STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Η Πάτρα έχει τα δικά της ντέρμπι

Η Πάτρα έχει τα δικά της ντέρμπι

Ο Απόλλωνας και ο Προμηθέας θα διασταυρωθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και το Sport24 ανατρέχει στα προηγούμενα έξι ντέρμπι της Πάτρας στις πρώτες τρεις εθνικές κατηγορίες.

Clasico σίγουρα δεν... το λες. Ο Απόλλωνας και ο Προμηθέας δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο παρελθόν στην ίδια κατηγορία. Δεν έχουν καν διασταυρωθεί ποτέ σε επίσημο αγώνα. Έχουν όμως ένα κοινό. Εδρεύουν στην ίδια πόλη. Και αυτό είναι υπεραρκετό ώστε να προσδώσει κανείς στη σημερινή αναμέτρησή τους το χαρακτηρισμό “ντέρμπι”.

Τα ντέρμπι της Πάτρας σε επίπεδο Basket League θα αναβιώσουν λοιπόν το απόγευμα στο κλειστό του Απόλλωνα. Δεν είναι πολλά, έχουν όμως μπόλικο “ζουμί”. Στη Stoiximan.gr Basket League μόνο δύο φορές έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν δύο ομάδες από την αχαϊκή πρωτεύουσα. Η πρώτη ήταν στις 11 Οκτωβρίου 2006 στο “Δημήτρης Τόφαλος”, όταν ο Απόλλωνας είχε επικρατήσει με 79-69.

Η δεύτερη ήταν στις 21 Ιανουαρίου 2007 στο κλειστό “Ταραμπούρα”, εκεί όπου η Ολυμπιάδα πήρε τη ρεβάνς με το εμφατικό 90-63, “βυθίζοντας” ακόμα περισσότερο τους “μελανόλευκους” στο βαθμολογικό πίνακα. Εκείνη τη χρονιά ο Απόλλωνας υποβιβάστηκε στην Α2. Η Ολυμπιάδα έμελλε να τον ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα...

Οι κόντρες Απόλλωνα-Ολυμπιάδας στην Α2

Στην Α2 τέσσερις φορές έχουν διασταυρωθεί στο παρελθόν δύο ομάδες της Πάτρας. Ήταν τέσσερα παιχνίδια γεμάτα ένταση, ακραίες δηλώσεις, ακόμα και επεισόδια. Το πιο μνημειώδες όλων ήταν το ματς της 1ης Νοεμβρίου 2008 στην Περιβόλα, όπου ο Απόλλωνας νίκησε την Ολυμπιάδα 86-85 στην παράταση, με τον Κορωνίδη να βάζει 36 πόντους με 7/12 τρίποντα και να μοιράζει 9 ασίστ!

Τα γεγονότα που έμειναν στην Ιστορία, πάντως, συνέβησαν μετά το τέλος του αγώνα, όταν ο Νίκος Οικονόμου (προπονητής της Ολυμπιάδας) και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (προπονητής του Απόλλωνα) διαπληκτίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου και λίγη ώρα αργότερα ήρθαν και στα χέρια στο χώρο των αποδυτηρίων!

Η Πάτρα έχει τα δικά της ντέρμπι

Περιπετειώδες ήταν και το παιχνίδι του δεύτερου γύρου. Στις 21 Φεβρουαρίου 2009 ήταν η σειρά της Ολυμπιάδας να πάρει τη ρεβάνς με 74-66, έχοντας πρωταγωνιστή τον Σλόμπονταν Τόσιτς (24π.). Τα... ωραία όμως έγιναν αμέσως μετά τη λήξη, όταν ο Νίκος Μπογονικολός μπήκε στο γήπεδο για να πανηγυρίσει με τους παίκτες, οι οπαδοί του Απόλλωνα άρχισαν να τον βρίζουν εν χορώ και ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας έκανε χειρονομίες προς το κοινό.

Η δεύτερη χρονιά που ο Απόλλωνας και η Ολυμπιάδα βρέθηκαν στο ίδιο γήπεδο ήταν τη σεζόν 2010-11, όταν οι “μελανόλευκοι” κέρδισαν και τα δύο παιχνίδια. Στο πρώτο ματς ο Απόλλωνας νίκησε εκτός έδρας με 71-63 (Αργυρόπουλος 21π., 6ασ.) και στο δεύτερο επικράτησε με 86-73 στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής, με τον Νίκο Αργυρόπουλο να εκτελεί πάλι την Ολυμπιάδα με 24 πόντους και 9 ασίστ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο Τόλης Κουτρούλιας δεν αγωνίστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο λόγω επεισοδίου που είχε με τον προπονητή του, Τάκη Καλαντζή.

Η Πάτρα έχει τα δικά της ντέρμπι

Αυτό δεν ήταν μόνο το τελευταίο πατρινό ντέρμπι σε κάποια από τις πρώτες τρεις τη τάξει κατηγορίες του ελληνικού μπάσκετ (παρεμπιπτόντως, στη Β' Εθνική δεν έχουν διασταυρωθεί ποτέ δύο ομάδες της αχαϊκής πρωτεύουσας), αλλά και το τελευταίο παιχνίδι που έπαιξε ποτέ η Ολυμπιάδα στην Α2, καθώς λόγω της ήττας αυτής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική -όπου εν τέλει δεν συμμετείχε ποτέ.

Σε εκείνον τον Απόλλωνα υπήρχε και ένα πρόσωπο που συνδέει τους αποψινούς αντιπάλους. Ο λόγος για τον Νίκο Βετούλα, τον νυν προπονητή του Προμηθέα, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών παίκτης των “μελανόλευκων” και είχε κοουτσάρει τον Απόλλωνα τη σεζόν 2010-11, στο τελευταίο αχαϊκό ντέρμπι που έγινε ποτέ.

Όλοι οι σκόρερς των πατρινών ντέρμπι στη Stoiximan.gr Basket League

Λούις Σιμς

38

2

Στίβεν Μπαρτ

33

2

Ιβο Γιοσίποβιτς

30

2

Κώστας Πασχάλης

28

2

Φάνης Κουμπούρας

23

2

Ντέρεκ Ντάιαλ

21

1

Κώστας Χαρίσης

21

2

Σλόμπονταν Μπόζοβιτς

18

2

Μπράιαντ Μάρκσον

17

1

Αντώνης Ασημακόπουλος

12

2

Χρήστος Πετρόπουλος

9

2

Γιάννης Λάππας

8

1

Δημήτρης Καλαϊτζίδης

8

2

Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης

7

1

Σιμόν Πετρόφ

6

2

Τζίμι Ολιβερ

5

1

Αγγελος Τσάμης

4

1

Κρις Γκάρνερ

3

1

Βασίλης Βαγενάς

2

1

Ζέλικο Ζούπιτς

2

1

Νίκος Μπουντούρης

2

1

Κόρι Αλμπάνο

2

1

Βασίλης Εκινέ

2

2

Ιβάν Μίμιτσα

-

1

Μίλτος Καποτάς

-

1

Γιώργος Πετρόπουλος

-

1

Γκόραν Στάρτσεβιτς

-

1

Τέρενς Ρέντσερ

-

1

Υποσημείωση: Τα ντέρμπι μεταξύ πατρινών ομάδων αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στη Basket League, την Α2 και τη Β' Εθνική. Αυτό δεν ισχύει πάντως και για τη Γ' Εθνική, όπου η Ολυμπιάδα, ο Εσπερος ΑΟΠΑ, η ΕΑΠ και η Παναχαϊκή κατά κύριο λόγο έχουν τεθεί πολλές φορές στο παρελθόν αντιμέτωποι.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ