STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Χατζής δεν ήταν (μόνο) τα τρίποντα

Ο Χατζής δεν ήταν (μόνο) τα τρίποντα
INTIME SPORTS

Ο Νίκος Χατζής αποφάσισε να βγάλει τα αθλητικά προκειμένου να φορέσει το κοστούμι του προπονητή. Το Sport24.gr ανατρέχει στις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του πρώην αρχηγού της ΑΕΚ, με τη βοήθεια των ανθρώπων που τον συνόδευσαν σε αυτή τη διαδρομή.

Όταν έπιασε την μπάλα του μπάσκετ για πρώτη φορά στη ζωή του ενδεχομένως να μην ήξερε τι θα ξεκινούσε. Ο Νίκος Χατζής γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 3 Ιουνίου 1976, αναζητώντας από μικρή ηλικία την αθλητική διέξοδο, που θα του έδινε αφορμή να περνά ώρες ατελείωτες στα γήπεδα, παρέα με τους φίλους του. Εν αντιθέσει με την πλειονότητα των παιδιών όμως, αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπι σε επάγγελμα, βλέποντας από πολύ μικρός πως... το έχει.

Από τη στιγμή μάλιστα που ξεχώριζε από τα παιδιά της ηλικίας του δεν ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτό πως μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Ενδεχομένως να μην μπορούσε ούτε ο ίδιος να οριοθετήσει το αγωνιστικό του ταβάνι ενόσω φορούσε τη φανέλα του Ποσειδώνα Καλαμάτας. Όχι τουλάχιστον μέχρις ότου φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας, για να αγωνιστεί στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας.

Το 1993 οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην κορυφή της Ευρώπης, έχοντας στο πλευρό του παίκτες όπως ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Αλέξανδρος Παπαδάτος, ο Γιώργος Καράγκουτης, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Παναγιώτης Μπαρλάς και ο Δημήτρης Δέσπος. Μια ομάδα που δεν έμεινε εκεί, αφού δύο χρόνια αργότερα έκανε ένα ακόμη βήμα προόδου. Γιγαντιαίο αφού η Εθνική Εφήβων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας .

Όπως καταλαβαίνετε, μετά από τέτοια επιτυχία δεν αργούσε το άλμα για το επαγγελματικό μπάσκετ. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που κέρδισε τη σχετική "μάχη", προσθέτοντας στο δυναμικό της έναν παίκτη με δολοφονικό σουτ τριών πόντων. Ήταν η πρώτη επιβράβευση των κόπων του, σε μια ομάδα που υπηρέτησε επί δέκα συναπτά έτη, κατακτώντας μάλιστα μαζί της το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Το 2002 δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Το ανέφερε κι ίδιος στη γραπτή δήλωση με την οποία ανακοίνωσε τα... μαντάτα της αποχώρησής του από τη δράση .

Ντικούδης: "Ευτυχής συγκυρία η συνύπαρξή μας"

Ο Χατζής δεν ήταν (μόνο) τα τρίποντα
INTIME SPORTS

Η μεγαλύτερη μου στιγμή στην Ένωση είναι αναμφίβολα η κατάκτηση του πρωταθλήματος όταν ανατρέψαμε το 0-2 κόντρα στον Ολυμπιακό σε 3-2", αναφέρει σε ένα σημείο της δήλωσής του, με τον Δήμο Ντικούδη να μιλά στο Sport24.gr για την περίοδο της συνύπαρξής τους στους "κιτρινόμαυρους" που συνδυάστηκε με το τελευταίο τους πρωτάθλημα. " Στην ΑΕΚ περάσαμε πάρα πολύ όμορφες στιγμές μαζί. Κατακτήσαμε τίτλους, ζήσαμε μοναδικές εμπειρίες και είχαμε την ευτυχή συγκυρία να συνυπάρξουμε σε μια περίοδο που δημιουργήθηκε μία πολύ καλή ομάδα", ανέφερε αρχικά για να προσθέσει πως " από εκείνη την περίοδο αυτό που μου έχει μείνει είναι το καλό κλίμα που είχαμε. Ήμασταν όλοι μαζί μια γροθιά και γι αυτό καταφέραμε αυτά που καταφέραμε, με αποκορύφωμα την ανατροπή με τον Ολυμπιακό".

Μέσα σε όλα τα "συν" που είχε ο Νίκος Χατζής, τι ξεχωρίζει; " Ένα χαρακτηριστικό του Νίκου που διαπίστωσα όλα τα χρόνια που ήμασταν μαζί είναι ότι επρόκειτο για πολύ πράο αθλητή και άνθρωπο. Αυτό τον βοήθησε σημαντικά στην καριέρα του. Δεν τον είδα ποτέ αγχωμένο ή σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Είναι ένα πολύ μεγάλο προσόν", ανέφερε για να το προχωρήσει λίγο ακόμη και να πει: " Όσον αφορά το αγωνιστικό, ήταν πολύ έξυπνος παίκτης. Το ότι μιλάμε για εξαιρετικό σουτέρ δεν χρειάζεται να το πω εγώ, το ξέρει όλος ο κόσμος. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι ότι ήξερε πως να βγαίνει από τα σκριν και να παίρνει".

Δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για το... μικρόβιο του προπονητή που φαίνεται να έχει μέσα του ο Νίκος Χατζής. Επ αυτού είχε να αναφέρει ότι " είναι το τι θέλει ο καθένας και το πως το νιώθει. Εφόσον νιώθει έτσι και το έχει βάλει στο μυαλό του ως το επόμενο βήμα, έχει δει τόσα πράγματα στην πορεία του στο ελληνικό μπάσκετ. Νομίζω πως θα γίνει ένας πολύ καλός προπονητής".

Σάκοτα: "Από τους καλύτερους στη θέση του"

Ο Χατζής δεν ήταν (μόνο) τα τρίποντα

Είναι γεγονός ότι ο Νίκος έκανε μεγάλη καριέρα ως αθλητής", τόνισε αρχικά ο "Σάλε" πριν επισημάνει πως " επιπλέον, επρόκειτο για έναν παίκτη με έντονη προσωπικότητα".

Για να προχωρήσει μετά σε αυτά που μοιάζουν να είναι αυτονόητα, αλλά έχει ιδιαίτερα αξία να ακούγονται από τα δικά του χείλη: " Ήταν την εποχή της κορύφωσής του πάντα από τους καλύτερους στη θέση του. Ήταν αρχηγός της ΑΕΚ όταν πήραμε το πρωτάθλημα. Αυτονόητο είναι, λοιπόν, ότι πάντα θα θυμάμαι εγώ προσωπικά όλες τις αγωνιστικές στιγμές, που περάσαμε μαζί, με αποκορύφωση την ανατροπή κατά του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του τίτλου. Εύχομαι ολόψυχα να πετύχει σε όποιο πόστο κι αν επιλέξει στη συνέχεια της καριέρας του".

Με τη γλώσσα των αριθμών

Με σχεδόν δύο δεκαετίες στην πλάτη του από την Α1, οι αριθμοί είναι μία ακόμη ένδειξη ότι... πέρναγε η μπογιά του. Ο Νίκος Χατζής ολοκλήρωσε την πορεία του στην πρώτη κατηγορία, αγωνιζόμενος σε 554 παιχνίδια, την ώρα που είχε 5.200 πόντους με 1.360 βολές, 996 δίποντα, 616 τρίποντα, 1.079 ριμπάουντ, 925 ασίστ και 414 κλεψίματα. Pas mal για έναν παίκτη που έγινε διάσημος για το σουτ του, αλλά τελικά, ήταν κάτι (πολύ) καλύτερο από ένας εξαιρετικός σουτέρ...

ÁÅÊ - ÔÑÉÊÁËÁ<br>
AEK - TRIKALA
ÁÅÊ - ÔÑÉÊÁËÁ
AEK - TRIKALA INTIME SPORTS
TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ