STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Από κάθε άκρη της Γης

Από κάθε άκρη της Γης

Ήταν ένας Ισλανδός, ένας Δομινικανός και ένας Γκαμπονέζος... Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει προσελκύσει παίκτες από κάθε γωνιά της Γης και το Sport24.gr παρουσιάζει τους ξένους από τις 68 χώρες και αυτούς που έρχονται από τους πιο εξωτικούς προορισμούς. Ποιος είναι ο παίκτης του Περιστερίου που κατέχει την πιο ξεχωριστή θέση;

Τα Τρίκαλα πρόσθεσαν στο ρόστερ τους έναν Ισλανδό, τον Χοερντούρ Βίλιαμσον. Το μόνο παράξενο βέβαια δεν είναι η χώρα προέλευσης του, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι καν ο πρώτος παίκτης εξ Ισλανδίας που θα αγωνιστεί στην Ελλάδα! Από την άλλη μετά από λίγες ώρες ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζέιμς Φελντέιν από τη Δομινικανή Δημοκρατία, βάζοντας άλλο ένα ασυνήθιστο "σημαιάκι" στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο τα τελευταία 23 χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη μπασκετική Βαβέλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Α1 έχουν αγωνιστεί παίκτες από όλες τις ηπείρους και από χώρες που θεωρούνται στο μυαλό μας εξωτικές, μακρινές και χωρίς την παραμικρή σχέση με το μπάσκετ. Από το ελληνικό μπάσκετ έχουν παρελάσει παίκτες από την άκρη του κόσμου, από την Κίνα και από την Κορέα, μέχρι την Αφρική και την Καραϊβική. Την πιο ξεχωριστή θέση, βέβαια, την κατέχει ένας πρώην παίκτης του Περιστερίου.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο Βίλιαμσον των Τρικάλων θα είναι ο δεύτερος Ισλανδός που θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά τον Τέτουρ Όρλινγκσον που αγωνίστηκε το 1996 στον Γυμναστικό Λάρισας. Ήταν η χρονιά που εισήχθησαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ οι κοινοτικοί Μπόσμαν και η λίγκα γέμισε από κάθε καρυδιάς καρύδι. Έτσι πολύ πριν την άφιξη του Εστεμπάν Μπατίστα, είχαμε δύο Ουρουγουανούς (τον Καπάμπλο και τον Μολτέντο), έναν Βραζιλιάνο (Μάνα) και παίκτες από τη Βόρεια Ευρώπη.

Συνολικά πάντως στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουν αγωνιστεί ξένοι και κοινοτικοί από 68 διαφορετικές χώρες, χωρίς να υπολογίζονται οι Αμερικάνοι που έβγαλαν στα μέσα ή στα τέλη της καριέρας του κοινοτικό διαβατήριο, όπως για παράδειγμα ο Σπένσερ Νέλσον (Αζερμπαϊτζάν). Αντίθετα υπολογίζονται παίκτες που αγωνίστηκαν ως Έλληνες, αλλά έχουν καταγωγή από άλλη χώρα όπως ο Άγκι Ιμπέζα, ή ο Γεράμισος Τζάκις. Αν προσθέσουμε και παίκτες από την Α2 τότε φτάνουμε τις 70.

Αναλυτικά έχουμε εκπροσώπηση από 35 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, 11 αφρικανικές (θα ήταν 12 αν είχε παίξει σε επίσημο παιχνίδι στον Ολυμπιακό ο Τόμας Κελάτι από την Ερυθραία), 15 χώρες από τη Βόρεια, Κεντρική και Λατινική Αμερική, 5 από την Ασία και 2 από την Ωκεανία.

Την πιο ξεχωριστή θέση, ωστόσο, κατέχει χωρίς αμφιβολία ο Γκαρθ Τζόζεφ. Ο γιγαντόσωμος σέντερ που πέρασε από το Περιστέρι στα μέσα του '90 (είχε έρθει ως διάδοχος του Πριστ Λότερντεϊλ), κατάγεται από τη Δομινίκα, ένα μικρό νησί της Καραϊβικής με μόλις 72.000 κατοίκους. Είναι δηλαδή η 44η χώρα με το μικρότερο πληθυσμό από το σύνολο των 257 χωρών του κόσμου. Είναι επίσης η χώρα με τους λιγότερους κατοίκους που έχει αναδείξει μπασκετμπολίστα που έπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι ασυνήθιστοι Ευρωπαίοι

Σύσσωμη η Σκανδιναβία έχει παρελάσει από το ελληνικό μπάσκετ. Η Δανία "έστειλε" νωρίς-νωρίς στην ΑΕΚ τους Λάρσεν και Άντερσεν, η Φινλανδία τους Μότολα και Χαφ, η Νορβηγία τον Τόργκιν Μπριν (Άρης), η Σουηδία τον Ματίας Σάλστρεμ, τον νατουραλιζέ Ντορέμους Μπένερμαν, τον Μάρτιν Ρίνγκστρομ αλλά και τώρα τον Μάρτιν Πάλμπλαντ που αποκτήθηκε φέτος από τον Απόλλωνα, Η ομάδα κλείνει με την Ισλανδία και τους Όρλινγκσον και Βίλιαμσον.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, καθώς και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία) και της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Λευκορωσία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) έχουν μετρήσει πολλούς εκπροσώπους, ακόμη κι από το Καζακστάν (ο Στάνισλαβ Μακσάντεφ που πέρασε από τον ΠΑΟΚ το 2006). Αντίστοιχα τέλος στο σύντομο ανέκδοτο "Άγγλος Μπασκετμπολίστας" έχει βάλει ο Άντι Μπετς, ο Μάικ Μπερνάρντ, ο Στιβ Χάσνελ και άλλοι, ενώ ισχυρό λόμπι είχαν δημιουργήσει και οι Ιρλανδοί (Άλαν Τόμιντι, Πάτρικ Μπερκ, Μάρτι Κόνλον, Νταν Κάλαχαν, Ντόνι ΜακΓκραθ, Νταν Ο'Σάλιβαν).

Όσο για την κεντρική Ευρώπη; Όσο κι αν φαίνεται παράξενο η μοναδική χώρα χωρίς εκπρόσωπο είναι η Τσεχία, η οποία ωστόσο είχε διαφημιστεί μέσω ενός προπονητή, του (Τσεχοσλοβάκου τότε - αφού είχε έρθει πριν τη διάσπαση) Πάβελ Πέτερα που είχε καθίσει στον πάγκο του Φιλίππου. Τσέχος έχει επίσης αγωνιστεί στην Α2, ο λόγος για τον Μάρτιν Ίντες που έπαιξε στον Απόλλωνα τη σεζόν 2007-08 και από σπόντα κι οι Μιχάλης Ευαγγελίτσης και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που γεννήθηκαν εκεί. Κατά τα άλλα Αυστριακό έχουμε (τον καλτ Ρομπ Ρενφρό που πέρασε από τον Άρη), Πολωνό έχουμε (Βόιτσικ), Ούγγρους έχουμε (ο Νέμεθ της ΑΕΚ, ο Γκούλιας του Ολυμπιακού και ο Μπάντερ του Πανελληνίου), Σλοβάκους έχουμε (τον Γκαβέλ του Άρη πριν γίνει... Γερμανός, τον Ράντσικ που δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό, αλλά και τον Τόγια του Ηλυσιακού).

"Παρών" και οι κάτω Χώρες. Ο Ναχάρ έγινε ο πρώτος Ολλανδός που έπαιξε στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα το Βέλγιο είχε αρκετές συμμετοχές τόσο στην Α2 (Γκέταλς στον Απόλλων Πατρών), όσο και στην Α1, αισίως με τον Ματ Λοτζέσκι. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι και δύο ακόμη Ολλανδοί, ο Τόμας Βαν Ντεν Μαρς στην Καβάλα και ο Ολλανδοβρετανός Ντέβον Βαν Όοστρουμ στον Αρκαδικό, θα κάνουν παρέα στον Ρόλαντ Σάφτενααρ του Ρεθύμνου.

Η Μεσόγειος έχει κλείσει προ πολλού το καρέ με τους Πορτογάλους Τζόνι Μπραντς (Παναθηναϊκός), Φάμπιο Ριμπέιρο (Περιστέρι) και Ζοάο Σάντος (Πανιώνιος), το ίδιο και τα Βαλκάνια με τους Βούλγαρους Εφθίμοφ (πατέρας και γιος) και Ντίμιταρ Αγγέλοφ (Άρης, Ολύμπια).

Πέρα από την Αφρική

Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι Αφρικανοί που έκαναν την εμφάνιση τους στο ελληνικό μπάσκετ. Ο λόγος για τον Σαμίρ Γκούντα που έπαιξε στον Άρη, στο Ηράκλειο και στον ΒΑΟ, αλλά και ο NBAer Αλαά Αμπντελνάμπι που φόρεσε τη φανέλα του Παπάγου. Ακολούθησαν παίκτες από χώρες με μπασκετική παράδοση και παρουσία στις διεθνείς διοργανώσεις, δηλαδή τη Νιγηρία (Νουόζου, Νανά), τη Σενεγάλη (όπως οι Εντζάι, ο Μποντζ και ο Φαγιέ) και το Καμερούν (Μπούμτζε-Μπούμτζε και πέρσι ο Κάντζι των Τρικάλων), αλλά όχι και την σταθερή δύναμη που ακούει στο όνομα Αγκόλα, που δεν έχει ως τώρα "στείλει" κάποιον παίκτη.

Την Γκάνα έχει εκπροσωπήσει ο Ποπς Μενσά Μπονσού (που έχει βρετανικό διαβατήριο), την Κεντρική Αφρική ο Ρομέιν Σάτο του Παναθηναϊκού, το Κονγκό ο Πάτρικ Μουτόμπο των Τρικάλων, τη Λιβύη ο Ράντι Χόλκομπ του Απόλλωνα Πατρών, τη Γουινέα ο Άλφα Ντιαλό, το Μαρόκο ο Ρέντα Ραλίμι του Μακεδονικού και του ΠΑΟΚ και τη μικρή Γκαμπόν ο "πράσινος" Στέφαν Λάσμε.

Κάποτε στην Αμερική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως είναι αναμενόμενο, η Αργεντινή (Εσπίλ, Σκονοκίνι, Νικόλα, Ομπέρτο, Βολκοβίσκι, Σάντσεζ). το Πουέρτο Ρίκο (Ορτίθ, Ρίβας, Ντίαζ, Αγιούζο, Ριβέρα, Κλεμέντε, Χουέρτας) και ο Καναδάς (Γουίλτζερ, Ίνγκλις, Μπάρετ, Μέντεζ, Ουίγκινς, Γίαργουντ) είναι οι χώρες που έχουν μετρήσει τους περισσότερους παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχουν όμως και άλλες, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία του νεοφερμένου Τζέιμς Φελντέιν. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, ωστόσο, η συγκεκριμένη χώρα από την Καραϊβική είχε "στείλει" άλλους δύο παίκτες τον Λουίς Φλόρες (Ολυμπιάδα Πατρών) και τον Σάμι Μεχία (ΑΕΛ).

Από εκεί και πέρα εκπρόσωπο έχει η Βραζιλία (Μάνα), το Μεξικό (Ρόμελ Μπεκ) κι η Ουρουγουάη (Μπατίστα, Καπάμπλο, Μολτέντο). Όσο για τις πιο εξωτικές χώρες; Πέρα από τον Γκαρθ Τζόζεφ από τη μικρή Δομινίκα, έχουμε τον Πάτρικ Γιούιν Τζούνιορ με καταγωγή από τη Τζαμάικα, τον Ίαν Λόκχαρτ (Παγκράτι, Αμπελόκηποι) από τις Μπαχάμες (!), τον Αντρές Γκίμπερτ (Σπόρτιγκ, ΚΑΟΔ, Ηράκλειο, Νήαρ Ηστ) από την Κούβα, τον Μιλτ Παλάτσιο της Καβάλας από το Μπελίζ, τους Ρούμπεν Ντάγκλας και Ρονάλντο Μπλάκμαν από τον Παναμά, τον Χέρνολντ Χολ του Ηλυσιακού από τη Κόστα Ρίκα, τον Χέκτορ Ρομέρο της ΑΕΛ από τη Βενεζουέλα και τον Ρόουλ Μάρσαλ από τη Γουιάνα.

Από την άλλη άκρη του κόσμου

Στην Ελλάδα από τη μακρινή Ωκεανία βρήκαν στέγη παίκτες από δύο χώρες: την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Τα "Καγκουρό" εκπροσώπησαν οι Σέιν Χιλ (Νήαρ Ηστ), Τζον Ρίλι (ΑΕΚ), Μαρκ Μπράκτε (Ολυμπιακός), Γουέιν Χέλιγουελ (Πανιώνιος, ΠΑΟΚ), Ματ Νίλσεν (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός), ο Μπραντ Νιούλεϊ (Πανιώνιος, Πανελλήνιος) και πέρσι ο Σκότι Ουίλμπεκιν στην ΑΕΚ. Όσο για τη Νέα Ζηλανδία; Από τους "Tall Blacks" στην Ελλάδα έχουν καταλήξει ως τώρα τρεις παίκτες και ένας προπονητής. Ο πρώτος ήταν ο Φιλ Τζόουνς του Ιωνικού ΝΦ, εν συνεχεία ο Μαρκ Ντίκελ στα Τρίκαλα και πέρσι ο Ρομπ Λόου του ΚΑΟΔ, ενώ ο προπονητής δεν είναι άλλος από τον αρχιτέκτονα της μεγάλης ομάδας της Νέας Ζηλανδίας που έφτασε το 2002 ως τους "4" του κόσμου, ο Ταμπ Μπάλντγουιν που ανέλαβε για πέντε παιχνίδια τον ΠΑΟΚ.

Την μεσογειακή πλευρά της Ασίας έχουν εκπροσωπήσει στην Α1 το Ισραήλ (Χαλπερίν, Χάτζατζ, Ταμίρ, Σέινφελντ, Ιτσάκι) και η Τουρκία (Κουτλουάι, Εκίμ), που γεωγραφικά ανήκουν στην Ασία, αλλά μετέχουν κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και υπάγονται στη FIBA Europe. Από κοντά κι ο Λίβανος του Ρόνι Σεϊκέλι και του Ματ Φρίτζι που ήρθε στον Ολυμπιακό, αλλά δεν έπαιξε ποτέ. Από το Λίβανο κατάγεται κι ο Ηλίας Μουτράν, ενώ μισός Σύριος είναι ο Γιάννης Ντιπ (πλέον αγωνίζεται στον Προμηθέα Πατρών), που έχει αγωνιστεί και στην αντίστοιχη εθνική ομάδα, αλλά δεν έχει παίξει ποτέ στην Α1.

Από την άλλη άρωμα από την Άπω Ανατολή έφεραν στα ελληνικά γήπεδα ο Σανγκ Πινγκ του Παναθηναϊκού και ο Τάε Γιονγκ Μουν, κατά κόσμον Τζαρόντ Στίβενσον, που έπαιξε στο Μαρούσι.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ