STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Η ΑΕΚ νίκησε τον εαυτό της

Η ΑΕΚ νίκησε τον εαυτό της
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη στην PAOK Sports Arena γιατί άντεξε στο ξύλο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς πέρασε με επιτυχία το πρώτο δύσκολο τεστ της σεζόν και έχει λόγους να ελπίζει εν όψει "αιωνίων".

Ήδη πριν το τζάμπολ στην PAOK Sports Arena, ήταν σαφές πως η ΑΕΚ αποτελούσε το φαβορί της μονομαχίας με τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο το 5/5 που είχε μέχρις απόψε η "Ένωση", ούτε το +20 με το οποίο υπέταξε τη Σάσαρι πριν από τρεις ημέρες. Ήταν η εν γένει εικόνα της, που σου έδινε το δικαίωμα να την θεωρείς ένα "κλικ" καλύτερη του έτερου "δικεφάλου". Σε όλες τις συζητήσεις υπήρχε όμως ένα σημαντικό "αλλά". Αυτό που αφορούσε στην ανθεκτικότητα της ομάδας του Γιούρι Ζντοβτς κάτω από καθεστώς πίεσης και... ξύλου.

Σύμφωνοι, η έδρα του ΠΑΟΚ δεν είχε την εικόνα άλλων αντίστοιχων αγώνων του παρελθόντος. Παρένθεση. Ο κόσμος δεν βρέθηκε κοντά στην αγαπημένη του ομάδα, παραμένοντας μακριά της -παρά το γεγονός ότι πριν από τρεις εβδομάδες πανηγύρισε το "διπλό" στο Nick Galis Hall. Κλείνει η παρένθεση.

Αυτό όμως ουδόλως μειώνει την προσπάθεια και το αποτέλεσμα αυτής των παικτών της ΑΕΚ, που δεν έδειξαν να επηρεάζονται από τον τρόπο άμυνας των αντιπάλων τους. Το 24% (7/29) στα τρίποντα ήταν μεν πρόβλημα, αλλά αυτό που μέτρησε περισσότερο απ όλα ήταν η συμπεριφορά των "κιτρινόμαυρων" στις άμυνες που έπαιξαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Δεν έκαναν πίσω, δεν άφησαν τους γηπεδούχους να επιβάλλουν τα "θέλω" τους με τσαμπουκά.

Τουναντίον, προέταξαν τον δικό τους εγωισμό, ειδικά στην τελευταία περίοδο. Εκεί δηλαδή που μετρούσε περισσότερο. Κι από εκεί, έφτασαν στη νίκη . Το γεγονός πως η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου έμεινε δίχως εντός παιδιάς καλάθι για 7'10'' στο τελευταίο δεκάλεπτο έχει εξήγηση, κι αυτή αφορά στη συμπεριφορά των φιλοξενούμενων στο πίσω μέρος του παρκέ.

Η ΑΕΚ νίκησε τον εαυτό της
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κι αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη νίκη των "κιτρινόμαυρων" στην PAOK Sports Arena. Δεν υπήρξε κάποιο πισωγύρισμα, δεν έκαναν βήματα προς τα πίσω. Έκαναν ένα ακόμη βήμα μπροστά. Μικρό, αλλά ουσιαστικό. Αυτό θα τους μείνει ως συμπέρασμα, όχι η νίκη αυτή καθεαυτή. Το ίδιο θα μείνει και στην απέναντι πλευρά. Σε αυτή που βρίσκονται οι υπόλοιπες ομάδες της Stoiximan.gr Basket League. Γιατί όταν βλέπουν την "Ένωση" να αντέχει τόσο πολύ στο ξύλο, παίρνουν ένα μήνυμα.

Αρχής γενομένης από σήμερα, η ΑΕΚ μπήκε σε ένα μήνα - φωτιά. Κι αυτό γιατί έχει ακόμη μπροστά της τους αγώνες με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό Superfoods, αμφότερους εκτός έδρας. Προφανώς δεν απαιτεί κανείς από τους "κιτρινόμαυρους" να φύγουν νικητές από τις έδρες των "αιωνίων", αρκεί όμως να δείξει πως μαθαίνει από τα λάθη που κάνει στη διάρκεια της σεζόν.

Θυμάται κανείς τι έλειπε από την περσινή ομάδα που διαχειρίστηκε (αφού δεν την έφτιαξε ο ίδιος, από το "μηδέν"); Η σκληράδα, η νοοτροπία του "δείρε με, για να σε δείρω". Αυτό το συστατικό φαίνεται πως υπάρχει φέτος, και μπορεί να κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα, εφόσον διατηρηθεί ως λογική εντός της ομάδας -κι εντός παρκέ. Ειδάλλως, εφόσον χαθεί, θα δούμε πάλι τα περσινά επεισόδια να επαναλαμβάνονται.

Η ΑΕΚ νίκησε τον εαυτό της
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

γεμάτη με παίκτες - overachievers . Απόψε έδειξε ικανός για δεύτερη μεγάλη νίκη (μετά από εκείνη επί του Άρη), αλλά, όπως συνέβη κόντρα στη Βιλερμπάν, "κόλλησε" στην τελευταία περίοδο. Πρόδηλο είναι πως επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Κι αυτό το φαινόμενο ενδεχομένως να επαναληφθεί στη διάρκεια της σεζόν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας παίκτης για να την "τραβήξει". Δεν υπάρχει ένας Ρόκο Λένι Ούκιτς, ένας Μάικλ Ντίξον, ένας... Τζαουάντ Ουίλιαμς.

Θα το ξαναπούμε: παίκτες σαν τον Απόλλωνα Τσόχλα, τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη και τον Λίνο Χρυσικόπουλο κυκλοφορούν με την ταμπέλα του "τίμιου" να τους ακολουθεί. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω από αυτό για να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στα ντέρμπι. Οι ξένοι μέχρι στιγμής μοιάζουν να είναι καλοί ως ένα σημείο. Μπορούν να παλέψουν, να δείρουν, να θυσιαστούν στο παρκέ, αλλά απουσιάζει αυτός που θα βάλει την μπάλα στο καλάθι, όταν μπαίνει το "πρέπει", όταν προστίθεται πίεση -από τον αντίπαλο και την εξέδρα.

Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου θα έχει το πλεονέκτημα όταν τα παιχνίδι θα πηγαίνουν στους 65 πόντους. Όταν όμως ανεβαίνει η παραγωγικότητα του αντιπάλου, υπάρχει πρόβλημα. Ανακολουθία και, στο τέλος, ήττα.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ