STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ανατροπή και match ball στο ΟΑΚΑ για Ολυμπιακό

Ανατροπή και match ball στο ΟΑΚΑ για Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -7 (59-66) στο 33'46'' και με τον Βασίλη Σπανούλη να "χτυπάει" στο τελευταίο τρίλεπτο (11π. σε αυτό το διάστημα), οι "ερυθρόλευκοι" πήραν τη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό (77-72) και μαζί το προβάδισμα για τον τίτλο. Match ball για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή στον τρίτο τελικό της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, επέστρεψε από το -7 (59-66 στο 33'46'') και πήρε την εντός έδρας νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό (77-72), για να κάνει το 2-1 στη σειρά των τελικών και να έχει στα χέρια του το πρώτο match ball.

Πως έγινε η ανατροπή; Με τον Βασίλη Σπανούλη να φωνάζει "παρών" στο κρισιμότερο σημείο. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πέτυχε 22 πόντους στο παιχνίδι, μα πάνω απ όλα ήταν αυτός που με έντεκα δικούς του πόντους έφερε τα πάνω κάτω στο ΣΕΦ, μετατρέποντας το -7 του 33'46'' στο τελικό +5 (77-72) για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Ο Βασίλης Σπανούλης επανέλαβε την εμφάνιση που έκανε στο ΟΑΚΑ την Κυριακή (22/5). "Χτύπησε" στο τέλος, πετυχαίνοντας εφτά διαδοχικούς πόντους μέσα σε κάτι λιγότερο από δύο λεπτά, για να βοηθήσει τα μέγιστα στο +6 (74-68) στο 38'49''.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο σερί (12-0) που "έτρεξε" ο Ολυμπιακός στο β' μισό της τελευταίας περιόδου, όταν μετέτρεψε το -7 (59-66 στο 33'46'') σε +5 (71-66 στο 38'12''). Ήταν το σημείο που "τελείωσε" το παιχνίδι, αφού -μέσα σε όλα- ο Παναθηναϊκός είχε 0/4 βολές κι ενώ μέχρι τότε είχε 15/15!

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Ολυμπιακός σημείωσε 18 πόντους στα πρώτα 13'46'' του δεύτερου ημιχρόνου στο ΣΕΦ. Στον αντίποδα, πέτυχε άλλους τόσους (18) στα τελευταία 6'14'' του αγώνα. Από εκεί και πέρα ακόμα ένα στοιχείο που ξεχώρισε ήταν ότι ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο είχε 5/10 τρίποντα, όμως στο δεύτερο είχε 1/13!

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο Αργύρης Πεδουλάκης έδειξε εξ αρχής τη διάθεσή του να πάει "βαθιά" στον πάγκο για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να μην φθείρει τον Τζέιμς Γκιστ (σ.σ.: πέρασε στο παρκέ στο 6'52''). Απόδειξη το γεγονός πως πέρασε στο παρκέ, ως πρώτη αλλαγή, τον Γιώργο Παπαγιάννη, με τον 18χρονο σέντερ να τον δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί ο Ολυμπιακός να βρέθηκε στο +6 (8-2 στο 2'50'') με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και τον Βασίλη Σπανούλη σε ρόλο... δραστών, αλλά η συνέχεια ήταν "πράσινη".

Οι φιλοξενούμενοι έλεγξαν τον ρυθμό, βρήκαν ισορροπία στην άμυνα και από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπαγιάννης εκμεταλλεύτηκε τα προσόντα του στις δύο πλευρές του παρκέ, το "τριφύλλι" βρήκε την ευκαιρία να "πατήσει το γκάζι". Αποτέλεσμα; Το -6 (8-2) έγινε +4 (8-12) σε κάτι παραπάνω από τρία λεπτά, πριν ο Βαγγέλης Μάντζαρης βάλει τέλος στο "πράσινο" σερί με 2/2 βολές.

Παρεμπιπτόντως, ο Ολυμπιακός είχε σαφές επιθετικό πρόβλημα αφού μέχρι το 9'05'' σκόραρε ΜΟΝΟ από τη γραμμή των βολών (6/8), με τον Παναθηναϊκό να έχει την άνεση να κρατηθεί μπροστά στο σκορ, φτάνοντας ως το +8 (11-19 στο 8'16'').

Με τον Βασίλη Σπανούλη να... ψάχνεται και τον Γιώργο Πρίντεζη να μην παίρνει την μπάλα κοντά στο καλάθι, ο Ματ Λοτζέσκι ήταν αυτός που δήλωσε "παρών". Με εμφατικό τρόπο. Ο γκαρντ/φόργουορντ των "ερυθρολεύκων" ανέλαβε δράση, πέτυχε έντεκα αναπάντητους πόντους και χάρη στη δική του ευστοχία από τα 6μ75 (είχε 2/2), το παιχνίδι ήρθε τούμπα (22-21 στο 10'50'').

Related content

Η απάντηση του Παναθηναϊκού δεν άργησε να έρθει όμως. Δια χειρός Νικ Καλάθη. Ο διεθνής πλεϊμέικερ σκόραρε με λέι απ και εν συνεχεία "σέρβιρε" την μπάλα στον Αντώνη Φώτση, ο οποίος μείωσε στον πόντο (32-31 στο 15'10''). Δεν έμεινε όμως για πολλή ώρα στο παρκέ αφού στο 15'24'' χρεώθηκε με το τρίτο προσωπικό του φάουλ. Ήταν η ώρα για το small ball του Αργύρη Πεδουλάκη.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού χαμήλωσε το σχήμα, πέρασε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο "4" και ο Παναθηναϊκός βρήκε τον τρόπο να καλύψει τις αδυναμίες του, αλλά ταυτόχρονα να πάρει τα ηνία της αναμέτρησης. Το τρίποντο του Ντι Τζέι Στρόμπερι και το καλάθι του Βασίλη Σπανούλη αμέσως μετά έφεραν τον Ολυμπιακό στο +4 (39-35 στο 16'38''), αλλά για τα επόμενα τρία λεπτά το "τριφύλλι" ήταν κυρίαρχο.

Οι "πράσινοι" πέτυχαν εννιά σερί πόντους, με τον Τζέιμς Φελντέιν να δίνει τη λύση από μακριά, κι ενώ μεσολάβησαν δύο άστοχες βολές του Γιώργου Πρίντεζη. Οι δύο ομάδες πήγαν εν τέλει στα αποδυτήρια, με τους φιλοξενούμενους να έχουν τον πρώτο λόγο (41-44), αλλά τον Ολυμπιακό να ελπίζει βάσιμα στην ανατροπή, αν σκεφτεί κανείς πως ο Γιώργος Πρίντεζης είχε μόλις 1 πόντο (με 0/2 σουτ και 1/4 βολές).

Παρεμπιπτόντως, ο Παναθηναϊκός είχε καλύτερα ποσοστά εντός παιδιάς (15/29 έναντι 11/23), αλλά οι ελεύθερες βολές και το παιχνίδι των φάουλ λειτουργούσαν -προς το παρόν- υπέρ του Ολυμπιακού, που είχε 15/20 έναντι 9/9.

Ανατροπή και match ball στο ΟΑΚΑ για Ολυμπιακό

Το πρώτο πεντάλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου ήταν... ροντέο. Γρήγορες επιθέσεις, φάσεις "ένας εναντίον ενός", συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ. Που έκατσε η μπίλια; Πουθενά. Το παιχνίδι ήταν στο "Χ" (52-52) με τον Παναθηναϊκό να... κερδίζει όσο βρισκόταν στο παρκέ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Δεν είναι μόνο τα δύο προσωπικά καλάθια που έβαλε ο Γιώργος Παπαγιάννης, όσο το γεγονός πως οι "πράσινοι" τον "χτυπούσαν" διαρκώς στο πικ εν ρολ. Όχι ότι ο Ολυμπιακός έκανε κάτι διαφορετικό απέναντι στον 18χρονο σέντερ του "τριφυλλιού".

Οι ατομικές φάσεις έγιναν... συνήθειο, αλλά από αυτό κέρδος είχε ο Παναθηναϊκός. Ειδικά όσο ο Τζέιμς Φελντέιν και ο Νικ Καλάθης ένιωθαν καλά. Οι δυο τους δημιούργησαν το +4 (52-56 στο 15'56''), την ώρα που ο Αργύρης Πεδουλάκης έπρεπε να διαχειριστεί το γεγονός πως ο Νικ Καλάθης "φορτώθηκε" με τρία φάουλ. Ε και; Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να το εκμεταλλευτεί επί της ουσίας, όσο κι αν προσπαθούσε ο Ντάνιελ Χάκετ.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος προσπαθούσε να αλλάξει τον ρυθμό κάνοντας διαρκώς αλλαγές, αλλά όσο οι παίκτες του ήταν κακοί στην προσωπική άμυνα, ήταν αδύνατο να τα καταφέρει. Οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν το πάνω χέρι στο σκορ, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το +5 (57-62) στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, μετά από ένα πολύ δύσκολο καλάθι του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου.

Όσο για το μεγαλύτερο άλυτο πρόβλημα των "ερυθρολεύκων"; Είχαν εφτά (7) επιθετικά ριμπάουντ στο δεκάλεπτο, τα οποία όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν επί της ουσίας. Κοινώς... μια τρύπα στο νερό.

Κι από εκεί που το παιχνίδι ήταν φουλ επιθετικό, οι άμυνες εμφανίστηκαν στο ΣΕΦ. Αποτέλεσμα; Καλάθια με το "σταγονόμετρο", περιφερειακή αστοχία από τον Ολυμπιακό και +7 (59-66) για τον Παναθηναϊκό στο 34'45'', διάστημα στο οποίο οι "ερυθρόλευκοι" έμοιαζαν να στερούνται φαντασίας και επιλογών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά είδαν τον Γιώργο Πρίντεζη να αποχωρεί τραυματίας από το παρκέ στο 34'02''.

Κι ύστερα ήρθε ο... Ιωάννης Παπαπέτρου για να βάλει "φωτιά" στο ΣΕΦ. Ο 22χρονος φόργουορντ πέτυχε πέντε σερί πόντους, έπαιξε μαζεμένες καλές άμυνες και ο Ολυμπιακός έφερε το παιχνίδι... τούμπα. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν έμειναν όμως σε αυτό. Εκμεταλλεύτηκαν τις 0/4 βολές σε διάστημα ενός λεπτού και μαζί με το πέμπτο φάουλ του Νικ Καλάθη, ήταν το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης (71-66 στο 38'12'').

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης επιχείρησε να απαντήσει, αλλά εις μάτην. Οι "ερυθρόλευκοι" διατήρησαν το προβάδισμα μέχρι τέλους, εξασφάλισαν δύο κρίσιμα αμυντικά ριμπάουντ και κάπως έτσι έφτασαν στη νίκη (77-72) που τους δίνει το προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει το πρώτο match ball στην κατοχή της, το οποίο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο ΟΑΚΑ.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 41-44, 57-62, 77-72
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 7 (1), Σπανούλης 22 (3), Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 3, Μάντζαρης 2, Χάντερ 7, Στρόμπερι 5 (1), Αγραβάνης 2, Ουόρικ, Χάκετ 9, Λοτζέσκι 16 (3), Παπανικολάου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πεδουλάκης):Χαραλαμπόπουλος 8, Φώτσης 3 (1), Φελντέιν 17 (3), Καλάθης 15 (1), Χάντερ 2, Ραντούλιτσα, Παππάς 4, Διαμαντίδης 10 (1), Γκιστ 2, Παπαγιάννης 9, Ουίλιαμς 2, Χέινς.

Τα ομαδικά στατιστικά

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 21/33 βολές, 16/30 δίποντα, 8/23 τρίποντα, 37 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 11 λάθη, 5 κλεψίματα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: 16/21 βολές, 19/35 δίποντα, 6/23 τρίποντα, 32 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 9 λάθη, 7 κλεψίματα.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ