STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ελλάδα, δεν είναι μόνο Αθήνα

Ελλάδα, δεν είναι μόνο Αθήνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Stoiximan.gr Basket League ξεκινά έχοντας τις λιγότερες ομάδες από ποτέ στην Αττική, καθώς την διοργάνωση εκπροσωπούν εννέα σύλλογοι από την επαρχία, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.

Κάποτε, το πρωτάθλημα της Α1 στο μπάσκετ ήταν η ενωμένη... Α' ΕΣΚΑ... Επαιρνες το λεωφορείο της γραμμής και μπορούσες μέσα σε λίγα λεπτά να βρεθείς από το ένα γήπεδο στο άλλο. Να δεις από ένα ημίχρονο και αν ήσουν τυχερός και δεν άρχιζαν την ίδια ώρα τα ματς, να δεις και έναν και δύο και τρεις αγώνες μέσα σε μια μέρα.

Από την Καλλιθέα, το κλειστό του Εσπερου, μπορούσες να πας στην οδό Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη, λίγο πιο δίπλα στο κλειστό της Δάφνης και σε χρόνο... dt να φτάσεις και μέχρι το Μετς, την Καισαριανή για τη Νήαρ Ηστ, την Κυψέλη για τον Πανελλήνιο ή το κλειστό του Σπόρτιγκ στα Πατήσια.

Εννοείται πως το ΣΕΦ δεν ήταν ποτέ μακριά, ούτε το Παπαστράτειο στον Πειραιά, το ίδιο και η Γλυφάδα ή το ΟΑΚΑ, όταν κτίστηκε για να στεγάσει Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Ο Αγιος Θωμάς στο Μαρούσι ήταν δέκα λεπτά απόσταση με τα πόδια από το ΟΑΚΑ και ούτω καθ εξής. Στη Δυτική... όχθη υπήρχε το Περιστέρι, το Αιγάλεω και ο Πανελευσινιακός, στα Βόρεια Προάστια ο Παπάγος και η Κηφισιά, στην πορεία εμφανίστηκαν ο Ιωνικός στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Πανελλήνιος, Σπόρτιγκ, Περιστέρι, Παγκράτι, Νήαρ Ηστ, Εσπερος Καλλιθέας, Δάφνη, Αμπελόκηποι, Μαρούσι, Πειραϊκός, Παπάγος, Πανελευσιανικός, Ιωνικός Νφ, Κηφισιά, Αιγάλεω, Ικαρος Καλλιθέας, Μίλωνας, Ηλύσιακός είχαν κάνει και το μπάσκετ αθηναϊκή υπόθεση, παλιότερα επί Α' Εθνικής υπήρχε και ο Ιωνικός Νίκαιας, ο Αμύντας ή ο Τρίτωνας. Και σίγουρα μπορεί να ξεχάσαμε κάποιον.

Οι 3+1 της Αττικής

Ελλάδα, δεν είναι μόνο Αθήνα

Και φτάνουμε στο 2016... Και πλέον οι ομάδες της Αττικής είναι λιγότερες από κάθε άλλη φορά. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, οι τρεις πρώτες της σεζόν 2015-16, μαζί με το Λαύριο, που ναι μεν ανήκει στο νομό Αττικής, αλλά βρίσκεται περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

Αυτό όμως είναι καλό ή κακό; Πόσο βοηθούσε το άθλημα να υπάρχουν πολλές ομάδες γειτονιάς στην Α1; Εδώ και πολλά χρόνια γινόταν από τους μπασκετικούς η συζήτηση περί αποκέντρωσης, προκειμένου να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα το μπάσκετ. Να μην αποτελεί υπόθεση λίγων χιλιομέτρων, αλλά να μεγαλώσει παντού.

Μπασκετομάνα, Basket city και άλλες 7

Ελλάδα, δεν είναι μόνο Αθήνα

Ε, λοιπόν, ένα όνειρο ετών έγινε πραγματικότητα. Πλέον η Stoiximan.gr Basket League θα παίζεται σε 9 πόλεις, περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Διότι υπάρχει η μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη με Αρη και ΠΑΟΚ και άλλες οκτώ πόλεις που θα ζουν κάθε εβδομάδα σε ρυθμούς μπάσκετ... Κάπως έτσι, το παλιό "Ελλάδα, δεν είναι μόνη η Αθήνα", βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

Η Ρόδος με τον Κολοσσό και το Ρέθυμνο με τους Cretan Kings έχουν δημιουργήσει παράδοση εδώ και πολλά χρόνια, τα Τρίκαλα και ο Κόροιβος Αμαλιάδας κρατάνε γερά, η Εύβοια μέσω της Κύμης επέστρεψε δυνατά, η Δόξα έγινε η πρώτη ομάδα από τα επτάνησα στην Stoiximan.gr Basket League, ενώ η Ελλάδα έχει και τη δική της basket city, όπως παλιότερα η Ιταλία με την Μπολόνια. Στον παραδοσιακό Απόλλωνα προστέθηκε ο γεμάτος όραμα και χρήμα Προμηθέας, που καθιστούν την Πάτρα τρίτη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ.

Αυτό ακριβώς χρειαζόταν το ελληνικό μπάσκετ... Η αποκέντρωση θα δώσει ώθηση και η συγκυρία είναι ευτυχής. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αμαλιάδα, Τρίκαλα, Ρόδος, Ρέθυμνο, Λευκάδα, Εύβοια απλώνουν την Stoiximan.gr Basket League σε όλο το χάρτη της Ελλάδας, ακόμα και το Λαύριο που ανήκει στην Αττική, έχει την ίδια απόσταση από το κέντρο της Αθήνας με τη Χαλκίδα, που αγωνίζεται στην Κύμη.

Συνεπώς το κοινό μεγαλώνει, ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις μεγάλες ομάδες και ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου. Οχι φυσικά όπως εκείνα της δεκαετίας του 90', τότε που η Α1 ήταν το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, αυτό δεν το επιτρέπει η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα. Αλλά ο δρόμος προς την ανάπτυξη της Stoiximan.gr Basket League περνάει από την περιφέρεια.

Από του χρόνου... λιγότερες

Βέβαια ο αριθμός 10 για τις ομάδες εκτός Αττικής δύσκολα θα κρατήσει για... πολύ. Από τις τέσσερις ομάδες του Λεκανοπεδίου μόνο το Λαύριο συγκαταλέγεται σε αυτές που έχουν στόχο την παραμονή, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υποβιβαστούν δύο ομάδες της περιφέρειας από το φετινό πρωτάθλημα.

Την ίδια στιγμή, από τα έξι φαβορί για την άνοδο από την Α2 στην Stoiximan.gr Basket League, τα τέσσερα είναι από την Αττική (Πανιώνιος, Φάρος, Δούκας, Χολαργός) και τα δύο από Θεσσαλονίκη (Ηρακλής) και Αιτωλοακαρνανία (Αστακός). Συνεπώς το ποσοστό εκτός Αθηνών θα πέσει από την επομένη σεζόν, όμως και πάλι η δυναμική της περιφέρειας θα είναι δυνατή για πολλά χρόνια ακόμα. Και θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να φτάσουμε πίσω στα παλιά, τότε που το πρωτάθλημα ήταν υπόθεση Αττικής, Θεσσαλονίκης και... Λάρισας.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ