STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ στην συνάντηση FIBA - ULEΒ

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ στην συνάντηση FIBA - ULEΒ

Η FIBA κάλεσε σε συναντήσεις στην Γενεύη τους εκπροσώπους από 25 πρωταθλήματα. Το "παρών" έδωσε και ο Γιώργος Χαλβατζάκης.

Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο με Εθνικές Ομοσπονδίες και τους εκπροσώπους των Λιγκών τους, η FIBA κάλεσε σε συναντήσεις στην Γενεύη την Τρίτη 12 του μηνός και Τετάρτη 13, την ULEB και έναν σημαντικό αριθμό (25 χώρες) των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών εθνικών και περιφερειακών Πρωταθλημάτων – Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Αδριατική Λίγκα και VTB Λίγκα – για να συζητήσουν το όραμα της FIBA για το μέλλον του επαγγελματικού μπάσκετ.

Στην συνάντηση έδωσε το «παρών» ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργος Χαλβατζάκης. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της FIBA και προέδρου της FIBA/Europe Ντουργκάι Ντεμιρέλ και του γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάτρικ Μπάουμαν και επικεντρώθηκαν στην πρόταση της FIBA για την αναδιαμόρφωση των Ευρωπαϊκών Διασυλλογικών Διοργανώσεων.

Δόθηκε η ευκαιρία σε όλες τις πλευρές να συζητήσουν θέματα όπως ο τρόπος διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, οι διαδικασίες πρόκρισης, το καλεντάρι, τα εμπορικά οφέλη, η συμμετοχή των μπασκετμπολιστών στις Εθνικές ομάδες από το 2017, η ασφάλιση των παικτών που παίρνουν μέρος στις Εθνικές ομάδες κ.ο.κ.

Η FIBA παρείχε σε όσους προσήλθαν λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τα μελλοντικά πλάνα της για το μπάσκετ στην Ευρώπη και επανάλαβε την πεποίθηση της ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης, μόνο εφ’ όσον όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εργαστούν ενωμένα.

Μετά την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης περιλαμβάνοντας τους παίκτες και το NBA στο Κεντρικό Συμβούλιο, η FIBA εξέφρασε την επιθυμία οι σύλλογοι και οι λίγκες να αποτελέσουν αναπόσπαστα μέρη της οικογένειας της FIBA με σκοπό να εγκαινιάσουν μια νέα επιτυχημένη εποχή για το επαγγελματικό μπάσκετ.

Από τους συμμετέχοντες έγιναν ευπρόσδεκτα τα σημαντικά και ιστορικά μέτρα για την ενσωμάτωση των σωματείων και των Λιγκών στην οικογένεια της FIBA:

- Οι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι και οι εκπρόσωποι των Λιγκών θα έχουν εκπροσώπηση με δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο της FIBA/Europe.

- Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της FIBA/Europe στο νέο FIBA Eurocup θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των συλλόγων και της ULEB.

- Η FIBA θα ιδρύσει ένα Συμβούλιο Επαγγελματικού Μπάσκετ (PBC) ως επίσημο όργανο της. Ανάμεσα στους σκοπούς λειτουργίας του νέου οργάνου θα είναι η προώθηση της ενότητας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο επαγγελματικό μπάσκετ και η υπεράσπιση των συμφερόντων των συλλόγων και των Λιγκών εντός της FIBA. Μέλος του Συμβουλίου θα είναι εκπροσωπώντας μεταξύ άλλων και την ULEB ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργος Χαλβατζάκης.

- Εκπρόσωποι της FIBA/Europe θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ULEB.

- H ULEB θα ορίσει σε συνεννόηση με την FIBA ένα μόνιμο αντιπρόσωπο να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των Ευρωπαϊκών Εθνικών Λιγκών προκειμένου να διευκολυνθεί η στενή συνεργασία ULEB, των μελών της και της FIBA. Η FIBA θα παρέχει στην ULEB οικονομική και διοικητική υποστήριξη για αυτό το πρόσωπο, ο οποίος θα συντονίζει τις προσπάθειες της ULΕΒ με το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο και των κεντρικών οργάνων της FIBA.

Οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις συμφώνησαν, επίσης, ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα αναπτυχθεί μόνο εάν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αναγνωρίσουν και σέβονται ο ένας τον ρόλο του άλλου, και εργαστούν με τους ίδιους στόχους και αξίες.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι ισχυρά εθνικά πρωταθλήματα, όπως, επίσης, ισχυρές διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις και διοργανώσεις των Εθνικών Ομάδων που οργανώνονται από την FIBA αποτελούν ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για την εξέλιξη και την υγιή ανάπτυξη του μπάσκετ.

Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι για το συμφέρον της ανάπτυξης του επαγγελματικού μπάσκετ, τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να διαμορφώσουν ένα κοινό Καλεντάρι Διοργανώσεων για την σεζόν 2019-20 και στα κορυφαία Πρωταθλήματα να συμμετέχουν το πολύ 16 ομάδες.

Ως εκ τούτου τα ακόλουθα σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν:

1. Η επαρκής ασφαλιστική κάλυψη που βασίζεται στο νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο της FIBA πρέπει να παρέχεται στους παίκτες που αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες.

2. Οι Λίγκες καλωσόρισαν την απόφαση της FIBA η οποία προκειμένου να προστατεύσει τους παίκτες και τους συλλόγους μείωσε τον χρόνο προετοιμασίας των Εθνικών ομάδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα Πρωταθλήματα των Ηπείρων και τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 28 ημέρες.

3. Το Συμβούλιο Επαγγελματικού Μπάσκετ (PBC) θα μελετήσει την εφαρμογή του κανονισμού της FIBA που επιτρέπει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία να διαθέσει στους συλλόγους ένα μέρος των κερδών που προκύπτουν από τις διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων.

4. Η ULEB και τα μέλη της που ήταν παρόντα στις συναντήσεις επιβεβαίωσαν την υποστήριξη τους στην προετοιμασία της διοργάνωσης FIBA Eurocup για την σεζόν 2016-17 ως το μόνο δεύτερο Κύπελλο στην Ευρώπη.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ