ΜΠΑΣΚΕΤ

28/4/1993: Η κακιά στιγμή και το μοιραίo λάθος του Γιάνκοβιτς

28/4/1993: Η κακιά στιγμή και το μοιραίo λάθος του Γιάνκοβιτς

Πέρασαν 24 χρόνια από το μοιραίο χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στην μπασκέτα του κλειστού της οδού Αρτάκη σε ματς του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό, το οποίο σόκαρε τους πάντες και άλλαξε τη ζωή του για πάντα. (VIDEOS, PHOTOS)

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς συνέδεσε τη ζωή του με τον Πανιώνιο, έστω και αν δεν πρόλαβε να παίξει για πολύ με την κυανέρυθρη φανέλα. Έφτασε στην Ελλάδα για τον "Ιστορικό" τη σεζόν 1992-93, έχοντας συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Φάνη Χριστοδούλου, Κρις Χουγκάζ, Γιώργο Μποσγανά, Γιώργο Γάσπαρη και προπονητή τον Βλάντο Τζούροβιτς.

Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1963 στην Σερβία και το όνομα του ήταν Σλόμπονταν, άσχετα αν τελικά έκανε καριέρα ως Μπόμπαν. Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στον Ερυθρό Αστέρα, όπου βρέθηκε το 1980. Σε ηλικία 17 ετών έδειξε το μεγάλο του ταλέντο και έγινε αναπόσπαστο μέλος της σέρβικης ομάδας.

Τη σεζόν 1990-91 αγωνίστηκε στη Βοϊβοντίνα και την επόμενη σεζόν ο μέντοράς του, Βλάντο Τζούροβιτς, τον έπεισε να τον ακολουθήσει στον Πανιώνιο. Το καλοκαίρι του 1992 πήρε την απόφαση να παίξει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στον Πανιώνιο.

28/4/1993: Η κακιά στιγμή και το μοιραίo λάθος του Γιάνκοβιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ήταν αναμφισβήτητα από τους πιο αγαπητούς παίκτες που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως, στις 28 Απριλίου του 1993 η μοίρα τού φύλαγε άσχημο παιχνίδι. Κανείς δεν περίμενε ότι ένα παιχνίδι ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1992-93 θα είχε ένα τόσο δραματικό φινάλε. Εκείνη την ημέρα, οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στο κλειστό της Νέας Σμύρνης.

Το ματς βρισκόταν στο 32ο λεπτό, όταν συνέβη το κακό. Ο Πανιώνιος ήταν στην επίθεση, ο Γιάνκοβιτς χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ (το 5ο του στον αγώνα) πάνω στον Αλβέρτη και δευτερόλεπτα μετά το μυαλό του θόλωσε. Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και δυστυχώς δεν σκέφτηκε τι έκανε. Με ασύλληπτη δύναμη χτύπησε το κεφάλι του στην μπασκέτα και σωριάστηκε στο παρκέ.

28/4/1993: Η κακιά στιγμή και το μοιραίo λάθος του Γιάνκοβιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από εκείνο το λεπτό κι έπειτα η ζωή του Μπόμπαν δεν θα ήταν η ίδια. Το μπάσκετ κόπηκε ακαριαία για τον Σέρβο καλαθοσφαιριστή, ο οποίος λίγο αργότερα ζήτησε από τον γιατρό του Πανιωνίου να κάνει ό,τι μπορεί, γιατί δεν ένιωθε τα χέρια και τα πόδια του.

Διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όμως τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα του. Καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το τέλος της ζωής του, λόγω παράλυσης από τη μέση και κάτω. Ακόμα και τότε πάντως, ο Γιάνκοβιτς δεν το έβαλε κάτω, ούτε και απαίτησε τίποτα.

Ο Γιάνκοβιτς ζούσε για το μπάσκετ μέχρι τη μέρα που έφυγε από τη ζωή 28 Ιουνίου του 2006 σε ηλικία 43 ετών από καρδιακή προσβολή, καθώς πήγαινε για διακοπές στη Ρόδο...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ