STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 87-83

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 87-83
INTIME SPORTS

Μετά από ένα χορταστικό και αμφίρροπο ντέρμπι που κρίθηκε στην παράταση, ο Ολυμπιακός διατήρησε το αήττητό του στο πρωτάθλημα καθώς νίκησε για δεύτερη φορά φέτος τον Παναθηναϊκό με σκορ 87-83 και κέρδισε το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ

Πήγε για μαλλί ο Παναθηναϊκός και τελικά βγήκε κουρεμένος... Οι "πράσινοι" έστειλαν εσκεμμένα το ματς στην παράταση προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να καλύψουν το -4 του αγώνα, ωστόσο στην παράταση τα... έσπασαν.

Για περίπου 3.30'' οι φιλοξενούμενοι ήταν άστοχοι αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να μειώσουν σε 86-83. Ο Μπατίστ αστόχησε επίτηδες στη δεύτερη βολή και έτσι ο Μαυροκεφαλίδης έγραψε στο τέλος το τελικό 87-83.

Στον κανονικό αγώνα κι ενώ απέμεναν 27'' πριν το τέλος ο Διαμαντίδης ισοφάρισε σε 74-74 βάζοντας φωτιά στο ματς, καθώς ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί ακόμα και με 12 πόντους (54-42) στο 26ο λεπτό του αγώνα.

Στα 26.2'' ο Παπαλουκάς με βολές έκανε το 76-74 και ακολούθησε τάιμ άουτ από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Διαμαντίδης στα 15,8'' έβαλε το καλάθι αλλά έχασε επί τούτου τη συμπληρωματική βολή που είχε. Πήρε το ριμπάουντ και έκανε ένα σουτ από τα 6.75μ. που παραλίγο πάντως να βρει στόχο. Οι "πράσινοι" ήθελαν να στείλουν το ματς στην παράταση και τα κατάφεραν.

Εκεί, πάντως, ήταν πολύ άστοχοι με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να ξεφύγει με 8 πόντους διαφορά (84-76). Όταν οι φιλοξενούμενοι αφυπνίστηκαν δεν είχαν πια το χρόνο για να γυρίσουν το παιχνίδι που καταλογίστηκε υπέρ του Ολυμπιακού που μετράει 2/2 νίκες επί του "αιώνιου" αντιπάλου του φέτος.

Οι "ερυθρόλευκοι" θα έχουν το πλεονέκτημα της έδρας σε όλες τις σειρές των πλέι οφ μέχρι και τους τελικούς του πρωταθλήματος. Πάντως, οι δύο αντίπαλοι θα τα πουν νωρίτερα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Στα του αγώνα, η μεγάλη ευστοχία του Ολυμπιακού από τα 6.75μ. τον κράτησε μέσα στο παιχνίδι σε πολλά σημεία του αγώνα με τους Χαλπερίν και Γκόρντον να δίνουν το έναυσμα. Ο πρώτος μάλιστα τελείωσε το ματς με 25 πόντους και 6/9 τρίποντα. Από 12 είχαν οι Τεόντοσιτς και Μπουρούσης. Από τον Παναθηναϊκό που αγωνίστηκε χωρίς τον καταβεβλημένο από γαστρεντερίτιδα Νίκολας ξεχώρισε ο Διαμαντίδης ο οποίος τελείωσε το ματς με 21 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Ο αγώνας

Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός ξεκίνησαν δυνατά την αναμέτρηση με τους "πράσινους" να προσπαθούν να μην επηρεαστούν από τον κόσμο, ο οποίος έκανε από τα πρώτα λεπτά έντονη την παρουσία του.

Ο Ίαν Βουγιούκας σημείωσε το πρώτο καλάθι του ματς, όμως οι "ερυθρόλευκοι" με έξι διαδοχικούς πόντους πήραν κεφάλι στο σκορ με 6-2, έχοντας 4/4 βολές. Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι, όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μην χάσει την ψυχραιμία του και να μειώσει σε 14-11, έπειτα από καλάθι και εύστοχη βολή του Μάικ Μπατίστ.

Ο Γκόρντον έκανε πολύ καλή δουλειά, καθώς "κυνηγούσε" τον Διαμαντίδη σε ολόκληρο το γήπεδο, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης δεν είχε πατήσει ακόμα το παρκέ του ΣΕΦ. Η είσοδος του τελευταίου, πάντως δεν συνοδεύτηκε με καλάθι, καθώς στα 15 δευτερόλεπτα που απέμεναν για το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου η μπάλα έμεινε στα χέρια του Γιοτάμ Χαλπερίν για να ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος με 16-15 υπέρ των Πειραιωτών.

Περπέρογλου και άμυνα...

Στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και κατάφεραν να προηγηθούν με 24-17 στο 12', χάρη στα τρίποντα του Χαλπερίν, ο οποίος έδωσε "αέρα" εφτά πόντων στην ομάδα και αποθεώθηκε από τον κόσμο στις κερκίδες.

Ο Ολυμπιακός στο 14' είχε 13/14 βολές με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη να διαμορφώνει το 25-19, έχοντας 1/2 και να χαλάει το απόλυτο για τους "ερυθρόλευκους". Οι "πράσινοι" έδειξαν σημάδια ανάκαμψης και με δυνατή άμυνα και προσεκτικές επιλογές στην επίθεση έφεραν την αναμέτρηση στα ίσια (25-25), έπειτα από δύο όμορφα καλάθι του Στράτου Περπέρογλου, αναγκάζοντας τον κόουτς των Περαιωτών, Ντούσαν Ίβκοβιτς να καλέσει τάιμ άουτ.

Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός έξι δευτερόλεπτα πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με εύστοχο τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς "απάντησε" στο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη (31-31) και σημείωσε το 34-31, πριν ο Καλάθης κερδίσει φάουλ με την εκπνοή του δευτέρου δεκαλέπτου, ευστοχήσει σε 1/3 βολές και κλείσει το ημίχρονο στο 34-32.

Έχτισε διαφορά με Γκόρντον

Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου, ο Διαμαντίδης εκτέλεσε βολές και ισοφάρισε καθώς ο Μίλαν Τόμιτς είχε χρεωθεί με τεχνική ποινή, ενώ δεν επέστρεψε στο παρκέ ο Βαγγέλης Αγγέλου ο οποίος αποβλήθηκε στο ημίχρονο για διαμαρτυρίες για το φάουλ που δόθηκε σε νεκρό χρόνο. Δύο κλεψίματα του Ολυμπιακού και ισάριθμα διαδοχικά τρίποντα από τον Γκόρντον έφεραν για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό στο +9 (45-36) μόλις ενάμιση λεπτό μετά το ξεκίνημα της περιόδου.

Ο Ομπράντοβιτς κάλεσε άμεσα τάιμ άουτ, όμως ο Παναθηναϊκός εξακολούθησε να κάνει με ευκολία το λάθος. Με λέι απ ο Χαλπερίν έκανε το 51-40, όμως το +11 είχε επιτευχθεί λίγο νωρίτερα με το εκπληκτικό κάρφωμα του Κέσελ μετά την ωραία ασίστ του Τεόντοσιτς που διάβασε τη φάση. Ο Τεόντοσιτς με μακρινό τρίποντο έστειλε τη διαφορά στους 12 (54-42), όμως με Περπέρογλου και Διαμαντίδη μείωσαν οι φιλοξενούμενοι σε 54-48.

Πάντως, ο Ολυμπιακός συνέχισε να σκοράρει από τα 6.75μ. Ήταν η σειρά του Χαλπερίν με δύο δικά του τρίποντα να γράψει το 60-50. Ο Φώτσης κάρφωσε για το 60-52 και ο Τεόντοσιτς αστόχησε στο τελευταίο σουτ με το σκορ να μην αλλάζει.

Κι... εγένετο ντέρμπι

Στο 31' ο Χαλπερίν ευστόχησε σε νέο τρίποντο, πετυχαίνοντας το 10ο εύστοχο της ομάδας του η οποία είχε εκπληκτικά ποσοστά (10/23). Ο Καλάθης με προσωπικές προσπάθειες απουσία του Διαμαντίδη έδωσε κάποιες λύσεις και τελικά ο Περπέρογλου με λέι απ μείωσε σε 65-58. Οι "πράσινοι" πλησίασαν και στους 6 (66-60) εκμεταλλευόμενος την... εμμονή του Ολυμπιακού να πηγαίνει συνεχώς σε σουτ τριών πόντων ακόμα και με τους ψηλούς του (Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης).

Στο 35' ο Φώτσης με τρίποντο έγραψε το 66-63, όμως ο Παπαλουκάς με πέντε δικούς του πόντους έγραψε το 71-65 στα 4.30'' πριν το τέλος του αγώνα. Από τη γραμμή του φάουλ ο Μπουρούσης ανέβασε και πάλι τη διαφορά στους 8 πόντους (73-65), όμως στο 36' ο Διαμαντίδης με τρίποντο κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος έδωσε εντυπωσιακή ασίστ στον Μπατίστ που κάρφωσε στα 2.30'' πριν το τέλος του αγώνα (73-70).

Κάποια εκατέρωθεν λάθη και στο 38' ο Ίβκοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ. Στο 1.15'' πριν το τέλος του αγώνα ο Σάτο μείωσε σε 74-72 μετά το άστοχο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη που ακολούθησε το λάθος του Φώτση. Στα 27'' πριν το τέλος ο Διαμαντίδης ισοφάρισε σε 74-74 κι έκτοτε ήταν προφανές ότι ο Παναθηναϊκός ήθελε να στείλει το ματς στην παράταση.

Παράταση και νέα "ερυθρόλευκη" νίκη

Στο έξτρα πεντάλεπτο, ο Χαλπερίν ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς με πέντε δικούς του πόντους οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 81-76 ενώ στην αντίπερα όχθη ο Περπέρογλου έχασε δύο σουτ κι έκανε ένα λάθος. Στο 43' ο Μαυροκεφαλίδης έγραψε το 83-76. Η διαφορά ανέβηκε πάλι στους 8 ενώ στο 44' ο Περπέρογλου με τρίποντο μείωσε σε 84-79.

Στα 32'' πριν το τέλος ο Διαμαντίδης μείωσε με τρίποντο και στα 8,1'' ο Μπατίστ με βολές έγραψε το 86-83. Έχασε τη δεύτερη βολή αλλά κανείς "πράσινος" δεν πήγε στο ριμπάουντ και έτσι ο Ολυμπιακός έφυγε στον αιφνιδιασμό. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 1/2 βολές έγραψε το τελικό 87-83.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 34-32, 60-52, 76-76 (κ.α.), 87-83

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9, Γκόρντον 8(2), Σπανούλης 2, Μπουρούσης 12, Κέσελ 2, Πελεκάνος, Μαυροκεφαλίδης 9, Χαλπερίν 25, Γλυνιαδάκης 5, Έρτσεγκ 3, Τεόντοσιτς 12(3).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 15(1), Μπατίστ 16, Φώτσης 13(1), Σάτο 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 21(3), Βουγιούκας 2, Καλάθης 12, Καϊμακόγλου.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ