STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ένας πόιντ γκαρντ... ποίημα

Ένας πόιντ γκαρντ... ποίημα
INTIME SPORTS

"Έχασε" τη μητέρα του όταν ήταν 18 μηνών. Έκτοτε πέρασε διάφορα που έκαναν τον Kevin Dillard αυτό που είναι σήμερα. Ο παίκτης του Απόλλωνα Πάτρας έχει συνηθίσει πέραν του γηπέδου, να εκφράζεται και στο χαρτί. Διαβάστε την ιστορία του.

Συστήνεται ως " εργασιομανής, με τρελό πάθος για το μπάσκετ" πριν τονίσει πως " είναι ο κόσμος μου". Όταν οι άλλοι είναι χαρούμενοι " ξέρω πως έχω κάνει τη δουλειά μου". Η αλήθεια είναι πως ο Kevin Dillard δοκιμάστηκε πολλές φορές. Και κάθε φορά έβρισκε τον τρόπο να επιβιώσει, να προχωρήσει. Γνωρίστε τον Αμερικανό point guard του Απόλλωνα Πάτρας.

Η αλήθεια είναι πως ο πατέρας του δεν σκέφτηκε πολύ, όταν ήλθε η ώρα να του δώσει ένα όνομα. Εκείνος λεγόταν "Big Kevin". Οπότε... το Little Kevin έγινε μονόδρομος. Η Latinga Daniels, σύντροφος του Big Kevin δεν είχε θέμα, οπότε προχώρησαν με το αρχικό πλάνο. Ώσπου η 22χρονη Latinga έπαψε να είναι στην εικόνα. Όταν ο γιος της ήταν 18 μηνών, πέθανε από μια κληρονομική πάθηση της καρδιάς. " Της είχαν πει πως θα είναι ρίσκο να με γεννήσει. Αλλά δεν τους άκουσε. Δεν ήθελε να με ξεφορτωθεί", ενημερώνει ο νυν παίκτης του Απόλλωνα. Εύλογα, μετά το "χαμό" της Latinga έγινε ένα με τον πατέρα του. "Στηριχτήκαμε ο ένας στον άλλον. Στην αρχή, η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη για εμένα. Χρειάστηκα τέσσερις μήνες για το θρήνο μου και σε αυτό το διάστημα με βοήθησαν οι οικογένειες μας. Δεν ξέρετε τη ρήση που θέλει ολόκληρο χωριό για να μπορείς να μεγαλώσεις ένα παιδί; Ο Kevin ήταν παιδί του χωριού".

Το παιδί διαβεβαίωσε τον πατέρα πως "όλα θα πάνε καλά"

Θυμήθηκε ένα πολύ κακό βράδυ που είχα, όταν το παιδί του ήταν 3 χρόνων. "Με κοίταξε μέσα στα μάτια και μου είπε "μπαμπά, όλα θα πάνε καλά". Το εννοούσε. Έκτοτε, όπου και αν ήταν, στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι του, θα είχε τη φωτογραφία της μητέρας του. "Ήταν εξαιρετική παίκτρια, μεγάλη σκόρερ του Gage Park High στο Chicago. Ήταν πολύ ανταγωνιστική, πολύ αφοσιωμένη σε ό,τι και αν έκανε. Δεν της άρεσε να χάνει και όταν έχανε, αρνείτο να φύγει από το γήπεδο έως ότου κερδίσει", θυμάται ο Big Kevin, "ο Kevin δεν το ξέρει, αλλά της μοιάζει πάρα πολύ. Επίσης, η μητέρα του ήταν εκείνη που του έδωσε να πιάσει την μπάλα, για πρώτη φορά στη ζωή του".

Ως παιδί, ήταν πειθαρχημένο και παραδειγματιζόταν από τον πατέρα του. Ο οποίος πατέρας του, στα νιάτα του έπαιζε στο Bremen High School και όταν μεγάλωσε ξυπνούσε στις 6 το πρωί, για να πάει στις οικοδομές. " Περνούσα πολλές ώρες μόνος, στο σπίτι και ενώ μου μάθαινε πώς να είμαι σωστός άνδρας, πιστεύω ότι έχασα όσα θα μου έδινε η μητέρα μου, με πρώτο τη μητρική αγάπη. Όταν δε όλα τα παιδιά μιλούσαν για τις μητέρες τους, εγώ δεν είχα να πω κάτι".

Ένας πόιντ γκαρντ... ποίημα

Τις δυο έχασα το λεωφορείο και επέστρεψα σπίτι" είχε εξηγήσει. Τι έγινε την τρίτη μέρα; " Έμεινα επίτηδες σπίτι". Όταν ενημερώθηκε ο πατέρας του, εκείνος απέκτησε... ένα οίδημα στον ποπό. Παρεμπιπτόντως, ο Big Kevin είχε παντρευτεί την Sandra από την οποία χώρισε τρία χρόνια μετά. Είχε προλάβει να αποκτήσει άλλα δυο παιδιά. Τον Jordan και τον Jarett, που ωστόσο έμειναν με τη μητέρα τους, μετά το διαζύγιο. Οι γάμοι έγιναν τρεις, όταν στα 40 του (ενώ ο Kevin Junior ήταν στην πρώτη τάξη του high school) εισήλθε εις γάμου κοινωνία με την 33χρονη Chimille, δασκάλα στο σχολείο του μικρού και τα παιδιά έγιναν πέντε (με την προσθήκη των Kamille και Kennedy).

Αυτές οι αλλαγές στο σπιτικό, δεν άλλαξαν και κάτι στη νοοτροπία του πρωτότοκου, ο οποίος κατάφερε να ξεχωρίσει από το πλήθος, όταν πήγε στο high school. " Είναι ευλογία και δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχής. Στην αρχή της σεζόν δεν πιστεύω πως υπήρχε ένας που να πιστεύει ότι έχω τις δυνατότητες να τα καταφέρω" είχε δηλώσει στη Chicago Tribune, ανήμερα της "στέψης" του ως Mr. Basketball of Illinois. Είχε κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων των προπονητών και των ΜΜΕ, για όσα είχε επιτύχει με το Homewood-Flossmoor, το 2008. Για την ιστορία, υποψήφιοι ήταν ο Michael Dunigan, του Farragut, ο Iman Shumpert του Oak Park και ο Stanley Simpson του Simeon. Το βραβείο παρέλαβε... από τον Derrick Rose (νικητή του 2007), ενώ στη λίστα έχουν γραφτεί και τα ονόματα των Kevin Garnett, Eddy Curry και Julian Wright.

Μεταξύ των μεγάλων παιχνιδιών που είχε κάνει (ως τελειόφοιτος είχε 23.3π., 5.6 ασίστ, 5.1 κλεψ. και 4.3 ριμπ., με 40% από το τρίποντο και 87% από τη γραμμή των βολών) ήταν και αυτό της 17ης Φεβρουαρίου, εναντίον του Rockford Boylan, όταν είχε σκοράρει 36 πόντους. Το ματς ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την κηδεία της γιαγιάς του, Vera Daniels. Της γυναίκας που τον είχε μεγαλώσει. "Ήταν πολύ σκληρό, γιατί ήμασταν πάρα πολύ κοντά. Ήθελα να της αφιερώσω ό,τι επρόκειτο να κάνω σε εκείνο το ματς" και με αυτό το κίνητρο, έκανε ρεκόρ καριέρας. Ο προπονητής του, Jim McLaughlin είχε πει ότι " είναι απίστευτο το να τον παρακολουθείς, όταν έχει την μπάλα στα χέρια. Οι δυνατότητες του δεν έχουν όριο. Μπορεί να αλλάζει ταχύτητα, κατεύθυνση και τρόπο που εκτελεί, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είναι ένας από τους πιο εκρηκτικούς point guards που έχω δει, την τελευταία 20ετiα".

Ένας πόιντ γκαρντ... ποίημα

Είναι πολύ δουλευταράς και αυτός είναι ο λόγος που δεν πρόκειται να αποτύχει", είχε σχολιάσει ο πατέρας του, " έκανε ατομικές προπονήσεις πριν την τελευταία τάξη του high school, ενώ μετά τα μαθήματα έμενε για ώρες, για να δουλέψει επί των βασικών του σπορ". Ο μικρός πάλι, είχε να πει ότι " είμαι ένας δυνατός άνθρωπος, εξαιτίας όσων έχω περάσει από παιδί. Όλα όσα μου συνέβησαν είναι το κίνητρο μου. Εκεί αφιερώνω όσα κάνω".

Παρεμπιπτόντως, τον είχαν προσεγγίσει και διάφορα πανεπιστήμια. Το Georgetown και το Kentucky μπήκαν στη λίστα, αφότου εκείνος είχε δεσμευτεί με το Southern Illinois. Ο Chriw Lowery τον είχε πλευρίσει, απ' όταν ήταν δευτεροετής στο high school. "Είναι σαν να βγαίνεις με μια κοπέλα. Αν δεν θέλει να το κάνει, θα είναι το χειρότερο ραντεβού του κόσμου. Αν πρόκειται να περάσεις με κάποιον τέσσερα χρόνια, θες να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για κάποια που σε θέλει", ενημέρωσε ο Big Kevin, μέσω του Bleacher Report. Και τι είχε να πει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, για όσους επέμεναν ότι δεν θα επιβιώσει στο κολέγιο; " Θα δουλέψω σκληρά και θα τους αποδείξω πως έχουν λάθος, για μια ακόμη φορά". Αν τα κατάφερε;

Η λάθος επιλογή και η μετακίνηση

Το καλοκαίρι του 2009 ήταν ο "καλύτερος πρωτοετής" της περιφέρειας (Missouri Valley Conference), στην πεντάδα των newcomers, σε αυτή των πρωτοετών και ο πρώτος σκόρερ των Salukis, με 12.2 πόντους ανά αγώνα, σε 30.9'' συμμετοχής, ενώ τερμάτισε στη δεύτερη θέση της λίγκας, στο ποσοστό τριπόντων (45.2%) και τρίτος στις ασίστ (4.2). Τη δεύτερη χρονιά, είχε 12.3π.,. 3.1 ριμπ., 2.6 ασίστ, 1.2 λάθη, σε 28.9'' συμμετοχής, κατά μ.ο. Παρ' όλα αυτά, είχε την υποψία ότι δεν είχε επιλέξει το κατάλληλο σχολείο. Γιατί του είχαν υποσχεθεί γρήγορο ρυθμό παιχνιδιού και δεν το έβλεπε -τουναντίον, η ομάδα του εξαντλούσε το χρονόμετρο. " Είχα σκεφτεί να ζητήσω μεταφορά μετά τον πρώτο χρόνο, αλλά ήθελα να είμαι σίγουρος ότι έχω πλήρη εικόνα, πως δεν αδικώ κάποιον". Δεν αδικούσε και το καλοκαίρι του 2010 ζήτησε να φύγει -μαζί με άλλα τρία παιδιά της "τάξης" του.

"Δεν ήταν εύκολο. Είχα κοπέλα στην πόλη, ο καλύτερος φίλος μου ήταν εκεί, ενώ όλοι οι συμπαίκτες ήταν σαν αδέλφια μου. Αλλά δεν ήμουν χαρούμενος" εξήγησε στο springfieldnewssun.com. Τον ζήτησαν οι Alabama, Nebraska, Boston College, Xavier και Dayton. Έτυχε όμως, κάποιοι να 'χουν εξαντλήσει τις υποτροφίες, άλλοι να υπογράψουν άλλους και έτσι πήγε στο Dayton. " Όταν ήλθα εδώ, είχα την ευκαιρία να καθίσω με τον κόουτς και να μάθω τα πάντα για το σχολείο. Πέρασα και χρόνο με τους νέους συμπαίκτες. Γνωριστήκαμε. Γίναμε παρέα. Ένιωσα άνετα". Βάσει των κανονισμών, έπρεπε να μείνει ένα χρόνο εκτός. Σε αυτόν τον χρόνο αφενός άλλαξε ο προπονητής (!), αφετέρου έκανε επέλαση ο Juwan Staten, ένας από τα πιο δημοφιλή recruits που είχε υπογράψει ποτέ το κολέγιο. Η κατάσταση έγινε δύσκολη για εκείνον. "Τις περισσότερες ημέρες ήμουν σύμβουλος και ψυχολόγος. Όχι πατέρας", είχε πει ο μπαμπάς του.

Ένας πόιντ γκαρντ... ποίημα

"Προσπάθησα να γράψω ποίημα για πρώτη φορά, όταν ήμουν στην τρίτη χρονιά στο high school, για να απαλλαγώ από το άγχος μου ή για να βάλω κάτω ό,τι με απασχολούσε και να το λύσω. Όταν τελείωνα, πάντα αισθανόμουν καλύτερα. Για αυτό και η συγγραφή έγινε κάτι που έκανα με σύστημα. Αν διαβάσετε τι έχω γράψει, θα γνωρίσετε ποιος είμαι πραγματικά. Πολλοί με βλέπουν μόνο ως παίκτη του μπάσκετ. Αλλά είμαι πολλά περισσότερα". Τι γινόταν όμως, στο παρκέ. Ο Staten μεταφέρθηκε (στο Georgia Tech), όπως μεταφέρθηκε και ο προπονητής του (στο Georgia Tech). "Εκείνος με είχε κάνει άλλο άνθρωπο και ανυπομονούσα να εξελιχθώ κι άλλο κοντά του. Δεν έγινε. Όταν έγινα πραγματικό μέλος της ομάδας, είχα και το θάρρος να τους μιλήσω. Τους είπα "όποιος και αν είναι ο προπονητής που θα έλθει, εμείς πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να είμαστε επιτυχημένοι". Ο νέος κόουτς ήταν ο -33χρονος- Archie Miller " ο οποίος μας πίστεψε, μας έδωσε αυτοπεποίθηση και σε πολλά παιδιά έδωσε νέα ζωή".

Υπό τις οδηγίες του Miller, το Dayton είχε νικήσει το Wake Forest, τη Minnesota και το Fairfield και με ηγέτη τον Dillard κατέκτησε το Old Spice Classic. Αναδείχθηκε και MVP του τουρνουά, με 46 πόντους σε τρία ματς. Στον τελικό με τους Gophers είχε 19π., 10 ασίστ, 7 κλεψ. και 3 τάπες. Ο προπονητής του, είχε ενημερώσει ότι "είναι εξαιρετικός, ολοκληρωμένος "άσος" που μπορεί να παίξει οπουδήποτε στη χώρα. Όταν ήλθα, ήταν μια... πάπια που καθόταν. Μετά έκρινα πως ταίριαζε σε αυτό που προσπαθούσαμε να κάνουμε. Μολονότι είναι ήσυχος, έχει προσφέρει πολλά στο πρόγραμμα μας και έχει γίνει ηγέτης". Με τους Flyers είχε την τελευταία χρονιά 15.3π., 4.5 ασίστ, 1.1 κλεψ., 1.9 ριμπ. σε 33' συμμετοχής, ανά αγώνα. Ήλπιζε πως θα βρει δουλειά στο ΝΒΑ. Δούλευε σαν τρελός, για να τα καταφέρει. "Θέλω να γίνω πιο δυνατός στο σώμα, πιο εκρηκτικός, ειδικά στο πρώτο βήμα, καλύτερος σκόρερ. Με ενδιαφέρει να βρίσκω τον κατάλληλο παίκτη, την κατάλληλη στιγμή με τις πάσες μου. Να μπορώ να κάνω ό,τι χρειαστεί η ομάδα μου", έλεγε.

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια

Δήλωσε συμμετοχή στο NBA draft, αλλά δεν επελέγη. Το " έχω δουλέψει σκληρά, έχω ζήσει το... μερίδιο μου στις αντιξοότητες. Δεν θα "σπάσω" ποτέ, υπό την όποια πίεση", που έλεγε πριν τη βραδιά της επιλογής, επιβεβαιώθηκε και μετά. Και αν δεν έγινε NBAer, συμβόλαιο βρήκε και ήταν στην ιταλική Casale. " Από τις πρώτες συζητήσεις που είχα με το σύλλογο, ένιωσα ότι εδώ θα μπορούσα να κάνω την καλύτερη εκκίνηση της ευρωπαϊκής μου καριέρας". Με την ομάδα της LegaB, είχε 32.3'' συμμετοχής, 15.7 π., 3.9 ασίστ, 3.2 ριμπ., 1.4 κλεψ., 3 λάθη ανά αγώνα και μετά προχώρησε στη VEF Riga, όπου έζησε και την εμπειρία του Eurocup (8.8π., 2.3 ασίστ, 2.3 λάθη, 1.3 κλεψ. σε 23' που έπαιξε κατά μ.ο. σε 4 ματς με Χίμκι, Ζενίτ, Μπεσίκτας και Σολνόκι). Τον Δεκέμβριο του 2014 πήγε στη Γαλλία και την Pau Orthez. Περί τα 22 ματς αργότερα (11.9π., 2.2 ριμπ., 3.3 ασίστ, 2 λάθη ανά αγώνα), μετακόμισε στη Γερμανία και τη Ludwigsburg, απ' όπου αποχώρησε πολύ σύντομα (δεν πέρασε τα tryout). Επόμενος προορισμός ήταν η Cholet. Είχε υπογράψει συμβόλαιο έως τις 31/12. Αλλά δεν το εξάντλησε, γιατί ήλθε στην Ελλάδα. Για τον Απόλλωνα. Για την ακρίβεια, έφυγε από τη Γαλλία και λόγω συνωστισμού, σε Αμερικανούς.

Ένας πόιντ γκαρντ... ποίημα

Basket League ΣΚΡΑΤΣ . Σε 28.32'' είχε 28 πόντους, με 6/10 δίποντα, 2/3 τριπ., 10/11 βολές, 4 ριμπ., 5 ασίστ, 7 κερδισμένα φάουλ, 2 κλεψ. και μόλις 1 λάθος, με το ranking να φτάνει στο 29. Δεν ήταν το μεγαλύτερο σύνολο όλων. Ήταν όμως, η κρισιμότερη νίκη όλων και για αυτό τον ξεχωρίσαμε.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ