STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Οι ρούκι του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Οι ρούκι του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Τέσσερις παίκτες, δύο από κάθε ομάδα, θα βιώσουν για πρώτη φορά σήμερα τι σημαίνει να αγωνίζεται κάποιος σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Και δεν θα έχουν χρόνο... προσαρμογής.

Τα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός έχουν πάντα ξεχωριστή σημασία στον ελληνικό αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι όταν ένας νέος παίκτης έρχεται στην χώρα μας για να αγωνιστεί σε έναν εκ των δύο “αιωνίων” το πρώτο που μαθαίνει είναι για αυτή την αντιπαλότητα.

Στα φετινά ρόστερ των δύο “αιωνίων” ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν ξέρουν τι θα πει να αγωνίζεται κάποιος σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Κοινώς, οι περισσότεροι έχουν πάρει την πρώτη... “κρυάδα” στο παρελθόν, οπότε θα ξέρουν τι να περιμένουν. Υπάρχει ωστόσο μία τετράδα παικτών που δεν έχει υπόψη του από αυτή την ατμόσφαιρα. Σήμερα ωστόσο θα έχουν την ευκαιρία να το μάθουν για τα καλά.

Τέσσερις παίκτες, δύο από κάθε ομάδα, θα βιώσουν για πρώτη φορά σήμερα όλη την πίεση που ασκείται στους παίκτες όταν τίθενται αντιμέτωποι οι δύο”αιώνιοι”. Υπό φυσιολογικές συνθήκες βέβαια αυτοί οι παίκτες θα ήταν έξι, αφού ο Παναθηναϊκός έχει δύο ακόμα παίκτες που ανήκουν στο ρόστερ του αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν θα αγωνιστεί σήμερα. Ο λόγος για τον Μάικ Τζέιμς (τραυματίας) και τον Ντεμέτρις Νίκολς (δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον πρώτο γύρο λόγω των κανονισμών για παρουσία μέχρι 4 μη Ευρωπαίων στα ρόστερ των ομάδων).

Όπως και να έχει, αυτό δεν αλλάζει ότι με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή οι δύο ομάδες θα έχουν από δύο “ρούκι” σε αυτά τα ντέρμπι. Κατά σύμπτωση μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να κληθούν να μαρκάρουν ο ένας τον άλλο. Ας δούμε όμως τους σημερινούς πρωτοεμφανιζόμενους, αλλά και τι περιμένουν από αυτούς οι δύο ομάδες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ρούκι Νο1: Έρικ Γκριν

Οι ρούκι του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Ο Αμερικανός γκαρντ ήρθε στον Ολυμπιακό με στόχο να είναι αυτός που θα παίρνει την σκυτάλη όποτε χρειάζεται ξεκούραση ο Βασίλης Σπανούλης και ενίοτε να παίζει και στο πλευρό του. Θα κληθεί να έχει δηλαδή έναν ρόλο ανάμεσα σε αυτόν του Έισι Λο και του Κώστα Σλούκα στο παρελθόν. Κοινώς, ο Ολυμπιακός ποντάρει πολλά πάνω του, τόσο για το σημερινό ντέρμπι όσο και γενικότερα για την πορεία του μέσα στην σεζόν.

Ο Γκριν είναι μία πραγματική καλαθομηχανή, ένας παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις μέσα από προσωπικές ενέργειες και να προσφέρει το κάτι το... διαφορετικό στον Ολυμπιακό, ο οποίος χωρίς την δική του δημιουργία είναι ουσιαστικά ίδια ομάδα με πέρυσι . Και αυτό φάνηκε στην ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης στην πρεμιέρα της EuroLeague , όπου ο Αμερικανός έδειξε λίγο “μαγκωμένος”, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει. Κόντρα στον Παναθηναϊκό ωστόσο οι “Ερυθρόλευκοι” ελπίζουν ότι ο Αμερικανός γκαρντ θα μπορέσει να καταθέσει κάποια από τα διαπιστευτήριά του στο παρκέ, σε μία ελπίδα να έχουν άλλη μία σημαντική απειλή από την περιφέρεια.

Ρούκι Νο2: Κεμ Μπιρτς

Οι ρούκι του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Ο Καναδός σέντερ με τα τρομερά αθλητικά προσόντα θέλει να δώσει συνέχεια στην παράδοση που έχει χτίσει ο Ολυμπιακός την τελευταία πενταετία με τους αθλητικούς ψηλούς. Κάιλ Χάινς, Τζόι Ντόρσεϊ, Μπράιαντ Ντάνστον, Οθέλο Χάντερ και Πάτρικ Γιανγκ έχουν ανοίξει τον δρόμο, με τον τελευταίο μάλιστα να βρίσκεται ακόμα στην ομάδα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τον σοβαρό περσινό του τραυματισμό. Και είναι ακριβώς η κατάσταση του Γιανγκ που δεν δίνει μεγάλα περιθώρια προσαρμογής στον Μπιρτς.

Δεδομένου ότι ο Αμερικανός σέντερ δεν είναι ακόμα 100% έτοιμος, ο Μπιρτς είναι αυτός που θα κληθεί να “βγάλει τα κάστανα από την φωτιά” κόντρα στον Παναθηναϊκό και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην άμυνα θα πρέπει να παίξει τον κλασικό ρόλο του.. τερματοφύλακα, ενώ στην άμυνα να παίξει το Πικ εν Ρολ παρέα με τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού προκειμένου να προσφέρει πόντους στο "ζωγραφιστό". Δύσκολη αποστολή θα έλεγε κάποιος. Πόσο δε μάλλον για έναν παίκτη που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο ντέρμπι. Αν κρίνουμε πάντως από την εμφάνισή του κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης στην πρεμιέρα της EuroLeague, δείχνει έτοιμος να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ρούκι Νο1: Κέι Σι Ρίβερς

Οι ρούκι του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός


Ο ανιψιός του Μπάρον Ντίνκινς είναι ο μοναδικός εκ των τεσσάρων ρούκι που ίσως έχει μία υποψία για το τι μπορεί να περιμένει. Έχοντας αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης σίγουρα έχει μία υποψία του τι σημαίνει να αγωνίζεται κάποιος στο ΣΕΦ, αν και η αλήθεια είναι ότι η ατμόσφαιρα που υπήρχε στα παιχνίδια με τους Μαδριλένους δε μπορεί να συγκριθεί με ένα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, αλλά ούτε και με τα Ρεάλ-Μπαρτσελόνα στα οποία έχει πάρει μέρος. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι ο Ρίβερς μάλλον θα πάθει το μικρότερο... σοκ από όλους τους “καινούριους”.

Αφήνοντας τώρα στην άκρη το ψυχολογικό κομμάτι και περνώντας στο αγωνιστικό, ο Ρίβερς ξέρει ότι ο ρόλος του θα είναι εξόχως σημαντικός στον φετινό Παναθηναϊκό. Κι αυτό γιατί λογικά θα είναι ένας από αυτούς που κάποια στιγμή θα κληθούν να μαρκάρουν τον Βασίλη Σπανούλη, ενώ την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά του παρκέ θα πρέπει με το καλό του μακρινό σουτ να απασχολεί την άμυνα των “Ερυθρόλευκων”, ανοίγοντας διαδρόμους για τους συμπαίκτες του. Και η αλήθεια είναι ότι από τα σουτ του αριστερόχειρα γκαρντ/φόργουορντ θα κριθούν πολλά στο σημερινό παιχνίδι.

Ρούκι Νο2: Κρις Σίνγκλετον

Οι ρούκι του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο άλλοτε ΝΒΑερ ξεκίνησε την καριέρα του ως σμολ φόργουορντ, ωστόσο ο ερχομός του στην Ευρώπη – και το συναπάντημά του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην Λοκομοτίβ Κουμπάν πέρυσι – είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί σταδιακά σε σέντερ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν θέλει να του μείνει αυτή η "ταμπέλα" . Ως σέντερ πάντως αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, που αυτό που ζητάει από τον Σίνγκλετον είναι να δίνει ανάσες στον Γιάννη Μπουρούση όταν χρειάζεται, αλλά και ενίοτε να παίζει στο πλευρό του αν χρειαστεί.

Ο Σίνγκλετον λογικά θα “ματσάρει” με έναν εκ των Πάτρικ Γιανγκ ή Κεμ Μπιρτς όταν θα βρίσκεται στο παρκέ και όχι με τον κατά πολύ βαρύτερό του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ θα έχει δύσκολο έργο, αντιπαραθέτοντας την φινέτσα του και καλό του μακρινό σουτ στην δύναμη και τα αθλητικά προσόντα των ψηλών του Ολυμπιακού, με τον τεχνικό του Παναθηναϊκού, Αργύρη Πεδουλάκη, να ελπίζει ότι τα πλεονεκτήματα του παίκτη του θα υπερισχύσουν των αντίστοιχων πλεονεκτημάτων των σέντερ του Ολυμπιακού.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ