STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Με "όπλο" την άμυνα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ

Με "όπλο" την άμυνα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ

Με την αμυντική του απόδοση να πιάνει υψηλά στάνταρ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ο Παναθηναϊκός άλωσε... το ΟΑΚΑ (σ.σ.: ήταν τυπικά φιλοξενούμενος), με 67-64 απέναντι στην ΑΕΚ. Μεγάλη βοήθεια από τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Η ΑΕΚ έμοιαζε ικανή να "σπάσει" το αήττητο του Παναθηναϊκού στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, εν τούτοις όμως δεν τα κατάφερε. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς επικράτησε στο ΟΑΚΑ της "Ένωσης" (64-67) για να κάνει το "δώδεκα στα δώδεκα" και να παραμείνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Η εξαιρετική άμυνα σε συνδυασμό με τις λύσεις που έδωσε ο Γιώργος Παπαγιάννης έκαναν τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό, που είχε για πρώτο σκόρερ τον Τζέιμς Φελντέιν (15π.). Έτσι, το "τριφύλλι" παρέμεινε αήττητο στο ελληνικό πρωτάθλημα και πήρε την κατάλληλη ψυχολογική τόνωση πριν το εντός έδρας παιχνίδι με την Ουνικάχα Μάλαγα, για τη δεύτερη αγωνιστική του Top 16 της Euroleague.

Ο πρωταγωνιστής

Ο Γιώργος Παπαγιάννης! Όχι δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, ούτε αυτός που έβαλε κάποιο μεγάλο σουτ. Πολύ απλά όμως, ο 18χρονος σέντερ ήρθε από τον πάγκο (μετά την κάκιστη εμφάνιση του Όγκνιεν Κούζμιτς) για να δώσει πολύτιμες λύσεις στον Σάσα Τζόρτζεβιτς, μα πάνω απ όλα σκορ από το "5".

Με "όπλο" την άμυνα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Που κρίθηκε το παιχνίδι

Στο "ξέσπασμα" του Παναθηναϊκού από το 33'31'' (μετά τις 2/2 βολές του Λουκά Μαυροκεφαλίδη) μέχρι το 37'00'', διάστημα στο οποίο το "τριφύλλι" μετέτρεψε το -2 (56-54) σε +5 (58-63), για να βάλει τις βάσεις της επικράτησής του.

Με "όπλο" την άμυνα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο αριθμός

Οι 8 πόντοι του Γιώργου Παπαγιάννη "πόνεσαν" την ΑΕΚ, αφού η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς είχε καταφέρει να εκμηδενίσει την επιθετική απειλή των άλλων δύο "πράσινων" σέντερ. Ο 18χρονος όμως, πέτυχε τα τέσσερα καλάθια που χρειαζόταν η ομάδα του για να πάρει το "διπλό".

Με "όπλο" την άμυνα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, με την ευστοχία πίσω από τα 6μ75 να αποτελεί τον βασικότερο λόγο του +4 (7-11) του 4ου λεπτού. Οι "πράσινοι" ευστόχησαν τρεις φορές από την περιφέρεια (σε ισάριθμες προσπάθειες) για να βάλουν από νωρίς... δύσκολα στην άμυνα της ΑΕΚ. Την ίδια ώρα, η "Ένωση" έψαχνε τρόπο να βάλει την μπάλα με ευκολία στο καλάθι, αφού ήταν εμφανές πως υπήρχε επιθετικό πρόβλημα -ειδικά από τη στιγμή που ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δεν ήταν απειλητικός.

Σταδιακά πάντως, οι "κιτρινόμαυροι" βελτίωσαν την εικόνα τους, με τον Μαλίκ Χέρστον να αναλαμβάνει δράση. Ο Αμερικανός φόργουορντ πέτυχε πέντε μαζεμένους πόντους, για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς, η οποία ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο στο +1 (18-17). Κοινός παρονομαστής για τις δύο ομάδες η αστοχία στα δίποντα (αμφότερες είχαν 3/11), απόρροια κυρίως των κακών επιλογών.

Από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την υπεροχή του στα πρώτα λεπτά του αγώνα, το "τριφύλλι" κλήθηκε από νωρίς να κυνηγήσει στο σκορ. Όχι ότι οι γηπεδούχοι ξέφυγαν στο σκορ, αλλά όσο οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν είχαν "καθαρό μυαλό", η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαζε.

Με "όπλο" την άμυνα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς προσπάθησε να αλλάξει πράγματα στην εικόνα της ομάδας του, με τον Νικ Καλάθη να δηλώνει "παρών". Ο ομογενής γκαρντ ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για το μικρό "πράσινο" σερί που ακολούθησε (31-33 στο 17'27''), πριν ο Ντι Τζέι Κούπερ "απαντήσει" με τον ίδιο τρόπο. Στην ανάπαυλα πάντως, κανείς εκ των δύο δεν είχε το προβάδισμα (37-37), με την ΑΕΚ να στέκεται όρθια παρά το γεγονός πως δεν έπαιρνε πόντους από τον κορυφαίο της παίκτη φέτος (Λουκάς Μαυροκεφαλίδης).

Κι όταν ο 31χρονος φόργουορντ/σέντερ βρήκε ρυθμό, όλα έγιναν καλύτερα για την ομάδα του. Βλέπετε, στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν ο μοναδικός (!) παίκτης της ΑΕΚ που σκόραρε μέχρι το 28'20'' (οπότε ο Ντούσαν Σάκοτα έγινε ο δεύτερος "κιτρινόμαυρος" σκόρερ γι αυτή την περίοδο). Απέναντι στον Όγκνιεν Κούζμιτς δεν είχε αντίσταση, ενώ κόντρα στον Γιώργο Παπαγιάννη σκόραρε κυρίως με σουτ από μέση απόσταση.

Κι ο 18χρονος σέντερ του "τριφυλλιού" πάντως έκανε καλά τη δουλειά του στην άλλη πλευρά του παρκέ αφού τελείωσε υποδειγματικά τις τρεις μπάλες που πήρε στο "βαμμένο", για να αποτελέσει το "πράσινο" αντίβαρο. Κάπως έτσι, οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο στο τρίτο δεκάλεπτο, με την "Ένωση" να ολοκληρώνει στο +1 (50-49) χάρη σε τρίποντο του Καλαμπόκη στο 29'15''.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η ΑΕΚ ήταν αυτή που έδωσε τον... τόνο, για να πάρει με συνοπτικές διαδικασίες προβάδισμα πέντε πόντων (54-49 στο 31'35''), πριν έρθει η ώρα της απάντησης από την απέναντι πλευρά. Με τον Νικ Καλάθη να ηγείται στο πιο κρίσιμο σημείο και τον Γιώργο Παπαγιάννη να δηλώνει ξανά "παρών", οι τυπικά φιλοξενούμενοι βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν.

Μέσα σε τρεισήμισι λεπτά (από το 33'31'' μέχρι το 37'00''), ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στα ηνία της αναμέτρησης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πήρε κιόλας διαφορά ασφαλείας (58-63), πατώντας πιο γερά στο παρκέ. Το +6 (60-66 στο 38'02'') έμοιαζε να αρκεί για την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, αλλά μόνο έτσι δεν αποδείχθηκε πως είχαν τα πράγματα.

Η ΑΕΚ είχε τη δυνατότητα να κάνει την ανατροπή, αλλά ο τρόπος που επέλεξε για να το καταφέρει δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Ντι Τζέι Κούπερ και Ντούσαν Σάκοτα σούταραν αρκετά πίσω από τα 6μ75, με τον τελευταίο να είναι ο μοναδικός που βρήκε τον στόχο -μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Η ουσία δεν άλλαξε, ο Παναθηναϊκός διατήρησε το προβάδισμα μέχρι τέλους (64-67) και σημειώνοντας το "δώδεκα στα δώδεκα" στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 37-37, 50-49, 64-67.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Κούπερ 5 (1/8 τρίπ., 8 ασ., 5 λάθ.), Χέρστον 9 (1), Μιλόσεβιτς 5 (1), Μαυροκεφαλίδης 17 (6/15 σουτ), Κατσίβελης, Σάκοτα 6 (1/5 τρίπ.), Κάρτερ 4, Σαρικόπουλος 2, Καλαμπόκης 8 (2), Μαυροειδής 8.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 4 (1), Φελντέιν 15 (2), Γκιστ 7, Καλάθης 12 (2 τρίπ., 9 ασ.), Κούζμιτς 1, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 4, Ραντούλιτσα 4, Παππάς 8 (1), Διαμαντίδης 4, Παπαγιάννης 8.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ