STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Έτσι πάνε στο ΣΕΦ οι "αιώνιοι"

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Έτσι πάνε στο ΣΕΦ οι "αιώνιοι"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Λίγες ώρες πριν το πρώτο ντέρμπι "αιωνίων" (17/10, 19:00), ο Νότης Ψιλόπουλος κι ο Γιώργος Οικονόμου σκιαγραφούν το προφίλ των ομάδων και το πώς αυτές προσεγγίζουν την αναμέτρηση του ΣΕΦ.

Το πρώτο ντέρμπι, το πρώτο αίμα. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό Superfoods στο ΣΕΦ (17/10, 19:00) στο πρώτο -από τα πολλά φέτος- ντέρμπι "αιωνίων" με φόντο τη νίκη που θα φέρει ηρεμία στον νικητή, αλλά και... προβληματισμό στον ηττημένο. Οι "ερυθρόλευκοι" θα στηριχθούν στον ισχυρό ελληνικό τους κορμό και την εμπειρία των περισσότερων εκ των ξένων παικτών τους, ενώ οι "πράσινοι" στη δυνατότητά τους να αλλάξουν πολλάκις πρόσωπα και σχήματα στη διάρκεια του αγώνα.

Ποιος θα νικήσει; Τετριμμένο, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει αφού οι δύο μονομάχοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα κι αντίστοιχα ουκ ολίγα μειονεκτήματα, τα οποία θα κληθούν να "καμουφλάρουν". Αλήθεια όμως, πως πάνε στο ντέρμπι; Το Sport24.gr εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τον αγώνα του ΣΕΦ οι "αιώνιοι", με τους Νότη Ψιλόπουλο και Γιώργο Οικονόμου να εξηγούν το ψυχολογικό και αγωνιστικό υπόβαθρο του αγώνα.

Να μπει στην εξίσωση ο Γκριν

Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

Ύστερα από πολλά χρόνια, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ όντας ο επί δύο συναπτά έτη πρωταθλητής Ελλάδας. Οι Πειραιώτες, πλέον, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, η ψυχολογία είναι με το μέρος τους και υπερτερούν απέναντι στον αντίπαλο τους τόσο σε νοοτροπία νικητή, όσο και σε βαθμό χημείας, συνοχής και ομοιογένειας, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" είναι σχεδόν η ίδια ομάδα με πέρσι, έχοντας λίγες προσθαφαιρέσεις (Γκριν, Μπιρτς) στο ρόστερ τους.

Ο Ολυμπιακός έχει αφήσει πίσω του την ήττα στην Μαδρίτη και είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν κάνει την αυτοκριτική τους για το ματς απέναντι στην Ρεάλ, έχουν ορισμένα παράπονα από την διαιτησία, αλλά ξέρουν και παραδέχονται πως έχασαν από δικά τους λάθη, καθώς εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων από το 26ο λεπτό της αναμέτρησης και μετά. Δεν εθελοτυφλούν, δεν στέκονται στις δικαιολογίες και έχουν μελετήσει τα "κακώς κείμενα" που παρουσίασαν την ισπανική πρωτεύουσα.

Η πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος κρίνεται συνήθως στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο "αιωνίων" και οι Πειραιώτες στο ΣΕΦ θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα ώστε να αποκτήσουν αβαντάζ στην προσπάθεια κατάκτησης του απόλυτου πλεονεκτήματος της έδρας έως και τους τελικούς των playoffs. Πέρα από αυτό όμως, η νίκη σε ένα ντέρμπι όχι μόνο τονώνει το ηθικό στις τάξεις της εκάστοτε ομάδας (διατηρώντας και την ηρεμία στο στρατόπεδο της), αλλά παράλληλα διοχετεύει με πίεση, γκρίνια και αμφισβήτηση τον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός παίζει στην έδρα του, είναι το φαβορί και θέλει να διατηρήσει την δική του ηρεμία.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Έτσι πάνε στο ΣΕΦ οι "αιώνιοι"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Ματ Λοτζέσκι θα αποτελέσουν για ακόμη μία φορά τους επιθετικούς πυλώνες των "ερυθρολεύκων", αλλά το ζητούμενο για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο είναι να μπει στην εξίσωση ο Έρικ Γκριν. Ο μέχρις στιγμής πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών (σε φιλικά και επίσημα) έμεινε δίχως πόντο (0/3δ, 0/1τρ) στην Μαδρίτη και κόντρα στον Παναθηναϊκό θα επιδιώξει να επιστρέψει στις καλές και γνώριμες του εμφανίσεις. Είναι δεδομένο πως οι πρωταθλητές Ελλάδας θα δημιουργήσουν φάσεις isolation για εκείνον, ώστε ο Αμερικανός γκαρντ (ο οποίος έχει έφεση στην επίθεση) να αξιοποιήσει το ταλέντο του στο "ένας εναντίον ενός", είτε με διεισδύσεις, είτε με μακρινά σουτ.

Στον Ολυμπιακό υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός για την θέση "5", καθώς ναι μεν υπάρχει ικανοποίηση για την καλή παρουσία του Κεμ Μπιρτς, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο Πάτρικ Γιανγκ θέλει χρόνο. Ο Αμερικανός σέντερ είναι υγιής, έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, αλλά ακόμη είναι συγκρατημένος στο παιχνίδι του. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έχει παρουσιάσει βελτίωση, αλλά θα πρέπει να προσέξει την ευκολία με την οποία κάνει φάουλ, έχοντας να αντιμετωπίσει και έναν έμπειρο και ικανό "ψηλό" όπως ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο Δημήτρης Αγραβάνης θα είναι η έξτρα λύση για τον μαρκάρισμα του. Στο ροτέισον του, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν θα παίξει με το ρολόι. Όσο ένας παίκτης αποδίδει καλύτερα, τόσο περισσότερο θα παίζει. Αυτός είναι ο δικός του κανόνας.

Ψυχολογία, κίνητρο και Μπουρούσης

Γράφει ο Γιώργος Οικονόμου

Με τον τρόπο που θα εξελίσσεται η φετινή σεζόν στη EuroLeague γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορείς να σταθείς για πολύ στις αναμετρήσεις που περνούν, ειδικά όταν ακολουθεί ένα μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αυτό το γνωρίζουν καλά στον Παναθηναϊκό, ωστόσο είναι αλήθεια πως η αναμέτρηση για την δεύτερη αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League στο ΣΕΦ, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες τουλάχιστον για την ομάδα του "τριφυλλιού". Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, είναι δεδομένο πως η νίκη κόντρα στην Ζαλγκίρις έφτιαξε την ψυχολογία στις τάξεις των "πράσινων".

Για την ακρίβεια έδιωξε ένα μεγάλο μέρος από την πίεση που έχει πάντα η πρεμιέρα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, σε συνδυασμό βέβαια με τον τραυματισμό του Μάικ Τζέιμς που ανάγκασε την ομάδα ν’ αναπροσαρμόσει κάπως το αγωνιστικό της πλάνο και να κοιτάξει εναλλακτικές λύσεις για να καλύψει το κενό το οποίο δημιουργήθηκε στη θέση του πόιντ γκαρντ.

Το πρόγραμμα για τους "πράσινους" είναι δύσκολο αφού μετά το ντέρμπι θα ταξιδέψουν στη Μόσχα για το ματς με την ΤΣΣΚΑ κι εν συνεχεία θ’ αντιμετωπίσουν εκτός έδρας την Μπάμπεργκ. Άρα, η εικόνα που θα παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Ολυμπιακό, θα έχει τη δική της σημασία πέρα από το αποτέλεσμα καθώς σε ένα τέτοιο παιχνίδι όλα είναι ανοικτά. Από κει και πέρα, είναι γεγονός πως η ομάδα δεν είναι απόλυτα έτοιμη αυτή περίοδο αλλά είναι σίγουρο πως έχει καλή ψυχολογία και έξτρα κίνητρο να φτιάξει για τα καλά το κλίμα κάνοντας ένα "διπλό" στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν, χωρίς βέβαια ν' αλλάζουν πολλά πράγματα σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον παλέψει σύμφωνα με τις δυνατότητες της.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Έτσι πάνε στο ΣΕΦ οι "αιώνιοι"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παρόλα αυτά οι "πράσινοι" θα χρησιμοποιήσουν την γνωστή τους συνταγή αμυντικά, πηγαίνοντας σε αλλαγές σε όλα τα σκριν με δίδυμο ψηλών Γκιστ και Σίνγκλετον. Κάπως έτσι, θα προσπαθήσουν να περιορίσουν και τον Βασίλη Σπανούλη. Όσο για το επιθετικό κομμάτι, όλα δείχνουν πως ο Γιάννης Μπουρούσης θ' αποτελέσει γι’ ακόμα μία φορά σημείο αναφοράς.

Ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την ποιότητα των παικτών του στη φροντ λάιν και τη δημιουργία του διεθνή σέντερ που θα έχει πολύ δουλειά. Επίσης, ο Νίκος Παππάς που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση θα έχει τον δικό του ρόλο, ώστε να δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στο ένας εναντίον ενός ενώ είναι αλήθεια πως περιμένουν τον καλό Νικ Καλάθη να δείξει την κλάση του.

Μοιάζει δεδομένο πως οι "ερυθρόλευκοι" θα επιδιώξουν να "χτυπήσουν" στις αδυναμίες του αρχηγού του "τριφυλλιού", όμως το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού περιμένει από τον Καλάθη να έχει καθαρό μυαλό, προκειμένου να πέσει όλο το βάρος στην δημιουργία χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες κυρίως από τα 6.75. Η δημιουργία άλλωστε, ήταν ένας τομέας που είχαν σημαντικό πρόβλημα στον αγώνα με την Ζαλγκίρις. Άμυνα και έλεγχος των ριμπάουντ θα είναι "κλειδί" για τον Παναθηναϊκό, ώστε να μπορέσει να επιβάλλει τον ρυθμό του και να πάει το ματς στα μέτρα του…

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ