (1992-'93)- είδαμε τη σειρά να ξεκινά με "μπρέικ" στο "μπρέικ". Μία συνθήκη που βιώσαμε προ διετίας (το 2014) σε τρίτο και τέταρτο τελικό, αυτή τη φορά συνέβη νωρίτερα, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει στο ΣΕΦ και τον Ολυμπιακό -τρεις ημέρες αργότερα- να τα καταφέρνει στο ΟΑΚΑ.

Επί της ουσίας, η ομάδα που βγήκε κερδισμένη από αυτό είναι οι "ερυθρόλευκοι". Ο λόγος προφανής: πήραν πίσω το πλεονέκτημα της έδρας και μπορούν να καθορίζουν τις τύχες της σειράς, εφόσον κάνουν το καθήκον τους στο ΣΕΦ, αρχής γενομένης από το βράδυ της Πέμπτης (26/5, 19:30). Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου "άλωσε" το ΟΑΚΑ την Κυριακή (22/5) χάρη στο buzzer beater τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, κι απόψε καλείται να κάνει αυτό που... απέτυχε στις δύο από τις τρεις φετινές αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδό της.

Οι "ερυθρόλευκοι" απέτυχαν να υπερασπιστούν την έδρα τους τόσο στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, όσο και στο πρώτο παιχνίδι της σειράς των τελικών απέναντι στο "τριφύλλι". Αυτή τη φορά όμως δεν υπάρχει... δικαίωμα στο ίδιο λάθος, αφού μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

Αφήνοντας κατά μέρους όσα γίνουν απόψε (26/5, 19:30) στο παρκέ, το μεγαλύτερο -στατιστικό- ενδιαφέρον της αναμέτρησης αφορά τα "μπρέικ" που έχουμε δει την τελευταία τετραετία σε σειρές των τελικών. Βλέπετε, στο 53.8% των αγώνων από το 2013 κι έπειτα έχουμε δει τον φιλοξενούμενο να αποχωρεί νικητής από το παρκέ. Απίστευτο νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς πως η έδρα θεωρείτο πως δίνει τον τίτλο.

Κι όντως, έτσι ήταν μέχρι το 2013. Μέσα σε μία εικοσαετία (από το 1993 έως το 2012) σε τελικούς του πρωταθλήματος, μόλις έντεκα (11) φορές ο γηπεδούχος δεν κατάφερε να κάνει το καθήκον του, σε σύνολο ογδόντα έξι (86) αγώνων! Τι σημαίνει αυτό; Μόλις στο 12.8% των περιπτώσεων ο φιλοξενούμενος κατάφερνε να "σπάσει" την έδρα και να πάρει αυτός το πάνω χέρι σε μια σειρά τελικών.

Την τελευταία τετραετία όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, με τους οικοδεσπότες να παρουσιάζονται υπέρ το δέον φιλόξενοι. Σε σημείο που είναι πιο συνηθισμένο πλέον να βλέπουμε τον φιλοξενούμενο να κερδίζει, παρά τον γηπεδούχο. Θέλετε να το αποτυπώσουμε με αριθμούς; Στο 53.8% των περιπτώσεων το ροζ φύλλο αγώνα κατέληξε στην πλευρά των φιλοξενούμενων. Μιλάμε για εφτά (7) νίκες σε δεκατρείς (13) αγώνες σε σειρά τελικών.

Με αποκορύφωμα τα δύο φετινά παιχνίδια των δύο "αιωνίων", όπου το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ αποδείχθηκαν... ανίσχυρα. Παρεμπιπτόντως, οι "ερυθρόλευκοι" και οι "πράσινοι" μπορούν φέτος να πετύχουν κάτι το μοναδικό: να σπάσουν συνολικά τρεις φορές ο ένας την έδρα του αντιπάλου σε τελικούς. Δύο "διπλά" έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής τρεις φορές (2002, 2013, 2014) με τη φετινή να είναι η τέταρτη, προς το παρόν. Εκτός κι αν υπάρξει νέο "μπρέικ", οπότε και... ρεκόρ.

Δείτε αναλυτικά τι έχει προηγηθεί σε τελικούς από το 1993 κι έπειτα:

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: "Κάστρα" φτιαγμένα στην άμμο
TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ