STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Έτσι πάνε στο ΣΕΦ οι πρωτοπόροι

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Έτσι πάνε στο ΣΕΦ οι πρωτοπόροι

Λίγες ώρες πριν το ματς των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος (19:00), ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, ο Νότης Ψιλόπουλος κι ο Στέφανος Μακρής σκιαγραφούν το προφίλ των ομάδων και το πώς αυτές προσεγγίζουν την αναμέτρηση του ΣΕΦ.

Για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Stoiximan.gr Basket League, οι δύο πρωτοπόροι της διοργάνωσης, Ολυμπιακός και ΑΕΚ, οι οποίοι είναι και αήττητοι, κοντράρονται στο ΣΕΦ (19:00). Ο νικητής θα συνεχίζει μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι Πειραιώτες, οι κάτοχοι του τίτλου, έχουν ως στόχο την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν απώλειες στο γήπεδο τους, θέλοντας παράλληλα να αντιδράσουν ύστερα από την ήττα από την Μακάμπι. Από την άλλη οι φιλόδοξοι "κιτρινόμαυροι", οι οποίοι θέλουν να παρουσιαστούν τουλάχιστον ανταγωνιστικοί στο φαληρικό στάδιο.

Ζητούμενο για τον Ολυμπιακό η αντίδραση, αλλά και η επίδειξη ανωτερότητας

Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρα το φαβορί στην αναμέτρηση. Είναι πιο έμπειρη, πιο δεμένη ομάδα, διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα σαν ρόστερ, έχει τις προσωπικότητες των παικτών ώστε να κάνουν την διαφορά, ενώ υπερτερεί και σε βάθος στον πάγκο του. Οι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν με σεβασμό την ΑΕΚ και ξέρουν πως φέτος κάνει μία φιλόδοξη προσπάθεια, έχοντας ανεβάσει την δυναμική της σαν σύνολο. Από την άλλη όμως, οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν πάση-θυσία την νίκη, τόσο για να αντιδράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ύστερα από την ήττα τους από την Μακάμπι στην EuroLeague, όσο για να κάνουν μία επίδειξη ανωτερότητας απέναντι στην "Ένωση", στέλνοντας... μήνυμα πως και φέτος έχουν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ζητούμενο για τους "ερυθρόλευκους" να ελέγξουν τον ρυθμό από την αρχή της αναμέτρησης, να πιέσουν από το ξεκίνημα τον αντίπαλο τους και μέσω της καλής τους άμυνας να τρέξουν όσο πιο συχνά γίνεται στο ανοιχτό γήπεδο. Παράλληλα, θέλουν να λειτουργήσουν στοχευμένα και όχι βιαστικά στο σετ-παιχνίδι, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας, κάνοντας σωστές επιλογές. Ο Ολυμπιακός στάθηκε ιδιαίτερα άστοχος στα τρίποντα κόντρα στην Μακάμπι (6/33-18.2%) και απέναντι στην ΑΕΚ θέλει να παρουσιαστεί περισσότερο αποτελεσματικός. Το καλό περιφερειακό σουτ είναι ένας τομέας στον οποίο ποντάρουν φέτος οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου και όταν βρεθούν σε καλή μέρα κάνουν πάντα ένα σημαντικό βήμα ώστε να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Έτσι πάνε στο ΣΕΦ οι πρωτοπόροι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αμυντικά, οι "ερυθρόλευκοι" θα δώσουν βαρύτητα στον περιορισμό του Μάικλ Ντίξον, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ (14.5 πόντους), αλλά και στο να σταματήσουν την δραστηριότητα των Ρόκο Ούκιτς, Κώστα Βασιλειάδη και Ντούσαν Σάκοτα. Στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, ο μέχρι στιγμής MVP του Ολυμπιακού είναι ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος έχει εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, μετρώντας 12.7 πόντους (71.4% δίποντα, 45.9% τρίποντα), συν 2.5 ασίστ και 6.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Οι Πειραιώτες θα θέλουν να έχουν και πάλι σε καλή μέρα τον Αμερικανό σουτέρ τους, όπως και τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη, που είναι κομβικοί στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας.

Για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πέρα από την νίκη, είναι φαβορί, αλλά παράλληλα έχει και την πίεση του "πρέπει" που έχει να διαχειριστεί. Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί δίχως άγχος, αλλά αυτό θα την κάνει επικίνδυνη, ειδικά στο ενδεχόμενο που οι Πειραιώτες εμφανίσουν κενά διαστήματα, αδυναμίες και έλλειψη συγκέντρωσης στο παιχνίδι τους. Οι "ερυθρόλευκοι" συνηθίζουν να έχουν ορισμένα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους, ειδικά σε παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και η σοβαρότητα για 40 λεπτά είναι το ζητούμενο για τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων θέλει από τους παίκτες του να μπουν δυναμικά στο ματς από την αρχή του παιχνιδιού, ώστε να ελέγξουν τον ρυθμό και πάρουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, φτάνοντας έτσι πιο κοντά στη νίκη, "κόβοντας" από νωρίς τις φιλοδοξίες του αντιπάλου. Οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ματς λες και έχουν να δώσουν ένα.... δεύτερο παιχνίδι επιπέδου EuroLeague ύστερα από 48 ώρες. Και ύστερα από την απρόσμενη εντός έδρας ήτα από την Μακάμπι, άπαντες είναι σε εγρήγορση, έχοντας ως στόχο την ιδανική αντίδραση ώστε ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στις νίκες. Πέρα από τον τραυματία Δημήτρη Αγραβάνη, ο οποίος θα μείνει εκτός 12άδας, οι πρωταθλητές δεν αντιμετωπίζουν άλλα αγωνιστικά προβλήματα.

Να δείξει ότι ανέβηκε επίπεδο θέλει η ΑΕΚ

Γράφει ο Στέφανος Μακρής

Η φετινή ΑΕΚ δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Έχει σαφώς περισσότερη ηρεμία, κάτι που κακά τα ψέματα έλειπε πέρυσι λόγω και των πολλών αλλαγών σε ξένους, αλλά και πολύ πιο ποιοτικό ρόστερ. Και αυτό δεν φαίνεται τόσο από το ξεκίνημά της στην Stoiximan.gr Basket League, όπου έχει ρεκόρ 7-0. Με το ίδιο ρεκόρ εξάλλου ξεκίνησε και πέρυσι πριν ηττηθεί εντός έδρας από τον Άρη την 8η αγωνιστική. Αυτό φαίνεται από την εικόνα της στο παρκέ.

Η φετινή ΑΕΚ έχει ανέβει επίπεδο. Παίζει καλύτερη άμυνα, ακολουθώντας πλέον καλύτερα τις προσταγές του Γιούρι Ζντοβτς. Είναι σαφώς πιο ποιοτική στην επίθεση, ειδικά στην περιφέρεια, όπου η παρουσία παικτών όπως ο Μάικλ Ντίξον, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς, ο Νίκολα Ιβάνοβιτς, ο Κώστας Βασιλειάδης και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης της δίνουν πράγματα που δεν είχε πέρυσι: Σουτ, μέγεθος σε κάθε θέση και δημιουργία. Κερδίζει παιχνίδια που πέρυσι θα τα έχανε, όπως αυτό με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Έτσι πάνε στο ΣΕΦ οι πρωτοπόροι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η φετινή ΑΕΚ δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλεια. Έχει τα θέματά της. Σαφώς και της λείπουν οι πόντοι που πρόσφερε στο “ζωγραφιστό” ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πέρυσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δημήτρη Μαυροειδή, ο οποίος θα χρειαστεί σαφώς περισσότερες βοήθειες από τον Ραντάλ Φάλκερ σε αυτό το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Επίσης, για να μην ξεχνιόμαστε, η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι μία ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα, που ακόμα προσπαθούν να βρεθούν μέσα στο παρκέ με αποτέλεσμα να υπάρχουν στιγμές που γίνονται λάθη στην άμυνα. Λάθη που μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός είναι δεδομένο ότι θα τιμωρήσει. Κι αν σε κάποια από τα προηγούμενα παιχνίδια το πλούσιο επιθετικό ταλέντο της ομάδας έφτανε για να έρθει η νίκη, κόντρα στον Πρωταθλητή Ελλάδος αυτό λογικά δεν θα αρκεί, γιατί – πολύ απλά – ο Ολυμπιακός είναι ένα διαφορετικό... τέρας από αυτά που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ομάδα φέτος. Όλα αυτά όμως δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η φετινή ΑΕΚ είναι ΟΜΑΔΑ, η οποία παλεύει κάθε παιχνίδι. Και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και στο ΣΕΦ.

Στην “Ένωση” ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα... βουνό. Ο Ολυμπιακός είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, έχει πολλαπλάσιο μπάτζετ και – στην ίσως χειρότερη δυνατή συγκυρία για την ΑΕΚ – προέρχεται από μία “κακή” ήττα από τη Μακάμπι για την EuroLeague, άρα κάπου θα θέλει να ξεσπάσει, ενώ δεν πρόκειται να υποτιμήσει την ΑΕΚ. Όχι όταν η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς έχει ανοίξει την σεζόν με ρεκόρ 7-0 και δείχνει πιο ανταγωνιστική από ποτέ. Και η λέξη “ανταγωνιστική” είναι αυτή που θέλουν όλοι να κρατήσουν στην ΑΕΚ ενόψει του σημερινού αγώνα.

Μία νίκη στο ΣΕΦ δεν είναι απλή υπόθεση για κανέναν, κάτι που ξέρουν στην ΑΕΚ, κρατώντας χαμηλούς τόνους πριν το παιχνίδι. Για αυτό και ο πρώτος στόχος για την “Ένωση” είναι καταρχήν να αποδείξει ότι έχει ανέβει επίπεδο. Ότι μπορεί να φανεί ανταγωνιστική στην έδρα ενός μεγάλου αντιπάλου, παίζοντας το δικό της μπάσκετ. Ότι μπορεί να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό και να μην αφήσει τον Ολυμπιακό να τρέξει στο transition, κάτι που θα μπορούσε να φανεί καταστροφικό, γιατί αν συμβεί αυτό τότε το γήπεδο θα κατηφορίσει επικίνδυνα.

Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό δεν είναι από τους λεγόμενους “Do or Die”. Είναι όμως ένας αγώνας που μπορεί να δείξει ότι το ταβάνι της ομάδας είναι ψηλότερο. Είναι ίσως ο αγώνας που θα δείξει πόσο έχει προοδεύσει η φετινή ΑΕΚ. Η συνέχεια στο παρκέ...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ